Skocz do zawartości

Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl

wymiana klocków hamulcowych tył

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bezimienny Gość.Volveras_*

Bezimienny Gość.Volveras_*
  • Guests

Napisano 28 October 2016 - 22:55

Witam,

jutro planuję wymienić klocki hamulcowe tył i stąd mam do Was pytanie. Jak najlepiej cofnąć tłok hamulcowy? Czytałem gdzieś, żeby delikatnie pchnąć łyżką czy łomem, ale wydaje mi się, że robiąc to w ten sposób guma nie wejdzie w środek tłoka i mam obawy, że będzie wystawać dalej niż tłok i przy pompowaniu zostanie dociśnięta przez tłok i przez to się zniszczy. Jakieś sugestie?

Dziękuje i pozdrawiam

Załączone pliki

• Załączony plik  ham1.jpg   90.71 KB   5 Ilość pobrań
  • Załączony plik  ham2.jpg   80.65 KB   5 Ilość pobrań

#2 hirekpl97

hirekpl97

PT PRO

• Pomagamy sobie
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:2.0 A
  • Imię:Hieronim

Napisano 29 October 2016 - 00:16

zacisk zakrecany klapeckzi drewniane z dwóch stron i jest okej :)

#3 Bezimienny Gość.slavo_*

Bezimienny Gość.slavo_*
  • Guests

Napisano 17 November 2016 - 11:56

Najlepiej przyrządem, jeśli nie masz można zrobić samemu. Dwie grube prostokątne  blachy (wielkości klocka ) w jednej robisz dziurę , nakrętka pomiędzy blachami , ta bez dziury na tłoczku,bierzesz "np.fi 10 i kręcisz.

Ewentualnie też musisz mieć grubą blaszkę na tłoczek i dwa np. wkrętaki , łyżki do kół ,kładziesz zacisk poziomo na  kolanie i równomiernie z dwóch stron ciśniesz.( końce na środku tłoczka i przez dźwignię).

#4 bagro

bagro

PT MC

• Przyjaciel forum
  •   
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2,4 GT - M
  • Imię:Romek

Napisano 22 November 2016 - 19:46

Nie utrudniajcie sobie życia.

Wystarczy zwykły klucz francuski włożyć w miejsce klocków i wykonać kontrolne rozkręcanie do wymiaru tarczy i nowych klocków plus 1 mm.

#5 Bezimienny Gość.sylvo_*

Bezimienny Gość.sylvo_*
  • Guests

Napisano 24 November 2016 - 17:49

Ja uzywam zawsze i nie ma problemu jednego śrubokręta płaskiego,szczotka druciana i mloteczek jak cos jest zapieczone to postukac. sciagam kolo i srubokret wciskam ręką miedzystary klocek zewnetrzny a zacisk lub tarcze a stary klocek jak nie ma dojscia Od gory lub na bokach i naciągam do siebie tloczek ładnie się schowa a jak za malo to odchylam zacisk jedna sruba od prowadnicy i wkladam jeden nowy klocek i porawiam naciaganie jeszcze raz. Robota na 10 minut Bez wysiłku odkrecania niepotrzebnuch zeczy itd i nie ma opcji ze cos zepsujesz.