Skocz do zawartości

Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl

Wymiana chłodnicy wody.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bezimienny Gość.Gregory07_*

Bezimienny Gość.Gregory07_*
  • Guests

Napisano 08 June 2017 - 08:40

Witam wszystkich serdecznie.

Mam dziurawą chłodnice, ciągle muszę dolewać płynu, zdecydowałem się ją wymienić. Czy jestem w stanie sam wymienić chłodnicę w garażu, jakieś wskazówki na co muszę uważać i ile płyny wchodzi do układu?

Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc.

#2 kade

kade

VIP

• Przyjaciel forum
  •   
  • Rok Produkcji:2006
  • Silnik:1.6 M Gaz
  • Imię:Darek

Napisano 08 June 2017 - 08:57

Robota pikuś.Zdejmujesz grill,pas przedni,odpinasz dolny przewód,spuszczasz płyn,odpinasz górn przewód,wtyczki od wentylatora i chłodnica wychodzi.
Są filmiki yt,możesz zerknąć.

#3 miecio

miecio

VIP

• Przyjaciel forum
  •      
  • Silnik:2.2 /ropa/
  • Imię:miecio

Napisano 08 June 2017 - 09:17

a ja przekornie: zarob sam i daj zarobic innym znaczy mechanikom a oni sa dobrzy oj dobrzy w wymienianiu,... :miecio

i chłodnica wychodzi.

taa sama wychodzi,...?

#4 Bezimienny Gość.Gregory07_*

• Guests

Napisano 08 June 2017 - 09:46

A co z chlodnica klimy,ona jest polaczona z chlodnica wody?

#5 miecio

miecio

VIP

• Przyjaciel forum
  •      
  • Silnik:2.2 /ropa/
  • Imię:miecio

Napisano 08 June 2017 - 10:08

oczywiscie ze jest trzeba rozkrecic zaspol,... :miecio

#6 Bezimienny Gość.Gregory07_*

• Guests

Napisano 10 June 2017 - 21:57

Wymieniłem.

Do kade:

- jak nie masz pojęcia o czym piszesz to nie pisz, nie wiem skąd bierzesz te teksty ale na pewno nie z praktyki (amator)

Wymieniłem tą chłodnice, ale nie jest to takie proste, lokalizacja śrub jest niebywała, jak zwykle bywa odkręcanie jakoś idzie, ale ich dokręcenie jest niebywale trudne. Bez odpowiednich narzędzi nawet nie startujcie.Jeden dzień dobrej roboty, bez zdejmowania zderzaka się nie obędzie, ale do zrobienia dla oszczędnych. A przy okazji pisałem we wcześniejszych postach o skaczących obrotach, po wymianie chłodnicy ustały. 

Podsumowując:

Jeśli nie masz pojęcia co robić oddaj auto do mechanika, lepszego czy gorszego ale oddaj. Korzystając z forum to trzeba brać ogromna poprawkę na to co się czyta, skala usterek i ich skutków ubocznych jest niebywale nieskończona. 

Teraz podsumowanie:

mniej czytaj więcej działaj

#7 kade

kade

VIP

• Przyjaciel forum
  •   

Napisano 10 June 2017 - 22:48

Wymieniłem.
Do kade:
- jak nie masz pojęcia o czym piszesz to nie pisz, nie wiem skąd bierzesz te teksty ale na pewno nie z praktyki (amator)
Wymieniłem tą chłodnice, ale nie jest to takie proste, lokalizacja śrub jest niebywała, jak zwykle bywa odkręcanie jakoś idzie, ale ich dokręcenie jest niebywale trudne. Bez odpowiednich narzędzi nawet nie startujcie.Jeden dzień dobrej roboty, bez zdejmowania zderzaka się nie obędzie, ale do zrobienia dla oszczędnych. A przy okazji pisałem we wcześniejszych postach o skaczących obrotach, po wymianie chłodnicy ustały.
Podsumowując:
Jeśli nie masz pojęcia co robić oddaj auto do mechanika, lepszego czy gorszego ale oddaj. Korzystając z forum to trzeba brać ogromna poprawkę na to co się czyta, skala usterek i ich skutków ubocznych jest niebywale nieskończona.

Teraz podsumowanie:

Pisałem na podstawie tego co robiłem u siebie przy wymianie wentylatora chłodnicy.A jeżeli szukasz porad specjalistów to zabierz dupsko do serwisu.
Ewentualnie pisz do Andreeasa7.To raz.A dwa to pisalem z telefonu,czyli na mobilnej wersji forum,gdzie nie ma info pod nickiem,a w poście nie podałeś jaki masz silnik.
Także,weź się chłopie pocałuj...gdzie tam sobie chcesz.
Pozdrawiam serdecznie i bezawaryjnej jazdy życzę.

Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc.

Proszę bardzo.

#8 Bezimienny Gość.Yodarek_*

Bezimienny Gość.Yodarek_*
  • Guests

Napisano 10 June 2017 - 23:49

Wymieniłem.

Do kade:

Podsumowując:

Teraz podsumowanie:

Pisałem na podstawie tego co robiłem u siebie przy wymianie wentylatora chłodnicy.A jeżeli szukasz porad specjalistów to zabierz dupsko do serwisu.
Ewentualnie pisz do Andreeasa7.To raz.A dwa to pisalem z telefonu,czyli na mobilnej wersji forum,gdzie nie ma info pod nickiem,a w poście nie podałeś jaki masz silnik.
Także,weź się chłopie pocałuj...gdzie tam sobie chcesz.
Pozdrawiam serdecznie i bezawaryjnej jazdy życzę.
Proszę bardzo.

Kruliki spszedam...

#9 kade

kade

VIP

• Przyjaciel forum
  •   

Napisano 11 June 2017 - 06:09

Kruliki spszedam...

A noga Cię nie boli..?

#10 bagro

bagro

PT MC

• Przyjaciel forum
  •   
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2,4 GT - M
  • Imię:Romek

Napisano 11 June 2017 - 07:17

Grzesiu wymienił sobie chłodnicę i rozstawia wszystkich po kątach.

Darek dostał za swoje bo nie podał szczegółowo koledze jakie konkretnie klucze i nasadki będą potrzebne w tym garażu.

• hencio lubi to

#11 chromek 1

chromek 1

VIP

• Przyjaciel forum
  •   
  • Rok Produkcji:2003
  • Silnik:2,2 CRD M
  • Imię:Krzysztof

Napisano 11 June 2017 - 07:50

Grzegorz trak sobie sympatii na forum nie zyskasz, :patyk  najpierw myśl potem pisz :sciana

#12 Bezimienny Gość.Gregory07_*

• Guests

Napisano 11 June 2017 - 09:08

Nie chodzi o sympatie, ale jeśli proszę o info odnośnie wymiany chłodnicy to oczekuje fachowej porady, kolega odkręcał wentylator chłodnicy i daje mi porady na temat o którym nie ma pojęcia. Jeśli mamy sobie pomagać to róbmy to profesjonalnie, Wentylator, a chłodnica to dwa różne elementy, których wymiana różni się i to bardzo. Tłumaczenie się, że się pisze z telefonu - dziecinada-, jak nie wiesz to nie pisz!

#13 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   
  • Rok Produkcji:2020
  • Silnik:Jeep
  • Imię:Andrzej

Napisano 11 June 2017 - 09:38

Wymieniłem.
Do kade:
Podsumowując:

Teraz podsumowanie:

Piszesz kolego bzdury .... chłodnice wyjmuje się w 30 minut jak pisze Kade bez żadnych problemów , jeśli masz problem z włożeniem rąk do odkręcenia chłodnicy klimatyzacji ...... to nie powinneś się brać za mechanikę - to jedna z najprostszych czynności przy Pt cruiserze , i absolutnie żadnego zderzaka się nie zdejmuje ...... .

Użytkownik andreeas7 edytował ten post 11 June 2017 - 09:43

#14 Bezimienny Gość.Gregory07_*

• Guests

Napisano 11 June 2017 - 10:09

Serdecznie wszystkim dziękuje i pozdrawiam. Do usłyszenia :-)

#15 chromek 1

chromek 1

VIP

• Przyjaciel forum
  •   
  • Rok Produkcji:2003
  • Silnik:2,2 CRD M
  • Imię:Krzysztof

Napisano 11 June 2017 - 12:50

Andrzeju :kciuki

#16 Wrocunia

Wrocunia

VIP

• Przyjaciel forum
  •   
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2.0 A
  • Imię:Monika

Napisano 11 June 2017 - 14:34

trochę szacunku Panie Grzegorzu, forum jest po to, aby sobie pomagać, ale to też po części dobra wola użytkowników, takim zachowaniem nie licz na więcej porad, a na marginesie już mówiąc, na tym forum kierujemy się pewną zasadą:

Załączone pliki

#17 Bezimienny Gość.krol44_*

Bezimienny Gość.krol44_*
  • Guests

Napisano 12 June 2017 - 07:18

-zdejmujemy grill

-odkręcamy pas przedni

-spuszczamy płyn chłodzący (można przez kranik na chłodnicy albo ściągać węże)

-ściągamy węże z dołu i góry chłodnicy

-odpinamy złączkę wentylatora

-odkręcamy  śruby z prawej i lewej strony łączące chłodnicę i wentylator od chłodnicy klimatyzacji

-wyciągamy chłodnice i wentylator do rozkręcania poza autem

Wymiarów śrub nie podaje jak ktoś ma komplet kluczy nasadowych z małą grzechotką to ma problem z głowy.

Jeżeli coś pominąłem proszę mnie poprawić , nie zrobiłem tego świadomie.

Oczywiście zderzaka nie ruszamy (chyba,że ktoś chce go sobie umyć od środka kolego Gregory07)

Użytkownik krol44 edytował ten post 12 June 2017 - 07:21

#18 Bezimienny Gość.Gregory07_*

• Guests

Napisano 12 June 2017 - 15:58

Chciałbym zauważyć, że grzecznie podziękowałem za pomoc i moje komentarze się na tym zakończyły. Nikogo nie chciałem urazić, a jak uraziłem to nie wiem czym i gdzie, bo krytykę również należy przyjmować, a nie odrazu mam kogoś gdzieś całować. Moja chłodnica jest umocowana do wentylatora za pomocą sześciu śrub, a nie jak w większości u Was na czterech. Do czterech jest dostęp bezproblemowy, ale do dwóch dolnych (między cienkimi wężykami wchodzącymi do chłodnicy)już  nie za bardzo. Jeśli ktoś ma rękę z gumy to nie ma problemu, ale niestety u mnie skończyło się odkręceniem zderzaka co zajęło mi pięć minut i wtedy dostęp był już o wiele ułatwiony. Z mechaniką nigdy nie miałem problemu i narzędzia nie są mi obce, a jeśli odkręciłem już ten zderzak to bardzo proszę o uszanowanie tego, a nie kajanie się nade mną.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

#19 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   
  • Rok Produkcji:2020
  • Silnik:Jeep
  • Imię:Andrzej

Napisano 12 June 2017 - 16:06

W tym przypadku Grzesiu masz racje już robię porządek w tym dziale i zamykam temat.

Grzesiu sześć śrub to standard w każdym Pt na przykręcenie wentylatora do chłodnicy i o takowym rozwiązaniu pisałem wcześniej , łapę mam jak słoń i odkręcam je bez problemu , może to kwestia doświadczenia zdobytego przy pracy z autami  przez ponad 34 lata .

Użytkownik andreeas7 edytował ten post 12 June 2017 - 16:15