hamulce
Napisano 14 maja 2016 - 14:33
Napisano 14 maja 2016 - 14:49
Tak był sprawdzany nożny. Na zimnych zaciski blokowały koło. Wyraźnie było to czuć po kilku krotnym naciśnięciu hamulca, mimo tego że wszystkie elementy były wymienione na nowe. Po wymianie zacisków na kolejne dalej jest to samo.
Napisano 14 maja 2016 - 14:54
Napisano 14 maja 2016 - 15:04
Noga mi mało nie odpadła od tego wciskania hamulca i odpowietrzania Hektolitry płynu się przez układ przelały... bo pierwsza myśl była że gdzieś powietrze krąży ... i nic to nie dało. Naprawdę obstawiałem że podmiana kompletnych zacisków coś da
Napisano 14 maja 2016 - 22:12
Przejedź pewien dystans starając się ne używać hamulców po czym sprawdź co jest gorące bęben tam gdzie są szczęki czy tarcza i zacisk, bo to że nie używałeś ręcznego nie znaczy że szczęki nie ocierają, jeżeli by linka hamulca była gdzieś zapieczona to na skutek ruchów tylnej osi szczęki mogą hamować.
Jeżeli okazałoby się że blokuje się zacisk na tarczy bo jest jakieś ciśnienie czy to z winy pompy czy też z winy np. przewodów gumowych które mogą spuchnąć i tym samym blokować przepływ płynu to po odkręceniu odpowietrznika płyn wypłynie i zwolni hamulce, jeżeli nie wypłynie i nie zwolni to pozostaje mechanika zacisków ale myślę że zaciski i prowadnice zostały już wyczyszczone i przesmarowane.
Noga mi mało nie odpadła od tego wciskania hamulca i odpowietrzaniaHektolitry płynu się przez układ przelały... bo pierwsza myśl była że gdzieś powietrze krąży ... i nic to nie dało. Naprawdę obstawiałem że podmiana kompletnych zacisków coś da
gdyby były zapowietrzone to raczej następne wciśnięcie pedału hamulca napotka opór trochę wyżej
Użytkownik mittek edytował ten post 14 maja 2016 - 22:15
Napisano 15 maja 2016 - 09:47
Napisano 07 czerwca 2016 - 22:01
Napisano 08 czerwca 2016 - 07:22
Wymiana tylnych przewodów hamulcowych rozwiązała problem.
To znaczy że przewody gumowe dochodzące do zacisku powodowały problem?
Napisano 08 czerwca 2016 - 10:48
Użytkownik kyniubeata edytował ten post 08 czerwca 2016 - 10:50