Hej,
temat był wałkowany wielokrotnie, ale nadal nic nie wiem, choć przeczytałem tysiące postów
Po kolei. Być może kupię autko z takim oświetleniem:
przód:
tył:
Sorki za jakość, ale chciałem max powiększyć.
I teraz kilka pytań (uwaga: samochód jest zarejestrowany w PL).
1.
Tylne światła są do modyfikacji? Czy przejdą? Bo widzę, że czerwony stop, pomarańczowe kierunki... Albo czegoś nie widzę
2.
Jak przerobić przód?
- kupić nowe lampy EU - byłoby najłatwiej, ale zerknąłem na alledrogo i inne olx-e, i nie ma! Ani jednej sztuki
- można chyba nawiercić dziurę i dodać białą pozycję, ale... Przegląd przejdzie, policja się nie przyczepi, ale homologacji jak nie było tak nie ma. Znam przypadek, że po wypadku koleś, który był poszkodowany (jechał Jeepem z oświetleniem US) nie dostał odszkodowania, bo mu zakwestionowali, że poruszał się samochodem nie przystosowanym do polskich warunków (mimo że miał przegląd). Mało tego, sprawca wypadku się o tym dowiedział i jeszcze go sądził ze stopy cywilnej. Jak to wygląda w praktyce? Takie przeróbki Cześka-elektryka mają sens, skoro homologacji nie będzie?
- są w Polsce firmy, które dają zaświadczenie o tym, że oświetlenie przystosowano do warunków EU? Pytam, bo kiedyś miałem auto w wersji US, kupione w DE, gdzie Niemiec dał mi właśnie fakturę z potwierdzeniem takiej przeróbki.
3.
Tylne przeciwmgielne. Najwygodniej włożyć żarówkę do tylnego zderzaka (światełko z lewej strony) i poprowadzić kabelkiem do jakiegoś włącznika ładnie ukrytego w kabinie?
Z góry dzięki za podpowiedzi.