Skocz do zawarto艣ci

Witaj.

W przypadku niejasno艣ci, problem贸w z rejestracj膮 prosimy o kontakt przez formularz zg艂oszeniowy (lewy, g贸rny r贸g tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak si臋 da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl

Zdj臋cie

呕ar贸wki zegar贸w/kokpitu

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
42 odpowiedzi w tym temacie

#1 bigmeen

bigmeen

VIP

• Pomagamy sobie
  •  聽
  • Do艂膮czy艂:  05 Mar 2014
  • Rok Produkcji:X
  • Silnik:X
  • Imi臋:X
  • Sk膮d::X
  • P艂e膰: Nieustawiona

Napisano 23 June 2015 - 07:11

Witam

Szanowni forumowicze temat poruszany nie jednokrotnie ale dorzucam swoje trzy grosze.
Po konsultacji z naszym Ptdoctorem zacz膮艂em swoje poszukiwania 偶ar贸weczek do zegar贸w i kokpitu bo cena jednej 偶ar贸wki w serwisie do pod艣wietlania kokpitu gdzie znajduj膮 si臋 pokr臋t艂a od klimy,nawiewu ..... 25 z艂oty sztuka a s膮 w tym miejscu trzy.

Znalaz艂em hurtownie gdzie cena jednej 偶ar贸wki to 2 z艂ote. Oczywi艣cie s艂u偶臋 pomoc膮 w zakupie. Poni偶ej fotki z efektu mojej pracy i prezentacja samych 偶ar贸weczek.
A jeszcze jedno za艂o偶y艂em te偶 diody ale efekt tak jak pisali koledzy w innym temacie s膮 za ostre i efekt b艂臋kitu mi nie pasowa艂.

Efekt za艂o偶onych di贸d. Poni偶ej efekt 偶ar贸wek.
呕ar贸wki do kokpitu po prawej orgina艂 po lewej zamiennik.
Ostatnia fotka po prawej dioda w 艣rodku 偶ar贸wka do pod艣wietlania zegar贸w i po lewej 偶ar贸weczka j/w do kokpitu.

:ziom

Za艂膮czone pliki

#2 Bezimienny Go艣膰.avila84_*

Bezimienny Go艣膰.avila84_*
  • Guests
  • Do艂膮czy艂:  --

Napisano 23 June 2015 - 17:41

bigmeen zmieniasz biegi tylko od 4000obr/min?

jak si臋 nazywa 偶ar贸weczka oryginalna bo w obrotomierzu mi臋dzy 90 a 150km nie 艣wiec膮 tzn raz za艣wieci raz nie pewnie s膮 jakie艣 zwarcie..

U偶ytkownik avila84 edytowa艂 ten post 23 June 2015 - 17:45

#3 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •  聽
  • Do艂膮czy艂:  03 Feb 2010
  • Rok Produkcji:2025
  • Silnik:MG ZS Hybrid +
  • Imi臋:Andrzej
  • Sk膮d::P艂ock
  • P艂e膰: M臋偶czyzna

Napisano 23 June 2015 - 19:00

WitamSzanowni forumowicze temat poruszany nie jednokrotnie ale dorzucam swoje trzy grosze.Po konsultacji z naszym Ptdoctorem zacz膮艂em swoje poszukiwania 偶ar贸weczek do zegar贸w i kokpitu bo cena jednej 偶ar贸wki w serwisie do pod艣wietlania kokpitu gdzie znajduj膮 si臋 pokr臋t艂a od klimy,nawiewu ..... 25 z艂oty sztuka a s膮 w tym miejscu trzy.Znalaz艂em hurtownie gdzie cena jednej 偶ar贸wki to 2 z艂ote. Oczywi艣cie s艂u偶臋 pomoc膮 w zakupie. Poni偶ej fotki z efektu mojej pracy i prezentacja samych 偶ar贸weczek.A jeszcze jedno za艂o偶y艂em te偶 diody ale efekt tak jak pisali koledzy w innym temacie s膮 za ostre i efekt b艂臋kitu mi nie pasowa艂.Efekt za艂o偶onych di贸d. Poni偶ej efekt 偶ar贸wek.呕ar贸wki do kokpitu po prawej orgina艂 po lewej zamiennik.Ostatnia fotka po prawej dioda w 艣rodku 偶ar贸wka do pod艣wietlania zegar贸w i po lewej 偶ar贸weczka j/w do kokpitu. :ziom

Marcinie te 偶ar贸weczki w niebieskiej oprawie nie do ko艅ca pasuj膮 do Pt cruisera i jest z nimi problem ( nie zawsze 艂膮cza w liczniku ) Pt ma inny rozmiar - wi臋kszy , inaczej wyprowadzone piny stykowe z oprawki do licznika .Nic niestety nie zast膮pi orygina艂u .

Prawid艂owy rozstaw blaszek oprawki to 11,5 mm i nic z zamiennik贸w nie jest robione w tym rozstawie - a to co na zdj臋ciu to typowe od VW

bigmeen zmieniasz biegi tylko od 4000obr/min?
jak si臋 nazywa 偶ar贸weczka oryginalna bo w obrotomierzu mi臋dzy 90 a 150km nie 艣wiec膮 tzn raz za艣wieci raz nie pewnie s膮 jakie艣 zwarcie..

Musisz wyj膮c jedna z licznika i zobaczy膰 czy masz zgrzewane z oprawka na sta艂e czy wymienne na typowy wk艂ad W1,2 12V ze z艂膮czem bagnetowym.

#4 vanpeer

vanpeer

Uzale偶niony

• Pomagamy sobie
  •  聽
  • Do艂膮czy艂:  14 Apr 2015
  • Rok Produkcji:2000,2003
  • Silnik:2,0M 2,0M
  • Imi臋:Robert
  • Sk膮d::Warmia

Napisano 24 June 2015 - 06:46

Ja kiedy艣, nie pami臋tam ju偶 do jakiego samochodu robi艂em takie 偶ar贸wki w艂asnor臋cznie (je艣li to tak mo偶na nazwa膰).

A przepis jest taki:

Bierzemy przepalon膮 偶ar贸wk臋 (t膮 w stopce) i pozbywamy si臋 szklanej, przepalonej "ba艅ki". W wi臋kszo艣ci przypadk贸w mo偶na to zrobi膰 r臋cznie ( ale uwaga na szk艂o !!) Nale偶y oczywi艣cie pami臋ta膰 o odci臋ciu drucik贸w zasilaj膮cych od 偶ar贸wki 艂膮cz膮cych ba艅k臋 z coko艂em.

Kupujemy 偶ar贸wk臋 (tak膮 ba艅k臋 szklan膮 z d艂ugimi "w膮sami") - prawie nic nie kosztuje. Wk艂adamy ba艅k臋 do starego coko艂u i w膮sy 偶ar贸wki lutujemy do blaszek coko艂u ( Uwaga, aby nie zewrze膰 drucik贸w ) . I to wszystko. Przy odrobinie wprawy trwa to par臋 minut. Cok贸艂 oczywi艣cie pozostaje stary, wi臋c nie ma problem贸w o kt贸rych pisze Andrzej.

Je艣li kto艣 dysponuje lutownic膮 i odrobin膮 zdolno艣ci manualnych, zrobi sobie sam tak膮 偶ar贸wk臋.

Pozdrawiam

:witam

• cac2zz lubi to

#5 bigmeen

bigmeen

VIP

• Pomagamy sobie
  •  聽

Napisano 24 June 2015 - 07:15

Witam

Andrzeju na pewno masz racje nic nie zast膮pi orgina艂u tylko Ze cena orgina艂u powala. Nie wiem od czego s膮 te 偶ar贸wki ale idealnie pasuj膮. Oprawki to R5/T5 1,2W 12V 偶adnych problem贸w podczas zak艂adania i 艣wiec膮 jak orgina艂.

Pr贸bowa艂em za艂o偶y膰 same banieczki do oryginalnych oprawek ale nie mog艂em wydosta膰 starych a jak ju偶 wyrwa艂em to nowe ba艅ki nie chcia艂y mi zbytnio styka膰.

Ja kiedy艣, nie pami臋tam ju偶 do jakiego samochodu robi艂em takie 偶ar贸wki w艂asnor臋cznie (je艣li to tak mo偶na nazwa膰).

A przepis jest taki:
Bierzemy przepalon膮 偶ar贸wk臋 (t膮 w stopce) i pozbywamy si臋 szklanej, przepalonej "ba艅ki". W wi臋kszo艣ci przypadk贸w mo偶na to zrobi膰 r臋cznie ( ale uwaga na szk艂o !!) Nale偶y oczywi艣cie pami臋ta膰 o odci臋ciu drucik贸w zasilaj膮cych od 偶ar贸wki 艂膮cz膮cych ba艅k臋 z coko艂em.
Kupujemy 偶ar贸wk臋 (tak膮 ba艅k臋 szklan膮 z d艂ugimi "w膮sami") - prawie nic nie kosztuje. Wk艂adamy ba艅k臋 do starego coko艂u i w膮sy 偶ar贸wki lutujemy do blaszek coko艂u ( Uwaga, aby nie zewrze膰 drucik贸w ) . I to wszystko. Przy odrobinie wprawy trwa to par臋 minut. Cok贸艂 oczywi艣cie pozostaje stary, wi臋c nie ma problem贸w o kt贸rych pisze Andrzej.
Je艣li kto艣 dysponuje lutownic膮 i odrobin膮 zdolno艣ci manualnych, zrobi sobie sam tak膮 偶ar贸wk臋.

Pozdrawiam
:witam

Witam Roberto

Je偶eli chodzi o ba艅ki kosztuj膮 1 z艂oty i piep.......nia podczas wymiany co nie miara.
Orgina艂 to orgina艂 fakt.
Jeszcze raz napisze. Ja za艂o偶y艂em te prezentowane IDEALNIE PASUJ膭, IDEALNIE 艢WIEC膭 prezentacja na foto no i koszt 艣mieszny. Nie zak艂ada艂 bym tematu jak bym dok艂adnie tego nie sprawdzi艂.

#6 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •  聽

Napisano 24 June 2015 - 07:26

Wida膰 jednak nie sprawdzi艂e艣 dok艂adnie , to ca艂kowicie inne oprawki

Za艂膮czone pliki

• Za艂膮czony plik  image.jpg   967.56 KB   33 Ilo艣膰 pobra艅
  • Za艂膮czony plik  image.jpg   774.32 KB   29 Ilo艣膰 pobra艅
  • Za艂膮czony plik  image.jpg   654.02 KB   22 Ilo艣膰 pobra艅

#7 bigmeen

bigmeen

VIP

• Pomagamy sobie
  •  聽

Napisano 24 June 2015 - 07:48

Wida膰 jednak nie sprawdzi艂e艣 dok艂adnie , to ca艂kowicie inne oprawki

Andrzeju fakt s膮 inne ca艂kowicie inne ale idealnie pasuj膮 i 艣wiec膮 naprawd臋 dobrze nie mia艂em 偶adnych problem贸w z za艂o偶eniem.
Je偶eli uwa偶asz 偶e moje rozwi膮zanie jest z艂e to prosz臋 o zamkni臋cie tematu. Oczywi艣cie bez urazy. Podpieram si臋 na twoim do艣wiadczeniu. Pozdro.

#8 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •  聽

Napisano 24 June 2015 - 07:53

Marcin tematy w艂a艣ciwe mog膮ce co艣 wyja艣ni膰 sa potrzebne , i ja tez jaki艣 czasu temu posi艂kowa艂e艣 sie tymi oprawkami ale auta wraca艂y , na wstrz膮sach oprawki przestawa艂y 艂膮czy膰. Druga wa偶na sprawa do licznika Pt nie powinny sie montowa膰 oprawek z dwustronnym zasilaniem mo偶e zrobi膰 zwarcie od drugiej strony licznika na 艣ciezkach - dlatego fabryczne oprawki maja ca艂kowicie inna konstrukcje i zasilanie jest tylko jednostronne .

#9 Antoni33

Antoni33

Uzale偶niony

• Pomagamy sobie
  •  聽
  • Do艂膮czy艂:  27 Mar 2012
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2,4 M Gas
  • Imi臋:Antoni
  • Sk膮d::Krak贸w/ Lublin

Napisano 24 June 2015 - 10:42

Ja tak偶e wymienia艂em 偶ar贸wki.

W stare oprawki w艂o偶y艂em nowe 偶ar贸wki bez 偶adnego problemu. 呕ar贸wki kupione w sklepie motoryzacyjnym i rzeczywi艣cie by艂y troch臋 wi臋ksze od orygina艂贸w. 艢wiec膮 ju偶 p贸艂 roku i wszystko OK.

Nie ma co si臋 ba膰 wymiany. 

• cac2zz lubi to

#10 Bezimienny Go艣膰.mlody_*

Bezimienny Go艣膰.mlody_*
  • Guests

Napisano 27 June 2015 - 10:10

Ja wymieni艂em same 偶ar贸wki. Oprawki zosta艂y orginalne

#11 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •  聽

Napisano 27 June 2015 - 10:19

I to jest w艂a艣ciwy spos贸b

#12 DAREK 75

DAREK 75

Zwolennik

• Pomagamy sobie
  •  聽
  • Do艂膮czy艂:  12 Jun 2015
  • Rok Produkcji:2003
  • Silnik:1.6
  • Imi臋:Darek
  • Sk膮d::podkarpackie

Napisano 27 June 2015 - 16:10

witam !! Andrzej powiedz mi czy zarowki kokpitu i osw wewnatrz sa po tym regulatorze (sciemniaczu )w wieloprze艂aczniku?

pytam bo nie swieca mi pe艂na jasnoscia ani podswietlenie zegarow ani nawiewy  a reszta ok a wy艂aczane sa tym prze艂acznikiem

#13 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •  聽

Napisano 27 June 2015 - 16:23

Tam jest tylko regulator a sciemiacz tak naprawd臋 jest w liczniku

#14 DAREK 75

DAREK 75

Zwolennik

• Pomagamy sobie
  •  聽

Napisano 27 June 2015 - 16:34

czyli sprawdzic musze sciemniacz czy przy przelaczeniu na ful mam na wyjsciu na zarowki 12v a zeby sie dodostac do niego musze licznik zdematowac ?

#15 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •  聽

Napisano 27 June 2015 - 16:36

Zadzwo艅 791137360 nie chce mi si臋 pisa膰

U偶ytkownik andreeas7 edytowa艂 ten post 27 June 2015 - 16:37

#16 DAREK 75

DAREK 75

Zwolennik

• Pomagamy sobie
  •  聽

Napisano 27 June 2015 - 16:39

Wielkie dzieki za bardzo fachowa pomoc i uk艂ony :jupi :jupi :jupi :lol: :lol: Ogromny SZACUN :piter

U偶ytkownik DAREK 75 edytowa艂 ten post 27 June 2015 - 17:22

#17 Bezimienny Go艣膰.mike_bravo_*

Bezimienny Go艣膰.mike_bravo_*
  • Guests

Napisano 02 July 2015 - 05:16

W艂a艣nie zabieram si臋 za 偶ar贸weczki wed艂ug filmu znalezionego na youtube youtube.com/watch?v=rsITrfvYBIE z tym nie b臋dzie problemu. Jednak nurtuje mnie pytanie odno艣nie prze艂膮cznik贸w lock w drzwiach. Wygl膮daj膮 jakby mia艂y by by膰 pod艣wietlone. Prosz臋 mnie u艣wiadomi膰 w tej kwestii jezeli si臋 myl臋 lub podrzuci膰 pomys艂 jak tam doj艣膰 i je wymieni膰. Pozdrawiam
Mariusz

#18 andmis

andmis

VIP

• Moderator
  •  聽  聽
  • Do艂膮czy艂:  19 Sep 2010
  • Rok Produkcji:2003 LTD
  • Silnik:2,2 CRD
  • Sk膮d::DOA

Napisano 02 July 2015 - 07:39

Je艣li Ci inne prze艂膮czniki nie 艣wiec膮, to poprostu nie masz takiej opcji. Ale mo偶esz pod艣witlenie zrobi膰 we w艂asnym zakresie.

U偶ytkownik andmis edytowa艂 ten post 02 July 2015 - 07:40

#19 bigmeen

bigmeen

VIP

• Pomagamy sobie
  •  聽

Napisano 02 July 2015 - 07:51

Je艣li Ci inne prze艂膮czniki nie 艣wiec膮, to poprostu nie masz takiej opcji. Ale mo偶esz pod艣witlenie zrobi膰 we w艂asnym zakresie.

Witam

Albo mikro zaroweczki s膮 spalone. Z tego co wiem wymiana ich to wzsza szko艂a jazdy. Skontaktuj si臋 andreeas7

#20 Bezimienny Go艣膰.mike_bravo_*

Bezimienny Go艣膰.mike_bravo_*
  • Guests

Napisano 02 July 2015 - 17:35

呕ar贸weczki w liczniku wymienione... 15 minut a my艣la艂em ze to trudne. Co do innych wy艂膮cznik贸w: Szyby, blokada drzwi to faktycznie tej opcji raczej nie mam. Szkoda bo lubi臋 takie gad偶ety. Temat dla mnie zamkni臋ty. Dzieki za pomoc.