Ja miałem podobny problem jak miałem uszkodzony map sensor, wymieniłem i auto śmiga.

PiTek gaśnie
Bezimienny Gość.kuba1991_*
Napisano 17 October 2016 - 18:13
Bezimienny Gość.SharpGod_*
Napisano 19 October 2016 - 13:34
rzez te 3 m-ce
przez te 3 m-ce użytkowania gaśnie od początku czy to pojawiło się po jakimś okresie?
Tak, od początku. Tzn. poprzedniemu właścicielowi też pewnie tak gasł
Napisano 19 October 2016 - 19:53
czyli mamy podobny problem . zastawiam sie teraz nad Map sensorem - rozrzad wykluczylem. cena tego map sensora troche powala 499 zl
Napisano 19 October 2016 - 20:14
Kup taki od 03 roku, wystarczy usunąć kawałek plastyku z wtyczki i pasuje, a jest o połowę tańszy. Ja mam tak wymieniony i jest wszystko w porządku.
Napisano 19 October 2016 - 20:39
zastawiam sie teraz nad Map sensorem - rozrzad wykluczylem. cena tego map sensora troche powala 499 zl
A jakaś diagnoza była, jakieś błędy wskazujące na mapsensor, parametry przy użyciu skanera?
Bo jak tak zaczniesz wymieniać co popadnie to zrobisz prawie nowy, a usterka może być dalej dokuczliwa
Napisano 20 October 2016 - 06:21
mam własny skaner OBD II ale on nic nie pokazuje byłem też w serwisie AutoKomplex i tam komputer też nie pokazał żadnych błędów. Z diagnostyki była jeszcze kontrola rozrządu taka trochę mało wiarygodna bo sprawdzał ten który naprawiał po rzeźniku z Terlisa a nie znam mechanika który by się przyznał że dał ciała. Usterka nie jest uciążliwa ale za to bardzo naprawdę bardzo irytująca. Czasem coś mu odwali i nie chce zaskoczyć tzn pali i gaśnie muszę wówczas wrzucić luz < ręczny < i pedałować gaz aby wyjechać z parkingu i przez kilkanaście metrów jechać aby coś tam zatrybiło bo inaczej zdycha. Przy zmianie biegów widać jak obroty schodzą do zera czyli jadę siłą rozpędu a kilka chwil później wszystko działa jak należy. Gdyby to było non stop ✋ to ok można pokusić się o jakieś diagnozy ale to się dzieje od tak bo ma ochotę lub jak mówi żona "auto daje urlop". Sam nie wiem co z tym zrobić choć pojawiło się światełko w tunelu bo znalazłem mechanika który po pierwsze robił już kilka pitków a po drugie nie boi się tego auta. Niestety jak to zwykle bywa jest zawalony robotą i najbliższym terminem jest druga połowa listopada. Pozostaje mi tylko poczekać i mieć nadzieje.
Bezimienny Gość.ARh-_*
Napisano 23 November 2016 - 14:21
A jakaś diagnoza była, jakieś błędy wskazujące na mapsensor, parametry przy użyciu skanera?
Bo jak tak zaczniesz wymieniać co popadnie to zrobisz prawie nowy, a usterka może być dalej dokuczliwa
Jakie parametry powinien utrzymywać mapsensor na wolnych obrotach....?
Napisano 04 December 2016 - 18:50
problem rozwiązałem za pomocą rurki od WD40 mianowicie w to coś co wchodzi do przepustnicy wstawiłem kawałek rurki i to coś pozwala na zassanie powietrza i silnik pracuje idealnie
Załączone pliki
Napisano 05 December 2016 - 14:59
Gratuluje
ale po mojemu jest to tylko ominięcie problemu , podajesz po prosu dodatkowe powietrze za przepustnice i zawór silnika krokowego
wniosek :
źle ustawiona przepustnica , uszkodzony grzybek lub silnik krokowy lub błędnie wysterowany silniczek krokowy
Napisano 08 December 2016 - 21:28
wiem że to tylko placebo ale wolę się pocieszać tym niż stracić resztkę cierpliwości.
https://1drv.ms/v/s!...2vfafdHxoGtxZ4A
ktoś się na tym zna?
Napisano 08 December 2016 - 22:29
Napisano 08 December 2016 - 22:30
Jeżeli mu puściłeś trochę lewego powietrza i teraz działa idealnie to chyba teraz już nic nie zrobisz, jeżeli wrócisz do stanu poprzedniego to sprawdź ten zawór od systemu EVAP, bo on puszcza powietrze z systemu odpowietrzania zbiornika paliwa do przepustnicy.
Użytkownik theo edytował ten post 08 December 2016 - 22:31
Napisano 09 December 2016 - 19:07
Tą zabawka to można oczy nacieszyć a nie zrobić diagnozę samochodu.
zabawka służy do kasowania błędów więc nie ma się co czepiać
Jeżeli mu puściłeś trochę lewego powietrza i teraz działa idealnie to chyba teraz już nic nie zrobisz, jeżeli wrócisz do stanu poprzedniego to sprawdź ten zawór od systemu EVAP, bo on puszcza powietrze z systemu odpowietrzania zbiornika paliwa do przepustnicy.
sprawdzę ten EVAP ale mechanior nie ma teraz czasu a bez podnośnika to tego ustrojstwa nie widać
Napisano 09 December 2016 - 19:32
Dostęp na pewno lepszy po podniesieniu, ale powinno być widać za skrzynką z bezp. pod serwem pompy hamulcowej jak już wcześniej koledzy pisali.
- marszand lubi to
Bezimienny Gość.wrobellll_*
Napisano 14 March 2020 - 10:12