witam. tak jak w temacie. mam do was pytanko czym najlepiej wypłukać układ chłodzenia z dobrym skutkiem bez uszkodzeń. mechanik mnie postraszył że możliwe jest że jak będzie gdzieś słaby punkt to może dojść do wycieku z układu chłodzenia.

płukanie układu chłodzenia
Napisano 31 stycznia 2016 - 21:10
Bezimienny Gość.wasiesto_*
Napisano 31 stycznia 2016 - 21:38
w większość aut w których wymieniałem płyn chłodniczy zawsze stosowałem płukankę firmy CRC, nigdy nie objawiło się to skutkami ubocznymi.
ja osobiście polecam tego typu rozwiązania
Napisano 31 stycznia 2016 - 21:44
okej czekam na inne odpowiedzi
jeszcze jedno mi się przypomniało. wlewamy to do chłodnicy na zimnym silniku i z tym jeździmy czy robimy to na postoju raczej?
Bezimienny Gość.wasiesto_*
Napisano 31 stycznia 2016 - 21:47
według instrukcji z puszki to wlewamy, auto pracuje 10-15miunut i się zlewa ze starym płynem,
ja osobiście stosowałem takie rozwiązanie że wlewałem czasem nawet 2 opakowania i jeździłem z tym siuwaxem kilka dni i dopiero zlewałem.
Napisano 31 stycznia 2016 - 21:56
dzięki za informację
Bezimienny Gość.Rodzysia_*
Napisano 09 sierpnia 2016 - 22:22
Cześć,
Miałam robioną uszczelkę pod głowicą i od tego czasu mam rdzawy płyn chłodniczy, był wymieniany kilka razy i cały czas to samo. Czy można jakoś przepłukać skutecznie układ? Mechanik twierdzi, że przepłukiwał. Moim zdaniem ten cały szlam rdzawy siedzi w chłodnicy i jest sukcesywnie wypłukiwany zapychając termostat. Ostatnio zagotował się płyn i wyleciał przez zbiorniczek wyrównawczy. I nie działa mi wentylator ( nawet przy włączonej klimie).
Co tu robić?
Napisano 10 sierpnia 2016 - 08:24
sprawdź czemu nie działa wentylator (na forum znajdziesz możliwe przyczyny i co z tym zrobić) i napraw to w pierwszej kolejności bo znowu będziesz robić uszczelkę
Napisano 10 sierpnia 2016 - 20:00
Tak, Auto już u mechanika - a jaki wentylator kupić warto?Nowy zamiennik za ok. 300zł czy używany?
Napisano 10 sierpnia 2016 - 20:26
zacznij od sprawdzenia szczotek, bo najprawdopodobniej to jest przyczyną usterki
Napisano 10 sierpnia 2016 - 20:58
OK. Dzięki za radę - przekażę mechaniorowi. Ale już mi mówił, że wentylator obraca się bez oporów więc różnie może być.....
Napisano 11 sierpnia 2016 - 21:28
Mechanik sprawdził wentylator "na krótko" jak powiedział - obraca się. I mówi że nie ma koncepcji co może być nie tak.
Ja też już nie wiem
Przypomnę: wentylator nie działa, zagotował się płyn chłodniczy i wyleciał zbiorniczkiem, węże jak się rozgrzeje są twarde. Co robić?
Napisano 11 sierpnia 2016 - 22:55
Hana, wentylator ma dwa biegi i szczotki się skończyły pierwszego biegu - trzeba rozebrać wentylator i wymienić szczotki (kupić szczotki, troche lutowania i złożenie wszystkiego do kupy) mechanik sprawdzając "na krótko" włączył II bieg wentylatora, gdzie szczotki są jeszcze OK
Napisano 12 sierpnia 2016 - 07:20
no to trudne zadanie przede mną - kobieta będzie uczyć mechanika...........
Napisano 12 sierpnia 2016 - 07:47
no to trudne zadanie przede mną - kobieta będzie uczyć mechanika...........
A w całym Gdańsku jest tylko jeden mechanik
Napisano 12 sierpnia 2016 - 15:44
Napisano 15 sierpnia 2016 - 09:01
no tak, a zna ktoś z Was dobrego mechanika "pitkowego" w gdańsku?