Skocz do zawartości

Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl

Zużycie oleju

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bezimienny Gość.Carbon_*

Bezimienny Gość.Carbon_*
  • Guests

Napisano 26 kwietnia 2015 - 20:22

Witam serdecznie wszystkich klubowiczów.Jeszcze raz chcę poruszyć temat zużycia oleju przez silnik 2.0 benzyna+gaz.Kupiłem pitka z teoretycznym przebiegiem 157 tyś.km.zalanego olejem 10 w 40.Widać było że w " strefie stanów niskich".Uzupełniłem lekko powyżej średniego poziomu i zacząłem normalną eksploatację .Silnik spalał 1 l. na 3 tyś. km.Styl jazdy raczej ostry.Od pewnego czasu utrzymuję stan maksymalny.Zmieniłem też styl jazdy na bardziej stosowny do wieku mojego oraz wieku auta.(w mieście max 2.5 tyś. obrotów, trasa 120 km/h )Zużycie oleju spadło do 150 ml/1000 km.Zamierzam przy najbliższej wymianie wlać olej przewidziany instrukcją.Czy ma to sens i uzasadnienie?Czy nie narobię sobie problemów?Silnik pali na dotyk w każdych warunkach,jest też wystarczająco dynamiczny.Czy Szanowni koledzy mogliby podzielić się swoimi spostrzeżeniami dotyczącymi zużycia oleju w podobnych maszynach?Wszak instrukcja fabryczna zaleca sprawdzanie stanu oleju przy każdym tankowaniu.                                                                  

Z poważaniem Carbon

#2 Antoni33

Antoni33

Uzależniony

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2,4 M Gas
  • Imię:Antoni

Napisano 26 kwietnia 2015 - 20:35

W moim 2.4 zużycie stałe juz od 3 lat, po 5 tys dolewam litr albo półtora w zależności od stylu jazdy a po następnych 5tys juz nie dolewam ale wymieniam. Cały czas na 10w40 i żadnych problemów, odpukać w niemalowane, i stuknelo juz 70 tys mojej jazdy

#3 Bezimienny Gość.arturant_*

Bezimienny Gość.arturant_*
  • Guests

Napisano 27 kwietnia 2015 - 05:11

Instrukcja (tzw manual),dopuszcza stosowanie 10W30 ale zaleca 5W30 , jednocześnie tabele podają wymianę oleju co 5 tyś km. Jeśli chodzi o zużycie oleju to w moim przekonaniu jest to sprawa złożona, ponieważ na zużycie ma wpływ kilka czynników ,nie tylko "ostra jazda". W naszym pitusiu 1,6 zużycie oleju było podobne tj około 1l na 2-3tyś ,ale miałem wycieki na kole zamachowym i "mokry" wewnątrz kolektor ssący. Po uszczelnieniu silnika i uszczelniaczy zaworów okaże się "w praniu" ile zużywa teraz. Używam oliwy 5W30 ale wymieniałem rzadziej niż zaleca producent.

#4 bigmeen

bigmeen

VIP

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:X
  • Silnik:X
  • Imię:X

Napisano 27 kwietnia 2015 - 05:24

Witam serdecznie wszystkich klubowiczów.Jeszcze raz chcę poruszyć temat zużycia oleju przez silnik 2.0 benzyna+gaz.Kupiłem pitka z teoretycznym przebiegiem 157 tyś.km.zalanego olejem 10 w 40.Widać było że w " strefie stanów niskich".Uzupełniłem lekko powyżej średniego poziomu i zacząłem normalną eksploatację .Silnik spalał 1 l. na 3 tyś. km.Styl jazdy raczej ostry.Od pewnego czasu utrzymuję stan maksymalny.Zmieniłem też styl jazdy na bardziej stosowny do wieku mojego oraz wieku auta.(w mieście max 2.5 tyś. obrotów, trasa 120 km/h )Zużycie oleju spadło do 150 ml/1000 km.Zamierzam przy najbliższej wymianie wlać olej przewidziany instrukcją.Czy ma to sens i uzasadnienie?Czy nie narobię sobie problemów?Silnik pali na dotyk w każdych warunkach,jest też wystarczająco dynamiczny.Czy Szanowni koledzy mogliby podzielić się swoimi spostrzeżeniami dotyczącymi zużycia oleju w podobnych maszynach?Wszak instrukcja fabryczna zaleca sprawdzanie stanu oleju przy każdym tankowaniu.

Z poważaniem Carbon

Witam Leszku

Jak wypowiadali się nasi doctorzy. Każdy Pt 2,0 bierze olej. Okolo 1 litra na 3000/4000 to norma. Olej 5w30 Total Quarc lub Hellix Ultra. 10w40 jest za gesty. Czy zaszkodzi wymiana na? Wszystko zależy jak długo jeździsz na 10w40. Ja zszedłem z 10w40 Mobil na 5w30 Total i zauważyłem mniejsze zużycie oleju i o wiele cichszą prace silnika.

:ziom

Użytkownik bigmeen edytował ten post 27 kwietnia 2015 - 05:25

#5 pablicito

pablicito

Kozak

• Pomagamy sobie
  •   
  • Silnik:2.0 M Gaz
  • Imię:Paweł

Napisano 27 kwietnia 2015 - 06:53

Ja zszedłem z 10w40 Mobil na 5w30 Total i zauważyłem mniejsze zużycie oleju i o wiele cichszą prace silnika.

Nie wiedziałem, że wymiana oleju może wpływać na słuch. A już miałem wymieniać... :kawka :p 

#6 bigmeen

bigmeen

VIP

• Pomagamy sobie
  •   

Napisano 27 kwietnia 2015 - 07:01

Nie wiedziałem, że wymiana oleju może wpływać na słuch. A już miałem wymieniać... :kawka :p

Witam Pawle

Sugerujesz że to już ten wiek hmm
A ja myślałem że jest ciszej ;P :haha

Pozdro :ziom

#7 pablicito

pablicito

Kozak

• Pomagamy sobie
  •   
  • Silnik:2.0 M Gaz
  • Imię:Paweł

Napisano 27 kwietnia 2015 - 07:37

:p :piwo

#8 bigmeen

bigmeen

VIP

• Pomagamy sobie
  •   

Napisano 27 kwietnia 2015 - 09:00

Instrukcja (tzw manual),dopuszcza stosowanie 10W30 ale zaleca 5W30 , jednocześnie tabele podają wymianę oleju co 5 tyś km. Jeśli chodzi o zużycie oleju to w moim przekonaniu jest to sprawa złożona, ponieważ na zużycie ma wpływ kilka czynników ,nie tylko "ostra jazda". W naszym pitusiu 1,6 zużycie oleju było podobne tj około 1l na 2-3tyś ,ale miałem wycieki na kole zamachowym i "mokry" wewnątrz kolektor ssący. Po uszczelnieniu silnika i uszczelniaczy zaworów okaże się "w praniu" ile zużywa teraz. Używam oliwy 5W30 ale wymieniałem rzadziej niż zaleca producent.

Witam Arturo

A z którego roku ta instrukcja obsługi że każe wymieniać olej co 5 tysięcy? Chemia jeżeli chodzi o oleje poszła do przodu.
Wszystko zależy jaki olej stosujesz. Przy Totalu wymiana co 20 tysięcy ale po 15 tysiącach wydaje mi się że dobrze go wymienić.

Użytkownik bigmeen edytował ten post 27 kwietnia 2015 - 09:17

#9 Bezimienny Gość.arturant_*

Bezimienny Gość.arturant_*
  • Guests

Napisano 27 kwietnia 2015 - 21:07

No witam ,sąsiada  :) No pojęcia nie mam kiedy zrobili tę instrukcję , na foto jest nasz pituś jak malowany ,opisy się zgadzają to chyba będzie ok.  No ale przecież jest do obejrzenia na forum ,o tu : http://ptclub.pl/ind...o-pobrania-itp/

A tak swoją drogą , to ja przecież nie mówię ,że tak robię ,tzn wymiana co 5tyś.  Użytkowniczka ( :mmm ) kupuje sobie  castrol ,a ponieważ nie robi jakiś przebiegów do pracy, więc wymieniamy raz na wiosnę i raz na zimę . Wiesz ,że chemia poszła do przodu to pewnie wiesz ,że i inżynieria też. Mimo tego postępu nadal nie sprzedają auta spalającego po mieście  np: pół litra ,a każdego litra i tak trzeba odchorować bo łeb napier.. ,więc cóż to za chemia  :alko        pozdrawiam

#10 bigmeen

bigmeen

VIP

• Pomagamy sobie
  •   

Napisano 27 kwietnia 2015 - 21:18

No witam ,sąsiada  :) No pojęcia nie mam kiedy zrobili tę instrukcję , na foto jest nasz pituś jak malowany ,opisy się zgadzają to chyba będzie ok.  No ale przecież jest do obejrzenia na forum ,o tu : http://ptclub.pl/ind...o-pobrania-itp/
A tak swoją drogą , to ja przecież nie mówię ,że tak robię ,tzn wymiana co 5tyś.  Użytkowniczka ( :mmm ) kupuje sobie  castrol ,a ponieważ nie robi jakiś przebiegów do pracy, więc wymieniamy raz na wiosnę i raz na zimę . Wiesz ,że chemia poszła do przodu to pewnie wiesz ,że i inżynieria też. Mimo tego postępu nadal nie sprzedają auta spalającego po mieście  np: pół litra ,a każdego litra i tak trzeba odchorować bo łeb napier.. ,więc cóż to za chemia  :alko        pozdrawiam

Witam

Moim zdaniem wymyślono tylko ekonomicznie się to nie opłaca.

#11 maxym72

maxym72

VIP

• Mayster
  •   
  • Rok Produkcji:2014
  • Silnik:Sedici=4x4
  • Imię:Max

Napisano 29 kwietnia 2015 - 20:14

prawdziwa instrukcja jest tutaj; http://ptclub.pl/ind...do-pt-cruisera/

Benzyna wymiana co 7,5 tys mil czyli co 12000 km lub co pół roku - te pół roku to przesada - raz na rok.

Diesel - raz na 15 tys km - w Europie Zachodniej raz na 20 tys km, w Skandynawii raz na 7-10 tys km. 

Użytkownik maxym72 edytował ten post 29 kwietnia 2015 - 20:18

#12 Bezimienny Gość.Masiek777_*

Bezimienny Gość.Masiek777_*
  • Guests

Napisano 30 kwietnia 2015 - 10:14

Sprawa okresu wymiany oleju jest dziwna. Ja mam instrukcję ze zmianą co 5000km lub przy spełniniu warunków (realnie nie do spełnienia) 12000km.

Wersja amerykańska instrukcji do Voyagera 3000 mil lub 5000mil. A ten sam silnik, w tym samym roczniku , w instrukcji krajowej 10000km.  Wygląda, na to, że co kraj, to obyczaj.

#13 bigmeen

bigmeen

VIP

• Pomagamy sobie
  •   

Napisano 30 kwietnia 2015 - 10:47

Sprawa okresu wymiany oleju jest dziwna. Ja mam instrukcję ze zmianą co 5000km lub przy spełniniu warunków (realnie nie do spełnienia) 12000km.
Wersja amerykańska instrukcji do Voyagera 3000 mil lub 5000mil. A ten sam silnik, w tym samym roczniku , w instrukcji krajowej 10000km. Wygląda, na to, że co kraj, to obyczaj.

Witam Lechu

Tu chodzi o klimat w jaki silnik pracuje i dostosowanie oleju do danego regionu świata. Tak ja to rozumuje. Tam gdzie występują tylko wysokie temperatury będzie inny olej a gdzie niskie inny a silnik jest ten sam. A i zużycie oleju w km i czasie tez inne.

Użytkownik bigmeen edytował ten post 30 kwietnia 2015 - 11:11

#14 Bezimienny Gość.Masiek777_*

• Guests

Napisano 02 maja 2015 - 11:58

Z tym bywa różnie, w Stanach masz kilka stref klimatycznych, a instrukcja jedna. Ja mam Voyagera z Florydy, a na korku 5W20.  Inni w tym samym roczniku w zimnym klimacie 5W30. Logicznie powinno być odwrotnie.

Ale generalnie nie należy się tym przejmować. Po zakupie swego Pitka zalałem 5W30 PetroCanada. I będzie dobrze.

#15 bigmeen

bigmeen

VIP

• Pomagamy sobie
  •   

Napisano 02 maja 2015 - 17:30

Witam Lechu

Gołonóg !!! DG!!!

Rośniemy w siłe ????

#16 tmk

tmk

Przedszkolak

• Pomagamy sobie
  • Rok Produkcji:2003
  • Silnik:2.0 A + Gaz
  • Imię:Tomasz

Napisano 02 maja 2015 - 19:02

Zmieniłem olej z 10w40  na zalecany 5w30  i nie żałuję.

Silnik ciszej pracuje, autko ma lżej :)

#17 bart1771

bart1771

Uzależniony

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:2008
  • Silnik:2,4
  • Imię:Bartłomiej

Napisano 02 maja 2015 - 19:16

No i dobrze ważne żebyś Ty czół się z tym dobrze. Ja leję MOPAR 5W30

#18 maxym72

maxym72

VIP

• Mayster
  •   
  • Rok Produkcji:2014
  • Silnik:Sedici=4x4
  • Imię:Max

Napisano 02 maja 2015 - 20:11

Amerykanie podają dwa plany serwisowe - plan A dla samochodów intensywnie eksploatowanych (taxi, policja, jazda miejska), oraz plan B dla normalnej eksploatacji. Stąd różnice w przebiegach międzyprzeglądowych - 5 i 7,5 tys mil 

#19 Wishermil

Wishermil

Początkujący

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:2003
  • Silnik:2.2 CRD
  • Imię:Michał

Napisano 05 maja 2015 - 21:48

Wersja amerykańska instrukcji do Voyagera 3000 mil lub 5000mil. A ten sam silnik, w tym samym roczniku , w instrukcji krajowej 10000km.  Wygląda, na to, że co kraj, to obyczaj.

Właśnie chciałem pytać o olej. Poprzedni właściciel wymieniał co 5 tys. km - zastanawiam się czy za często to nie jest przypadkiem źle. Co ile lać ten olej, przy 2.2 CRD?

#20 Bezimienny Gość.Masiek777_*

• Guests

Napisano 06 maja 2015 - 09:42

Właśnie chciałem pytać o olej. Poprzedni właściciel wymieniał co 5 tys. km - zastanawiam się czy za często to nie jest przypadkiem źle. Co ile lać ten olej, przy 2.2 CRD?

Diesel to nie moja bajka, ale w wielu sprawach zasada "im częściej tym lepiej" sie sprawdza.