Skocz do zawartości

Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl

Zdjęcie

hamowanie a kontrolki abs i trac off

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 morf

morf

Znawca Tematu

• Przyjaciel forum
  •   
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0 M
  • Imię:Marcin

Napisano 18 grudnia 2016 - 11:53

dziś pojeździłem troszkę po zaśnieżonych uliczkach i nasynęły mi się takie pytania :

- czy podczas hamowania i załączeniu abs'u powinna zapalić się kontrolka od abs na desce? czuję pod nogą że abs działa ale na desce nie mam takiej informacji

- czy gdy wyłączymy trac off to abs powinien działać normalnie? wyczytałem na forum że te systemy są połączone ale nie znalazłem w jakim stopniu

- trac off załącza się gdy koło traci przyczepność i czy podczas hamowania z udziałem abs nie powinna na desce pojawić się kontrolka trac off?

#2 dodeks

dodeks

Kolegunio

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2.2 crd
  • Imię:Dominik

Napisano 18 grudnia 2016 - 12:48

Siemka! Według mojej wiedzy abs-u nie da się wyłączyć (kontrolka zaświeca się jak jest uszkodzony). Przy załaczonym track control i poślizgu kół przy ruszaniu zaświeca się napis na liczniku track, przynajmniej u mnie. Pozdrawiam!

#3 morf

morf

Znawca Tematu

• Przyjaciel forum
  •   
  • Silnik:2.0 M
  • Imię:Marcin

Napisano 18 grudnia 2016 - 16:54

kontrolka abs zapalała mi się w escorcie gdy abs zaczynał działać a nie zwróciłem uwagi czy w pt też tak miałem. a że dziś mogłem poświęcić kilka chwil tylko pitkowi to zacząłem szukać dziury w całym :)

#4 PThunter

PThunter

VIP

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:.
  • Silnik:.
  • Imię:Paweł

Napisano 19 grudnia 2016 - 07:36

(kontrolka zaświeca się jak jest uszkodzony)

Dokładnie tak samo jest np. w szwedzkich wozidłach. Mnie w pitku też już załączał się ABS i nie było żadnego komunikatu w formie palącej się kontrolki.

#5 Bezimienny Gość.chmiel62_*

Bezimienny Gość.chmiel62_*
  • Guests

Napisano 19 grudnia 2016 - 15:32

Dokładnie tak samo jest np. w szwedzkich wozidłach. 

u mnie w Volvo - ABS kontrolka zapala się tylko w wypadku uszkodzenia systemu lub pompy. DTS kontrolka zapala się gdy koła tracą przyczepność. ABS nie da się wyłączyć ale DTS tak. Jeden i drugi są ze sobą powiązane bo DTS wykorzystuje pompę ABS do hamowania koła tracącego przyczepność - ale jak wyłączysz DTS to ABS pompa nadal jest aktywna

#6 Bezimienny Gość.pitu_*

Bezimienny Gość.pitu_*
  • Guests

Napisano 20 grudnia 2016 - 23:34

Panowie na Boga , abs się świeci - abs nie działa , jest to komunikacja błędu w tym systemie - To nie mercedes i migający trójkąt podczas działania kontroli trakcji ( chyba jedyny wyjątek gdzie napier.... lampka na środku deski jak działa ten system )

u mnie w Volvo - ABS kontrolka zapala się tylko w wypadku uszkodzenia systemu lub pompy. DTS kontrolka zapala się gdy koła tracą przyczepność. ABS nie da się wyłączyć ale DTS tak. Jeden i drugi są ze sobą powiązane bo DTS wykorzystuje pompę ABS do hamowania koła tracącego przyczepność - ale jak wyłączysz DTS to ABS pompa nadal jest aktywna

Dobrze pisze polać mu . Dodam jedynie wyjątek s500 w 220 , abs zapali się gdy włączy się auto po padniętym aku , laik pojedzie do serwisu i zapłaci 200 zł żeby mu skasować świecący się ABS podczas gwałtownego hamowania , a drugi przekręci na postoju kierownicą 4 razy w lewo i prawo i skasuje sam ten błąd paląc przy tym fajkę :) bez niby werdyktu uszkodzony system abs tadam

Użytkownik pitu edytował ten post 20 grudnia 2016 - 23:35

#7 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   
  • Rok Produkcji:2020
  • Silnik:Jeep
  • Imię:Andrzej

Napisano 20 grudnia 2016 - 23:43

Piotrze może nim się rozkręcisz z wpisami to poznasz chryslera , tu akurat działa jak w Mercedesie :
ABS faktycznie jak swieci to jest awaria systemu i nie ma prawa pracować , ale w czasie jazdy do 50/km/h podczas zrywania trakcji zapala kontrolkę na desce podobnie jak w Mercedesie trójkąt ostrzegawczy .

#8 PThunter

PThunter

VIP

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:.
  • Silnik:.
  • Imię:Paweł

Napisano 20 grudnia 2016 - 23:48

pitu, nie egzaltuj się zbytnio, bo to co zostało do tej pory napisane zostało napisane właśnie aby to samo stwierdzić, że jak abs się świeci - abs nie działa.

Użytkownik pablobed edytował ten post 20 grudnia 2016 - 23:51

#9 borkey24

borkey24

Zwolennik

• Pomagamy sobie
  •   
  • Silnik:2.0 M gaz
  • Imię:Kamil

Napisano 22 grudnia 2016 - 00:48

nawet w Daewoo Matizie zapala się jak nie działa  :kciuki

#10 Bezimienny Gość.71krzys_*

Bezimienny Gość.71krzys_*
  • Guests

Napisano 27 grudnia 2016 - 12:29

U mnie w mitsubishi świeci jak załozę rozne profile opon miedzy osiami. Po prostu matematyka mu się nie zgadza :)