Witam,
jestem nowa na forum. Wybaczcie, jeśli źle założyłam wątek.
Mam PT Cruiser 2.2 CRD Classic 2148 cm3, diesel, przebieg 136 tys. km (obawiam się, że cofnięty). Nie wiem czy dobrze wybrałam części, a mechanik kazał mi je kupić i przyjechać na montaż Nie chce kupować byle czego, co po 3 mc się rozsypie, studiowałam forum, ale nie sposób w jeden dzień dowiedzieć się wszystkiego. Proszę was zatem o pomoc.
Muszę w nim wymienić według mechanika:
1. końcówki drążka kierowniczego lewa - prawa - polecaliście FEBI, taką znalazłam końcówka drążka kierowniczego poprzecznego FEBI BILSTEIN 41094 za 68 zł * 2 szt. - koszt części 136 zł
2. tuleje stabilizatora przód (teraz nie wiem czy chodziło mu o łączniki stabilizatora czy o tuleje wahacza) znalazłam łącznik stabilizatora MOOG AMGK7348 za 39 zł * 2 szt. - 78 zł lub tańszy łącznik stabilizatora FEBI BILSTEIN 41036 za 29 zł * 2 szt. , jeśli to jednak tuleje wahacza to znalazłam tuleję wahacza MOOG CH-SB-2456 - 16 zl za szt. i tuleję wahacza MOOG CH-SB-2457 - 73 zl za szt. nie wiem skąd ta rozbieżność cenowa, muszę ich kupić dwie sztuki i nie wiem jakie wybrać
3. Wcześniej na przeglądzie inny mechanik wspominał o gumie stabilizatora przód, czyli dodatkowo jeszcze 2 sztuki gumy drążka stabilizatora FEBI BILSTEIN 41011 znalezione za 39 zł za szt.
4. chce też wymienić olej, był wlewany prawdopodobnie 10W40 przez poprzedniego właściciela, a jaki powinien być? czy powinien być pełny syntetyk 5w30 np. shell helix ultra extra 5w30
Powinnam poprosić o zlanie starego oleju i wlanie nowego, ale czy dodatkowo robić płukankę Liqui Moly?
5. oraz filtry:
- oleju (znaleziony za 19 zł Filtr oleju CHAMPION COF100518E, Filtr oleju KNECHT OX 153D4 za 24 zł i Filtr oleju MANN-FILTER HU 718/1 y za 55 zł),
- paliwa (znaleziony za 48 zł Filtr paliwa ASHIKA 30-00-007),
- powietrza (znaleziony za 37 zł Filtr powietrza ASHIKA 20-09-912 dodatkowo znaleziony jeszcze jeden za 41 zł, ma inny kształt - Filtr powietrza MEYLE 44-12 321 0003 lub Filtr powietrza KNECHT LX1663 za 70 zł)
muszę znaleźć pod maską bo podawane są dwa rozmiary:
Długość [mm]: 320
- kabinowy (znaleziony za 29 zł Filtr kabinowy DENCKERMANN M110863)
Ceny i części znalazłam na stronie iparts.
Po wymianie powinnam zrobić geometrię, koszt ok. 100 zł? Mam jeszcze ręczny do zrobienia, bo na badaniach wyszedł, że jest za słaby, może to tylko linka do podciągnięcia.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc, bo nie znam się na motoryzacji.
Pozdrawiam wszystkich fanów PT - Martyna