Zapasowy kluczyk - gaśnie silnik
Napisano 18 lutego 2017 - 11:07
przy zakupie Pitka dostałem zapasowy kluczyk, który wyraźnie nie jest oryginalny. Otwiera drzwi, zapala stacyjkę, odpala silnik ale ten zaraz gaśnie. Domyślam się, że to jakaś blokada? Można to ominąć, wyłączyć?
Czy jedyne rozwiązanie, to udać sie to serwisu Chryslera po dorobienie kluczyka?
Pozdrawiam
Artur
Napisano 18 lutego 2017 - 12:07
Zapewne jest bez immo, i raczej bez serwisu nic nie zrobisz, chociaż popytaj tam gdzie dorabiają.
Napisano 18 lutego 2017 - 14:40
ArturM, jak chcesz drugi oryginalny kluczyk, to tylko w serwisie (będzie kosztować). A, ten zapasowy to trzymaj np w portfelu na wypadek gdy by zatrzasnęły się oryginalne w aucie.
Napisano 18 lutego 2017 - 15:15
mi dorabiali kluczyk z immo miedzy 120-160 zł bez oryginalenj obudowy oczywisice ale jakbys im dostarczył surówke z napisem chrysler to mysle ze daloby rade to jakoś zrobić
Napisano 18 lutego 2017 - 15:19
Napisano 18 lutego 2017 - 16:27
Napisano 18 lutego 2017 - 16:41
Napisano 19 lutego 2017 - 08:09
Sie rzecz nazywa transponder i jest w kluczyku i owóż transponder, że tak powtórzę po naszym guru i troszkę rozszerzę jego myśl - musi być przez "profesjonalnego" serwisanta wgrany do systemu pojazdu, a odbywa się to oczywiście automatycznie i jedyną interwencją w pojazd jest tutaj podpięcie wtyczki obd. Komputer zaopatrzony w odpowiedni program przetworzy dane i jeśli pan serwisant jest chociaż namiastką profesjonalisty to jak wspomniał mój znakomity przedmówca, pokładowy immobilizer po ok 1 minucie pracy silnika powinien rozpoznać transponder i wszystko jest ok.
W amerykańskich pojazdach działający z opóźnieniem immobiliser jest chyba standardem, widziałem to też w top gear gdzie "koledzy" przeprowadzili Corvettę Hammonda odpalając ją tylko guzikiem startera.
Napisano 19 lutego 2017 - 08:40
Napisano 19 lutego 2017 - 15:37
Dorobienie klona ok 200 zł
Bezimienny Gość.za100s_*
Napisano 13 stycznia 2018 - 19:26
Odświeżę trochę temat bowiem przy kupnie auta dostałem jeden kluczyk i w sumie mogę dorobić drugi ale dwa to też mało. Mam mercedesa w którym ten problem ominołem montując pod osłoną na stacyjce przy pierścieniu immobilisera połamany oryginalny klucz, patent działa i uruchamiam auto każdym dorobionym kluczem za 25 złociszy. Czy konstrukcja immobilisera pozwoli na zastosowanie tego triku? Szkoda mi kasy na dorabianie kluczy a nie chce na stałe trzymać w aucie oryginału. Może ktoś już ma coś podobnego?
Napisano 13 stycznia 2018 - 19:41
Da się tak zrobić moim zdaniem... To zazwyczaj działa w każdym aucie...
Bezimienny Gość.za100s_*
Napisano 13 stycznia 2018 - 20:01
Kiedyś zaprzyjaźniony mechanik twierdził, że są stacyjki gdzie nie da rady. Nie wiem, mam nadzieję, że ogarnę temat zamin zostanę bez klucza..
Napisano 13 stycznia 2018 - 20:07
Da sie ale to żałosne aby miec PT GT i szczypac sie na normalna naprawe
Bezimienny Gość.za100s_*
Napisano 13 stycznia 2018 - 20:39
Oczywiście masz rację jednak do inego auta mam kluczyk przy: kluczach domowych, normalny klucz do auta, klucz zapasowy w domu, klucz ukryty pod autem i klucz dla zaprzyjaznionej osoby. Do Pitka tez chce mieć podobnie i zwyczajnie szkoda mi kasy na klonowanie kluczy. Wole te parę złoty przeznaczyć na podszykowanie auta bo dzis je umyłem i okazało się niestety wcale nie jest takie super .
Napisano 16 stycznia 2018 - 16:37