Skocz do zawartości


Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl


Zdjęcie

NOWY Termostat bez obudowy do 2.2crd za 45zł na Allegro

termostat 2.2crd

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
38 odpowiedzi w tym temacie

#1 MostBlackSheep

MostBlackSheep

    Początkujący

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 52
  • Dołączył:  19 paź 2015
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2.2 crd
  • Imię:Arkadiusz
  • Skąd::Katowice
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 26 październik 2015 - 16:42

Sam termostat bez obudowy. Właśnie kupiłem. Może ktoś potrzebuje. Po co przepłacać za obudowę.

 

Link:

 

http://allegro.pl/te...5728638466.html

 

 



#2 adames

adames

    VIP

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 9211
  • Dołączył:  05 lip 2009
  • Rok Produkcji:2003
  • Silnik:2,2 CRD
  • Imię:Adam
  • Skąd::Legnica
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 26 październik 2015 - 17:24

Temat jest nam znany, niestety ten termostat nie ma uszczelki :cwaniak



#3 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 15728
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2010
  • Silnik:Dodge 1,8 VVT
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 26 październik 2015 - 19:17

I ważne fabrycznie dedykowany termostat ma zawór kólkowy .

#4 MiGi42

MiGi42

    PT MC

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 871
  • Dołączył:  06 lut 2011
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2.2CRD
  • Imię:Romuald
  • Skąd::Poznan
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 28 październik 2015 - 16:22

Jaki zawór kulkowy ?



#5 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 15728
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2010
  • Silnik:Dodge 1,8 VVT
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 28 październik 2015 - 17:11

Romus obejrzyj stary termostat , jest specjalnie zrobione przetłoczeniem z otworem i kula w środku , umożliwia minimalny przepływ cieczy w układzie ale przedewszystkim ułatwia odpowietrzania przy wymianie płynu .

#6 MiGi42

MiGi42

    PT MC

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 871
  • Dołączył:  06 lut 2011
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2.2CRD
  • Imię:Romuald
  • Skąd::Poznan
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 28 październik 2015 - 18:50

Acha ,teraz rozumiem.Wielkie dzięki.

Jeżeli to decyduje o odpowietrzeniu ,staje się czynnikiem decydującym



#7 MostBlackSheep

MostBlackSheep

    Początkujący

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 52
  • Dołączył:  19 paź 2015
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2.2 crd
  • Imię:Arkadiusz
  • Skąd::Katowice
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 28 październik 2015 - 19:25

Racja, bez tego zaworu przy ewentualnej wymianie płynu może powstać bańka powietrzna pod termostatem i klops. Zobaczę co mi przyślą i czy moooże da się coś z tym zrobić.



#8 adames

adames

    VIP

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 9211
  • Dołączył:  05 lip 2009
  • Rok Produkcji:2003
  • Silnik:2,2 CRD
  • Imię:Adam
  • Skąd::Legnica
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 28 październik 2015 - 19:36

przy ewentualnej wymianie płynu może powstać bańka powietrzna pod termostatem i klops

W momencie wymiany termostatu już masz spuszczoną część płynu. Nie mniej faktem jest że jak silnik się zagrzeje to termostat puści płyn i wtedy układ się odpowietrzy, pytanie czy to jest dobre rozwiązanie czekać do tego momentu?



#9 MostBlackSheep

MostBlackSheep

    Początkujący

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 52
  • Dołączył:  19 paź 2015
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2.2 crd
  • Imię:Arkadiusz
  • Skąd::Katowice
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 28 październik 2015 - 20:48

Jutro rozbieram. Zobaczę co i jak. Jeżeli termostat zamknięty to płyn nie podejdzie pod termostat bo nie będzie upustu powietrza spod termostatu to ...silnik gorący i brak przepływu i może być problem. Mówię oczywiście o wymianie płynu nie o wymianie samego termostatu.


Użytkownik MostBlackSheep edytował ten post 28 październik 2015 - 20:49


#10 adames

adames

    VIP

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 9211
  • Dołączył:  05 lip 2009
  • Rok Produkcji:2003
  • Silnik:2,2 CRD
  • Imię:Adam
  • Skąd::Legnica
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 28 październik 2015 - 20:55

Arek, wymieniając termostat spuszczasz część płynu i już w tym momencie masz zapowietrzony układ chłodzenia.



#11 MostBlackSheep

MostBlackSheep

    Początkujący

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 52
  • Dołączył:  19 paź 2015
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2.2 crd
  • Imię:Arkadiusz
  • Skąd::Katowice
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 28 październik 2015 - 21:05

Adam, wiem. Chodzi mi tylko o ilość powietrza pod/od dołu "grzybka". Im więcej tym wolniej się odpowietrzy. Jak dostane w łapy ten termostat z allegro to zobaczę czy może ma dziurę jakąś do mikro przepływu. Jeżeli ma to warto zaoszczędzić.



#12 adames

adames

    VIP

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 9211
  • Dołączył:  05 lip 2009
  • Rok Produkcji:2003
  • Silnik:2,2 CRD
  • Imię:Adam
  • Skąd::Legnica
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 28 październik 2015 - 21:09

Arek ten termostat na grzybku nie ma uszczelki, więc może nie będzie idealnie przylegał do gniazda obudowy , jest więc szansa że przepuści powietrze ale zrób test na szczelność i po założeniu termostatu do obudowy zalej go wodą i zobacz czy będzie przeciekał.

Tylko ciekawe czy będzie utrzymywał właściwą temp pracy.



#13 miecio

miecio

    VIP

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 12699
  • Dołączył:  21 cze 2009
  • Rok Produkcji:2006
  • Silnik:2.2 /ropa/
  • Imię:miecio
  • Skąd::krk
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 28 październik 2015 - 21:27

adas w dizlu sie samo odpowietrza taka konstrukcja



#14 Yodarek

Yodarek

    VIP

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 6506
  • Dołączył:  13 lis 2011
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:CRD 3.0 V6
  • Imię:Darek
  • Skąd::Świdwin
  • Płeć: Kobieta

Napisano 28 październik 2015 - 21:29

Arek, ja bym próbował zaoszczędzić na czymś innym. Trochę ludzi już wymieniało termostaty i szkoda nie spróbować nauczyć się na ich błędach. Zakładaj cały nowy i zapomnisz o problemie... :)



#15 adames

adames

    VIP

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 9211
  • Dołączył:  05 lip 2009
  • Rok Produkcji:2003
  • Silnik:2,2 CRD
  • Imię:Adam
  • Skąd::Legnica
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 28 październik 2015 - 21:31

Mietek samo się odpowietrza bo w fabrycznym termostacie jest zawór  , w tym z linku Arka jego nie tego zaworka



#16 miecio

miecio

    VIP

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 12699
  • Dołączył:  21 cze 2009
  • Rok Produkcji:2006
  • Silnik:2.2 /ropa/
  • Imię:miecio
  • Skąd::krk
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 28 październik 2015 - 21:35

dlatego jak majster pisze,...

ja bym jednak w tym przypadku fabryki nie poprawial,...



#17 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 15728
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2010
  • Silnik:Dodge 1,8 VVT
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 28 październik 2015 - 21:37

Ten ze zdjecia to typowy wkład do crd mercedesa , różnica tak jak Adam zauważył jest w uszczelce : do nas uszczelka jest w wkładzie termostatu + zaworek kulkowy , a ten mercedesa ma uszczelkę w korpusie .

#18 MostBlackSheep

MostBlackSheep

    Początkujący

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 52
  • Dołączył:  19 paź 2015
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2.2 crd
  • Imię:Arkadiusz
  • Skąd::Katowice
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 28 październik 2015 - 21:39

Spoko, spoko Adaś. Dla mnie to nie problem rozebrać ze względu na fakt iż mechanikiem jestem. Dla innych jak najbardziej terma z obudową. Jak zapewne wiesz ...diabeł tkwi w szczegółach. Chcę zobaczyć, pomacać. Może wiertłem 4 małą dziurkę... i z głowy? Zobaczę co przyjdzie to napiszę. Druga sprawa czujnik też kosztuje i uszczelka więc chyba popełniłem przerost formy nad treścią hehe. No nic, ciągnę dalej temat aż do " rozwiązania":)


Użytkownik MostBlackSheep edytował ten post 28 październik 2015 - 21:41


#19 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 15728
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2010
  • Silnik:Dodge 1,8 VVT
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 28 październik 2015 - 21:47

Do crd czujnik temperatury nie jest dostępny ? - jest tylko w komplecie z obudowa

#20 MostBlackSheep

MostBlackSheep

    Początkujący

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 52
  • Dołączył:  19 paź 2015
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2.2 crd
  • Imię:Arkadiusz
  • Skąd::Katowice
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 28 październik 2015 - 21:57

No to mam już jasność. Sam termostat bez sensu. Dlatego ich mało w wersji "saute". Myślę że temat do zamknięcia ale poczekajcie aż dostanę ten z allegro. Napiszę co i jak.





Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: termostat, 2.2crd

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych