Skocz do zawartości

Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl

Zdjęcie

Dziwny odgłos zawieszenia - "jęk"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 petrus

petrus

Zbanowany

• Zbanowany

Napisano 04 June 2016 - 20:10

Od jakiegoś czasu, zaobserwowałem dziwny odgłos. Opisuje go jako "jęk" bo podobny jest do odgłosu jaki czasami można usłyszeć kiedy hamuje duże auto, np ciężarowy.

Kilka dni temu ściągałem tylne kolo (lewe), założyłem klucz, szarpnąłem aż autem bujnęło do tylu i znowu ten "jęk".

Zastanawiam się czy to nie szczeki ręcznego ? Ale ten z kolei ledwie trzyma. A klocki są ok.

Czasami tez w trakcie jazdy, zwalniania i jednoczesnego skręcania w prawo - tez występuje ten odgłos.

W zasadzie nie ma reguły, choć nasila się gdy jest wilgotno. Moze ktoś miał podobny przypadek ?

Zastanawiam się, czy moze to mieć jakiś związek z letnimi felgami - ET35. Na zimowych, oryginalnych Chryslerach, nie zaobserwowałem tego odgłosu.

Użytkownik petrus edytował ten post 04 June 2016 - 20:12

#2 Fighter

Fighter

Zwolennik

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0 M
  • Imię:Marcin

Napisano 06 June 2016 - 22:30

A ten jak to nie od zużytych gum stabilizatora?

#3 petrus

petrus

Zbanowany

• Zbanowany

Napisano 13 June 2016 - 10:06

Nie mam pojęcia.

Ale raczej nie bo jest trochę metaliczny

#4 Bezimienny Gość.haczu86_*

Bezimienny Gość.haczu86_*
  • Guests

Napisano 16 June 2016 - 11:36

Miałem to samo. Wymieniłem płyn od wspomagania i przeczyściłem sitko i zbiorniczek. Od tamtej pory nie jęczy :)

#5 petrus

petrus

Zbanowany

• Zbanowany

Napisano 16 June 2016 - 11:49

Miałem to samo. Wymieniłem płyn od wspomagania i przeczyściłem sitko i zbiorniczek. Od tamtej pory nie jęczy :)

Dzięki za rade, ale na pewno to nie wspomaganie, gdybyś uważnie przeczytał co jest napisane, to byś bzdur nie wypisywał,

a pierwszy post powinien być tu 

http://ptclub.pl/ind...witamy/page-382

#6 lowermann

lowermann

PT PRO

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:2.0 A, GAZ BRC
  • Imię:Kylo

Napisano 16 June 2016 - 11:58

Nie bardzo mogę sobie wyobrazić ten dźwięk, to jest taki dźwięk jak np zaciągniesz ręczny i próbując ruszać samochodem jest takie gryyyk? Coś podobnego jak dźwięk hamulców przy hamowaniu w automacie w ostatniej fazie przy prędkości ledwo toczącego się auta?

Może być tak że jedno koło trzyma hamulec ręczny i jest taki dźwięk? Tylko że w trakcie jazdy nie powinien mieć miejsca ten dźwięk bo jest on spowodowany drganiami ocierających o siebie elementów o bardzo małej prędkości. Musiałbym usłyszeć ten dźwięk, bo może to jest stuk pochodzący od łącznika watta?

#7 MateuszDG

MateuszDG

Uzależniony

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:2001,2004,2002
  • Silnik:2,4 M GT x2, 2,0
  • Imię:Mateusz

Napisano 16 June 2016 - 12:02

Łukasz mam to samo ale tylko jak zaciągne ręczny i auto stoi pod kątem to jak puszczam hamulec nożny załóżmy i auto delikatnie się cofnie na ręcznym żeby złapać to jest to samo. 
Ja obstawiam klocki albo tarcze, że są przegrzane ale to tylko sugestia. Mi to nie przeszkadza narazie( może dlatego że to tylko przy ręcznym). Wiec nie zwracam na to uwagi . 
pozdrawiam. 

Nie bardzo mogę sobie wyobrazić ten dźwięk, to jest taki dźwięk jak np zaciągniesz ręczny i próbując ruszać samochodem jest takie gryyyk? Coś podobnego jak dźwięk hamulców przy hamowaniu w automacie w ostatniej fazie przy prędkości ledwo toczącego się auta?

Może być tak że jedno koło trzyma hamulec ręczny i jest taki dźwięk? Tylko że w trakcie jazdy nie powinien mieć miejsca ten dźwięk bo jest on spowodowany drganiami ocierających o siebie elementów o bardzo małej prędkości. Musiałbym usłyszeć ten dźwięk, bo może to jest stuk pochodzący od łącznika watta?

To nie będzie łącznik na 100%. 

Zgodze się z tym że nie powinno tego słychać podczas jazdy. Mam tak u siebie. 

Jeszcze może sprawdź cylinderek o ile tam jest bo nie jestem pewny . 

#8 lowermann

lowermann

PT PRO

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:2.0 A, GAZ BRC
  • Imię:Kylo

Napisano 16 June 2016 - 12:09

Hm, w większości PT z tyłu są chyba tarczo bębny, hamulec ręczny jest na rozpieraku, nie ma wtedy cylinderków jak w bębnowych tylko tłoczki w zaciskach.

#9 MateuszDG

MateuszDG

Uzależniony

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:2001,2004,2002
  • Silnik:2,4 M GT x2, 2,0
  • Imię:Mateusz

Napisano 16 June 2016 - 12:52

tak przypuszczałem pomylilem z voyagerem  :glupek

#10 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   
  • Rok Produkcji:2025
  • Silnik:MG ZS Hybrid
  • Imię:Andrzej

Napisano 16 June 2016 - 13:48

A może by należało rozebrać tarczy/bęben i zobaczyć co z szczękami , skororeczny nie trzyma to doprowadzić temat do końca .

Trzy rzeczy piszczą na tyle :

-szczęki / klocki  hamulca 

-gumy stabilizatora 

-łączniki stabilizatora 

#11 petrus

petrus

Zbanowany

• Zbanowany

Napisano 16 June 2016 - 14:14

To ma jakiś związek z hamulcem z tylu bo odgłos wyraźnie dochodzi z tylu, jak np wyjeżdżam tyłem z garażu to lubi jęknąć a przestaje po lekkim naciśnięciu hamulca. Na zgaszonym silniku i zwolnionym reczym, jaj go popchnę ręką to praktycznie za każdym razem słychać metaliczny jęk, nieprzyjemny dla ucha. Juz zaczyna mnie drażnić, bo ostatnio się nasiliło.

Bede musiał posprawdzać tak jak pisze Andrzej.

EDIT

Teraz sobie przypomniałem, ze podobny dźwięk dawały klocki TRW, które miałem kiedyś z tylu, tyle ze wtedy nie dalo sie jeździć tak bardzo hałasowały.

Po wymianie na Black Diamond wszystko ustało aż do teraz.

Użytkownik petrus edytował ten post 16 June 2016 - 14:18