Skocz do zawartości

Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl

NIE ODPALA 2,4 automat (gaz)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bezimienny Gość.wacwac_*

Bezimienny Gość.wacwac_*
  • Guests

Napisano 17 February 2017 - 21:30

Mieli rozrusznikiem i nie odpala. Na początku resetowałem go, zdejmując klemy i .... pomagało.  Potem przestało pomagać, więc podociskałem bezpieczniki, styczniki etc. w tym kompl. pod maską i pomogło. A ostatnio nic tych moich czarów nie poskutkowało. Przyszedł znajomy, przesunął mocno lewarek w obie strony, ustawił na neutral i zapalił (!?). Pod domem, apiat to samo! Wykonuję to samo co znajomy i ...kicha! Jeszcze raz wsiadłem trzaskając drzwiami za sobą i ... zapalił.  NIE MAM POMYSŁU NA TO ZJAWISKO. Pewnie coś prozaicznego; gdzieś brak styku, - przewód, - masa? Tylko gdzie szukać? Może ktoś miał taką przygodę i coś podpowie. Dzięki!

#2 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   
  • Rok Produkcji:2020
  • Silnik:Jeep
  • Imię:Andrzej

Napisano 17 February 2017 - 22:58

Tu nie potrzeba pomysłów a rzetelne testy auta. Sprawdzenie czy jest iskra , czy pracuje pompa paliwa czy jest inf na sterowniku o przyzwoleniu rozruchy .... tak prawdę mówiąc nic nie jest sprawdzone a to nie fiacik 126 aby szukać problemu z kabelkiem przy rozruchu .

#3 Bezimienny Gość.wacwac_*

Bezimienny Gość.wacwac_*
  • Guests

Napisano 18 February 2017 - 14:53

Tu nie potrzeba pomysłów a rzetelne testy auta. Sprawdzenie czy jest iskra , czy pracuje pompa paliwa czy jest inf na sterowniku o przyzwoleniu rozruchy .... tak prawdę mówiąc nic nie jest sprawdzone a to nie fiacik 126 aby szukać problemu z kabelkiem przy rozruchu .

Nie napisałem, ale pompę słychać, iskra też jest. Może należałoby podjechać do kogoś, co ma oprogramowanie testowe tutaj w Małopolsce?

#4 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   
  • Rok Produkcji:2020
  • Silnik:Jeep
  • Imię:Andrzej

Napisano 18 February 2017 - 15:48

Jakie błędy podaje sterownik na liczniku ? - sprawdź i podaj w poście , dobrze by było sprawdzić ciśnienie paliwa - to ze pompa chodzi nie znaczy ze jest wystarczajace na szynie wtryskowej , może zawór zwrotny nie trzymać .Jak masz kontrolkę diodowa to względem plusa sprawdzić w czasie kręcenia czy są impulsy na wtryskiwaczach , oraz na liczniku czy obrotomierz się podnosi - powinien dojść do Ok 200obr /min w czasie kręcenia .

Użytkownik andreeas7 edytował ten post 18 February 2017 - 15:57

#5 Bezimienny Gość.wacwac_*

Bezimienny Gość.wacwac_*
  • Guests

Napisano 18 February 2017 - 23:34

Ok. Posprawdzam w/g Twoich wskazówek. Dzięki serdeczne!

#6 Bezimienny Gość.wacwac_*

Bezimienny Gość.wacwac_*
  • Guests

Napisano 08 March 2017 - 14:01

Ok. Posprawdzam w/g Twoich wskazówek. Dzięki serdeczne!

Witam po długiej przerwie, ale te problemy z Pitkiem to nie jedyne, które mogą dopaść.

Ale jest BINGO! Dotarłem do sedna. Najpierw udało mi się trafić do Wieliczki, gdzie podłączyliśmy Pitka do laptopa. Wyświetlił 3 usterki i m.in. awarię czujnika ciśnienia oleju i AWARIĘ CZUJNIKA WAŁKA ROZRZĄDU. Czyli oba czujniki do wymiany. Ale STOP, czekam kiedy znowu nie odpali, ponieważ nie dzieje się to za każdym razem. I przyszedł taki moment. Ja pod klapę i poprawiam piny (dociskam) przy czujniku wałka - ODPALIŁ. CZYLI KABELKI JAK W MALUCHU!

Piszę to, bo przyuważyłem wpisy nt. wymiany czujnika oleju itp. Racja że niektóre podzespoły trzeba wymieniać. Ale pamiętajcie jedno. To są nie młode już autka, wiele połączeń jest zaśniedziałych, czasami ktoś z niewprawnymi rączkami grzebie po kablach itd. Nim fachowiec naciągnie Was na kosztowną część, warto wziąć pilniczek-iglaczek, kawałek 320-ki i poczyścić styki, albo po prostu pomacać centymetr po centymetrze dany kabelek.