Witam. Czy ktoś z was stosował może oleje orlen platinum? Co sądzicie o tych olejach?
Parametry niby mają dobre i można je kupić na każdej stacji. Chodzi mi konkretnie o 5w30.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Napisano 13 października 2016 - 21:08
Witam. Czy ktoś z was stosował może oleje orlen platinum? Co sądzicie o tych olejach?
Parametry niby mają dobre i można je kupić na każdej stacji. Chodzi mi konkretnie o 5w30.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Napisano 13 października 2016 - 21:11
Miałem ten olej, ale szału nie ma, po 15tyś podczas wymiany leciała smoła. Tak wiem że w dieslach leci smoła, ale ta była czarniejsza i gęstsza aniżeli ta do smołowania dachów.
Napisano 13 października 2016 - 21:12
a do benzynki podejdzie?
Napisano 13 października 2016 - 21:14
Pewnie tak, bo specyfikacja na to pozwala, ale ja już do Orlenu nie wrócę, chyba że na kawę.
Napisano 13 października 2016 - 21:17
ja wymieniam olej zawsze co 10 tys ale muszę dolewać do mojego 2.0
Leje petro canada 5w30 ale musze go zamawiac z neta albo szukac na mieście, dlatego zastanawiam sie nad tym orlenem
Napisano 13 października 2016 - 21:21
chinol, to są oleje mało popularne z powodu katastrofalnego marketingu tych wyrobów, ale nie mają też dobrej prasy w sensie ocen użytkowników przeróżnych marek. Wiem, że opinie w internecie trzeba traktować z rezerwą, ale gdzie nie spojrzysz, to ludzie wycofują się z tego. Stosunek zadowolonych do niezadowolonych ma się mniej więcej 10:1, a o smole po stosunkowo niewielkim przebiegu lub nawet kaszy przy spuszczaniu pisało już bardzo wielu próbujących tego produktu. Osobiście dołożył bym i zalał piec pitka sprawdzoną markową oliwą
Napisano 13 października 2016 - 21:21
To przejdź na taki, jaki zalecają nasi doktorzy - Liqui Moly lub trochę tańszy Total
Napisano 13 października 2016 - 21:22
Sam też leję syntetyk Petro Canada i jak na razie kolor oraz stan po przebiegu 2000 się nie zmienił.
Napisano 13 października 2016 - 21:22
Swego czasu nasi mechanicy chwalili Total Quartz, teraz polecają Liqui Moly, oczywiście oba 5W30
Napisano 13 października 2016 - 21:25
więc chyba zostanę przy petro canada albo ewentualnie mobil.
Dzięki za szybką odpowiedź! Nie miałem nigdy doświadczenia z tym olejem (orlen) więc wolałem zapytać
Dzięki!
Napisano 13 października 2016 - 21:27
Możesz jakoś uzasadnić dlaczego ewentualnie mobil?
Napisano 13 października 2016 - 21:33
do mojego PT muszę dolewać co miesiąc 1L oleju a robię nim około tysiąca km miesięcznie.
Mam jeszcze 300m 3.5 v6 i tam też leje petro canada tyle że 10w30 i od wymiany do wymiany dolewam może litr na 10 tyś.
dlaczego ewentualnie mobil? Dlatego,że też na nim jezdziłem a cena i dolewki podobnie jak na petro canada
Napisano 13 października 2016 - 21:35
Litr na tysiąc, to bardzo dużo i wychodzi 10 litrów na zmianę, czyli 10 tys. Masz siłownię pitka do roboty?
Napisano 13 października 2016 - 21:35
To kup tego Totala, jest w rozsądnej cenie, a kiedyś Jeden z mechaników (Witek z Jawora) zamieścił dwa zdjęcia spodu silnika po zdjęciu miski olejowej. Jedno auta które jeździło na Totalu a drugie na innym oleju. Silnik który jeździł na Totalu był czyściutki , ten drugi cały czarny.
Napisano 13 października 2016 - 21:40
może faktycznie spróbuje tego totala. Silnik mi nie dymi pracuje idealnie ,30 tys. temu miałem robiony remont głowicy bo wypalił mi się zawór wydechowy i po tym remoncie zużycie oleju tylko minimalnie spadło. nie wiem czemu tak jest..
Napisano 13 października 2016 - 21:48
Może uszczelniacze zaworów powiedziały game over?
Napisano 13 października 2016 - 21:51
uszczelniacze odpadają . miałem remont głowicy i wszystkie uszczelniacze były wymienione
Napisano 13 października 2016 - 21:52
Łukasz, a kompresja sprawdzona?
Napisano 13 października 2016 - 21:56
zaleje TOTALA. zobaczę czy będzie jakaś różnica
nie. kompresji nie sprawdzałem ale też o tym myślałem że mogą być zużyte pierścienie.
Auto na prawdę fajnie chodzi i silnik nie sprawia żadnych problemów tylko to że muszę dolewać.
Z wydechu nic nie dymi.
Napisano 13 października 2016 - 21:59
Dla świętego spokoju zrób tą kompresję i przynajmniej coś wyeliminujesz lub potwierdzisz czego oczywiście nie życzę.
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Oleje silnikowe. |
Moje auto | Bezimienny Gość.Heike_* |
|
|
|
Problem z olejem |
Techniczny podstawowy | Bezimienny Gość.PaneK_* |
|
|
|
Dlaczego zalecane oleje 5w30 i 10w30 mopar są mineralne? a nie syntetyk czy półsyntetyk? |
Ogólnie | lowermann |
|
|
|
Wężyk z olejem od czego ?? |
Techniczny podstawowy | Bezimienny Gość.Paulluss_* |
|
|
|
Oleje i inne |
Techniczny podstawowy | reyo |
|