Podaję przepis na sachałaje wigilijne,
zrobiłem ze 40szt. są bardzo pyszne, ale mają milion kalorii :-D
składniki:
mąka 1,5 kg
drożdże 50g
mleko 1 szklanka
margaryna 250g
jajko 4szt.
cukier - pół szklanki
masa makowa z bakaliami 0.5kg
olej do smażenia 1 litr
zrobić ciasto drożdżowe - rozcieramy drożdże z mlekiem, dodajemy roztopioną margarynę, cukier, mąkę i jajka.( lub po mojemu - wsypujemy do miski mąkę , robimy dołek, wsypujemy cukier i rozkruszone drożdże, zalewamy to mlekiem, i czekamy aż drożdże się uaktywnią, dodajemy margarynę , jajka , zagniatamy ciasto . odstawiamy na 30min.- 60min do wyrośnięcia. rozwałkowujemy porcjami i wycinamy kwadraty o boku ok. 10-15cm. Na środku każdego kwadrata umieszczamy łyżkę masy makowej z bakaliami. składamy ciasto na pół w trójkąty, i lepimy / zagniatamy brzegi jak w pierogach. przygotowane trójkąty wrzucamy do rozgrzanego w głębokiej patelni oleju, pieczemy do zarumienienia z obu stron ( jak pączki ). upieczone układamy na papierowych ręcznikach aby odciągnąć nadmiar tłuszczu. Jak sachałaje przestygną posypujemy cukrem pudrem. smacznego !
Użytkownik 74nitro edytował ten post 27 grudnia 2017 - 10:12