Skocz do zawartości

Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl

Łożysko podpory półosi w PT 2,2 CRD

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bezimienny Gość.Zbych_*

Bezimienny Gość.Zbych_*
  • Guests

Napisano 30 kwietnia 2016 - 17:09

Witam Wszystkich

Chciałbym zgłosić problem z łożyskiem podpory półosi które zaczęło wyć.Chciałem nabyć samo łożysko(które można zdemontować- o tym wiem)  w sklepie a nawet w serwisie mi odpowiedziano że mogę tylko nabyć całą półoś ponieważ inaczej nie występuje. Czy może ktoś z was się już z tym problemem borykał i zna, wie jak można rozwiązać ten problem bez wymiany całej półosi.Na dzień dzisiejszy znalazłem samo łożysko tylko że nie jest zalane dookoła gumą i oprawione w uchwyt mocujący do podpory półosi.Jeżeli ktoś zna sposób będę bardzo wdzięczny w innym wypadku będę zmuszony wymienić niestety całą półoś.Jeżeli mogę prosić o w miarę szybką odpowiedź będę zobowiązany abym mógł się cieszyć z jazdy moim autkiem (bo jazda teraz nie należy do zbyt przyjemnych)Pozdrawiam i oczekuję odpowiedzi Zbyszek.

#2 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   
  • Rok Produkcji:2020
  • Silnik:Jeep
  • Imię:Andrzej

Napisano 30 kwietnia 2016 - 17:56

W tedgumie może zawulkanizowac nowe łożysko , lub drugi sprawdzony sposób wkleić na klei do szyb i tez spokojnie 100tys km wytrzymuje , samo łożysko dostępne bez problemu w groszowych pieniążkach .
Wywalić ponad 2 tys za półos dla samego łożyska to wielkie przegięcie ze strony chryslera .

Użytkownik andreeas7 edytował ten post 01 maja 2016 - 07:27

#3 Bezimienny Gość.Zbych_*

Bezimienny Gość.Zbych_*
  • Guests

Napisano 02 maja 2016 - 18:15

Witam Cię Andrzeju.

Mówisz że można wkleić klejem do szyb, ale trzeba najpierw okroić tą starą gumę aby ją wykorzystać do wklejenia nowego łożyska rozumiem czy się mylę?. I chciałbym zapytać jeszcze jak miałoby wyglądać zawulkanizowanie, ponieważ jeszcze nie miałem okazji czegoś takiego robić.Pozdrawiam.

#4 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   

Napisano 02 maja 2016 - 18:49

Tak dokładnie jak myślisz

#5 Bezimienny Gość.Zbych_*

Bezimienny Gość.Zbych_*
  • Guests

Napisano 02 maja 2016 - 19:04

Dziękuję Ci za szybką odpowiedź.

Jeżeli mógłbyś mnie jeszcze uświadomić o drugiej możliwości rozwiązania mojego problemu byś zaspokoił do końca moją ciekawość.

Chodzi mi o zawulkanizowanie tej gumy (połączenie) z łożyskiem.Jak to można zrobić bo ja jako laik nie mam bladego pojęcia ponieważ nigdy czegoś takiego nie robiłem, byłbym ci bardzo wdzięczny.Pozdrawiam

#6 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   

Napisano 02 maja 2016 - 19:07

Demontujesz półos wysyłasz do firmy tez gum i prosisz o wymianę łożyska - robią wymianę a nowe łożysko zalewają guma , nie wiem ile to kosztuje , nie korzystałem z ich oferty - przerabiał ktoś to na forum u nas dwa lata wstecz lub w zeszłym roku

Zajmuje sie tym dział regeneracja

Użytkownik andreeas7 edytował ten post 02 maja 2016 - 19:11

#7 Bezimienny Gość.Zbych_*

Bezimienny Gość.Zbych_*
  • Guests

Napisano 02 maja 2016 - 19:16

Wielkie dzięki, już wiem co będę robił w środę od rana.Po uporaniu się z problemem napiszę jak go rozwiązałem.

#8 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   

Napisano 02 maja 2016 - 19:21

Wejdź na stronę ted-gum , dział regeneracja , napisz do nich - bo możliwe ze tylko sama podporę i łożysko będziesz wysyłał

Użytkownik andreeas7 edytował ten post 05 maja 2016 - 08:07

#9 Bezimienny Gość.Zbych_*

Bezimienny Gość.Zbych_*
  • Guests

Napisano 02 maja 2016 - 19:32

Dzięki za zwrócenie uwagi , masz rację najpierw wszystko dopytać a później robić, by nie robić dwukrotnie.Jeżeli uważasz że jeszcze powinienem na coś zwrócić uwagę to proszę napisz mi, bo taki dyletant jak ja na pewno nie o wszystkim wie.Pozdrawiam.

#10 chromek 1

chromek 1

VIP

• Przyjaciel forum
  •   
  • Rok Produkcji:2003
  • Silnik:2,2 CRD M
  • Imię:Krzysztof

Napisano 05 maja 2016 - 08:06

Tedgum Andrzejku nie tez-gum :blabla

Użytkownik chromek 1 edytował ten post 05 maja 2016 - 08:08

#11 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   

Napisano 05 maja 2016 - 08:08

Koszt w Ted-Gum jakby co 230 zł za naprawę z wymiana łożyska

#12 Bezimienny Gość.Zbych_*

Bezimienny Gość.Zbych_*
  • Guests

Napisano 26 maja 2016 - 18:24

Witam.

Wreszcie zakończyłem ten temat tzn. wymiana łożyska podpory półosi.Trochę to trwało ale jak na razie jest dobrze.

Zrobiłem jak mi poradziłeś chyba trochę z wygody i skontaktowałem się z Ted-gum, okazało się że oni mają gotowy ten element,guma zalana z czymś do wciśnięcia między łożysko a obudowę podpory  i mogą mi wysłać ( z przesyłką 220,00 zł.)Jest to wystawione nawet na ich stronie oferty.Ale po przysłaniu okazało się że wymiary tego elementu są wzięte z kosmosu , żaden wymiar się nie pokrywał z orginałem

Więc musiałem zwrócić podając odpowiednie wymiary.Dobrze że poznałem drugą metodę wybrnięcia z problemu z którą mnie zapoznałeś więc zakupiłem klej do szyb (26,00 zł.), łożysko (35,00 zł.z przesyłką) i zacząłem nożykiem oddzielać gumę od łożyska starego.Trzeba na to poświęcić trochę czasu i cierpliwości potem tylko klej i już jest (przestrzegam tylko  nie róbcie tego czasami gołymi rękoma, bo ręce zostaną na pewno czarne tak jak moje i tylko pumeks wam zostanie przez tydzień szorowania).Ponieważ jeszcze robiłem wymianę klocków tarcz wahaczy i innych rzeczy to nie jestem w stanie powiedzieć ile kosztowałaby wymiana samego łożyska ponieważ ja płaciłem kompleksowo za pełny zakres naprawy auta.Serdecznie dziękuję Andrzeju za możliwość cieszenia się sprawnym autem za tak niewielką sumę naprawy.Mam nadzieję że posłuży mi więcej kilometrów od tych o których wspominałeś ponieważ nie chciałbym za szybko przeżywać ponownej wymiany, jeszcze czuję moje obolałe ręce.

#13 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   

Napisano 26 maja 2016 - 18:29

Ważne ze zrobiłeś i nie jest to wcale takie niemożliwe do wykonania a najważniejsze kosztuje tylko czas i troche złotówek

#14 Bezimienny Gość.Zbych_*

Bezimienny Gość.Zbych_*
  • Guests

Napisano 26 maja 2016 - 18:46

Zgadzam się w pełni. Ponadto nieoceniona więź z naszym ulubieńcem.

Na pewno też uczy pokory i zrozumienia.Tak jak w twoim haśle.

Użytkownik Zbych edytował ten post 26 maja 2016 - 18:48