Awaryjne otwieranie bagażnika - przed lift
Napisano 14 November 2016 - 21:50
Napisano 14 November 2016 - 21:55
ja się przy tobie gubię ;P
Napisano 14 November 2016 - 22:31
Napisano 14 November 2016 - 23:42
Ja czasami tez nie nadążam:) A co do prac dzisiaj pomagał mi tata i w tym miejscu akurat przeoczyłem:(
Zapytaj Taty
Napisano 14 November 2016 - 23:55
Napisano 15 November 2016 - 00:19
Generalnie nic nie pomogło i wyjalem zamek z auta. W domu czyszczenie, smarowanie, moczenie w coli, oliwka ale kluczyk dalej nie chce wejść do połowy.. zapadki sie nie ruszają.
To jest normalne zjawisko w zamkach, które nie są używane w żaden sposób przez 10 i więcej lat, które garażują "pod chmurką".
Prawdopodobnie kluczyk i zamek masz oryginalny, musisz uzbroić się w cierpliwość i trochę chemii. Penetratory, oliwki i takie tam.
Zamek jest wykonany ze stopu aluminum i się w środku nadzwyczajnie utlenił (tak jak z rdzą). Trochę cierpliwości, moczenie w chemii, trochę siły małym płaskim wkrętakiem i rozruszasz zapadki. Rób to bardzo strożnie, aby nie uszkodzić bardzo małych sprężynek w środku. Przed całą operacją sprawdź ile się da elemetów z tego ściągnąć (tulejki, kołnierze) i ruszaj do moczenia i rozruszania.
Nie robiłem zamka PiTikowego, ale 13 letniego Yarisowego i się udało.
Napisano 15 November 2016 - 06:23
W pierwszej kolejności wyciągnij z dynksa jak to nazwałeś średek (łatwo wychodzi) następnie montujesz do osłony część zewnętrzną i na koniec wciskasz tą zatyczke! trochę działa jak kołek rozporowy
Napisano 15 November 2016 - 09:58

Załączone pliki
Napisano 15 November 2016 - 12:08