to może skopiuje koledze swoje spostrzeżenia opisane kilka dni temu w Dziale Technicznym:
"kupując nowy akumulator do 1.6 skorzystałem z wyszukiwarki online Varty no i mam - Blue Dynamic 60Ah. Akumulator hula ale nie pasuje na podstawkę - 24,2 cm to o około 1 cm za dużo. Dobrze, ze ma tylko 17,5 cm wysokości to po modyfikacjach wszedł na styk. Takie wymiary zalecają także inne firmy w swoich wyszukiwarkach ale oni tylko produkują i sprzedają, najwyraźniej nikt ich nigdy do PT nie wkładał. W/g mnie powinien być 20,6 cm, taki zmieści się spokojnie nawet przy 19 cm wysokości a 54Ah to chyba nie za mało."
"54Ah to najwyższa pojemność w ofercie Varty przy długości akumulatora 20,6cm (lub 20,7cm, różnie podają) i nie ma go na liście zalecanych przez producenta do PT Cruiser 1.6. Varta, Centra i inni uznani na rynku zalecają do tego silnika akumulatory o pojemności 60-63Ah a te są tylko w obudowach o długości 24,2cm, przy wysokości 17,5cm mieszczą się w samochodach ale nie da się ich postawić poziomo na dnie podstawki i stabilnie zamontować przy użyciu tej plastikowej nasadki ze śrubą na klucz 13. Niedopatrzenie? Raczej naciągactwo, Różnica w cenie pomiędzy tym zalecanym - 60Ah (wersja blue) a 54Ah (wersja silver - najdroższa) to około 100zł a żywotność to temat otwarty. Opisanej powyżej metody "na palec" nie polecam - wysokość akumulatora nie jest ograniczona obudową filtra powietrza (tak się wydaje na pierwszy rzut oka po otwarciu maski) a możliwością ustawienia na dnie podstawki. Mieści się na niej długość 20,6cm i wtedy akumulator może mieć 19cm, możemy go nawet na tej podstawce dowolnie przesuwać w lewo lub prawo. 24,2cm nie ustawimy na dnie podstawki - żeby był poziomo musi stać wyżej, na czymś, nad jej rantami i jeszcze ten dodatkowy wymiar długości trzeba wsunąć w ciasny otwór w nadwoziu. To miejsce niewidoczne i niedostępne dla żadnych palców bez demontażu obudowy filtra i akumulatora. Jeżeli akumulator nie stoi na dnie podstawki to nic wyższego niż 17,5cm tam się nie zmieści."