Wypadek z autostrady w Calgary w Kanadzie.
http://www.liveleak....=de9_1453402875
Napisano 22 stycznia 2016 - 21:26
Napisano 22 stycznia 2016 - 21:57
Mocny ten pitek,ciężarówka aż podskoczyła
Napisano 22 stycznia 2016 - 23:38
Pitek nadal jechał ^^
Napisano 23 stycznia 2016 - 18:13
no to niedługo trafi do polski jako bezwypadkowy
Napisano 23 stycznia 2016 - 18:40
Napisano 23 stycznia 2016 - 19:01
Chyba Pitek złapał kapcia.
Napisano 24 stycznia 2016 - 12:32
ludzie jak on by sie spotkał z TIR-em to nawet byście nie poznali czy to "pt" cz" vw" abo volwo proszę nie używać nazwy TIR jak nie wiemy o czym mówimy
TIR= Transport International Routier ( Międzynarodowy Transport Drogowy)
https://pl.wikipedia.org/wiki/TIR
on po prostu miał czołówkę z samochodem ciężarowym i to w dodatku półciężarowym, i tu jego szczęście że żyje jak by go 40 ton przecągneło to by to inaczej wyglądało :cyc
Napisano 24 stycznia 2016 - 12:56
Nawet mocny jest:
Napisano 24 stycznia 2016 - 16:38
Krzyś dobrze prawisz
Napisano 24 stycznia 2016 - 21:23
Ejjj, nie czepiajcie się słówek, Duże samochody ciężarowe to po prostu TIRy, tak się przyjęło. A jak jest naprawdę wiedzą tylko zainteresowani. Czy popularnie zwane "tirówki" :cyc świadczą usługi tylko tym z międzynarodowego trans[portu drogowego. Rozumiem wzburzenie, ale dajcie spokój... ;P
Napisano 26 stycznia 2016 - 02:10
ludzie jak on by sie spotkał z TIR-em to nawet byście nie poznali czy to "pt" cz" vw" abo volwo proszę nie używać nazwy TIR jak nie wiemy o czym mówimy
TIR= Transport International Routier ( Międzynarodowy Transport Drogowy)
A tu też wikipedia - dość dobrze wyjaśnione "ło co choci": https://pl.wikipedia...ki/Tir_(pojazd)
http://sjp.pwn.pl/sjp/TIR;2529707.html
Tir to po prostu duzy samochów ciężarowy i tyle. Wiele słów pochodzi od nazw firm czy skrótów, ale nie oznacza już ściśle tych terminów.
Przypomniał mi się taki tekst:
Jechał na rowerze marki "Romet" w dżinsach "Wrangler" i adidasach "Puma", popijając colę "Hoop" i słuchając walkmana "Samsung", gdy nagle wyprzedził go tir, nienależący wcale do organizacji TIR. Mały rowerzysta tak się tym przestraszył, że wypadł mu pampers marki... "Pampers"!
Użytkownik TymonR edytował ten post 26 stycznia 2016 - 14:19
Napisano 26 stycznia 2016 - 09:42
TIR się łatwo pisze i dziennikarzyny mogą popełniać zbyt wiele błędów w wyrazie ciężarówka.
A gdyby dodać z naczepą albo przyczepą to już za duże wyzwanie dla pismaków.
Idą na łatwiznę i piszą pierdoły o TIR-ach.
Użytkownik bagro edytował ten post 26 stycznia 2016 - 09:43
Napisano 26 stycznia 2016 - 14:45
TIR się łatwo pisze i dziennikarzyny mogą popełniać zbyt wiele błędów w wyrazie ciężarówka.
A gdyby dodać z naczepą albo przyczepą to już za duże wyzwanie dla pismaków.
Idą na łatwiznę i piszą pierdoły o TIR-ach.
To nie z tego powodu. Język zawsze dążył do prostoty i jeżeli jest dobre słowo, które łatwo się pisze i mówi, to ono w końcu wygrywa. Łatwiej powiedzieć czy napisać, że wyprzedziłem tira, niż dużą ciężarówkę z naczepą. Tira lub TIRa, bo TIR-a to już należącego do "TIR".
Wiele słów trudnych do wymówienia lub zapisu w końcu przetwrwało w takiej "błędnej" wersji, np. miejski, bogactwo czy ludzki (zamiast dawnych poprawnych słów mieśćski, bogaćstwo czy ludźski). Dziś piszemy jeszcze "sześćset", ale mówimy szejset lub ew. sześset (wymowa "sześćset" jest błędna, tzw. hiperpoprawna).
Przy okazji można dodać, że słowo "samochód" wybrane zostało przed wojną w konkursie na polski odpowiednik "automobilu".
Główny konkurent, pozornie lepszy "samojedź" przegrał, bo dawniej oznaczał ludożercę
Użytkownik TymonR edytował ten post 26 stycznia 2016 - 14:46
Napisano 26 stycznia 2016 - 19:02
I co ten biedny Mikołaj ma posłać dziecku które w marzeniach pisze że chce TIR-a albo dżipa.
Napisano 26 stycznia 2016 - 19:19
Twarde sztuki, te nasze pitki. A ta ciężarówka, to trochę jej brakuje do TIR'a.
Napisano 26 stycznia 2016 - 21:28
Panowie ''bicie'' piany kto jeździ ten wie ...tak myśle, czy nie założyć nowego watku Zainteresowanie jak widze
Napisano 27 stycznia 2016 - 20:01
Ejjj, nie czepiajcie się słówek, Duże samochody ciężarowe to po prostu TIRy, tak się przyjęło. A jak jest naprawdę wiedzą tylko zainteresowani. Czy popularnie zwane "tirówki" :cyc świadczą usługi tylko tym z międzynarodowego trans[portu drogowego. Rozumiem wzburzenie, ale dajcie spokój... ;P
Ja tak samo sie wkurze,nieznasz tematu to niezaczynaj go prawic.jestem kierowca wielkiej ciezarowki.i taka gadka mnie wkurza ,mowiac o tirowkach.niemasz pojecia co piszesz.
Napisano 27 stycznia 2016 - 20:05
Pacyk, "upuść powietrza" i się nie wkurzaj - rozmawiamy o lapsusach językowych, które najczęściej skąś się biorą i nikt tego tutaj na forum nie wymyślił!!
Mnie też krew zalewa, jak w TV słyszę o "awionetce" i chętnie rzuciłbym młotkiem w telewizor, ale mi go szkoda, bo mam tylko jeden
Napisano 27 stycznia 2016 - 20:08
Tomek,masz jeden młotek czy telewizor?
Napisano 27 stycznia 2016 - 20:15
Tomek,masz jeden młotek czy telewizor?
i to i to - ale młotek jest wielorazowego użytku
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych