SWAP silnika z 2.0 na 2.4
#1 Bezimienny Gość.Szymek_*
Napisano 21 września 2019 - 08:21
Chciałbym zapytać Was o różnice między silnikami oraz skrzyniami 2.0 a 2.4 16v.
Sprawa wygląda następująco, mam Pitka 2.0 i kończy mi się silnik do tego stopnia, że regeneracja jest średnio opłacalna (baryłkowata tuleja po przegrzaniu - spadek po poprzednim właścicielu) i zastanawiam się nad zakupieniem bloku od 2.4 16v i chciałbym założyć na niego moja głowicę, bo chyba jest taka sama? Kupić rozrząd od 2.4 (chyba powinien być dłuższy pasek?) I poskładania tego wszystkiego w całość.
Moje pytanie brzmi czy nie ma jakiś drastycznych różnic w tych silnikach, które uniemożliwiłybymi taki zabieg?
A pytanie kolejne to czy skrzynia biegów od 2.4 ma chociaż trochę dłuższe przełożenia?
Za wszelkie odpowiedzi dziękuję ślicznie z góry
Pozdrawiam
Szymon
Napisano 21 września 2019 - 12:28
#3 Bezimienny Gość.Szymek_*
Napisano 21 września 2019 - 12:47
Dziękuję, jak silnik wyzionie ducha to spróbuję wrzucić 2.4
#4 Bezimienny Gość.RemiZ_*
Napisano 15 grudnia 2022 - 18:59
Jak ta sama skrzynia może mieć dłuższe przełożenie - 2,4 założysz ale też z tego samego okresu co masz swój do 2001 max - pożniej była zniana w silnikach i nie podejdzie
Rozumiem ze przy zmienię silnika 2.0 z 2003r na 2.4 z 2003rmoga pojawić się problemy? Zastaniwam się nad mocniejszym silnikiem (obecny sie skończył)
Napisano 26 maja 2024 - 22:30
Bloki chyba są te same tylko różnią się głowicą w modelu 2000r. Kumpel ma 2.0 manual i przechrzcił na 2.4
Napisano 27 maja 2024 - 06:45
Bloki chyba są te same tylko różnią się głowicą w modelu 2000r. Kumpel ma 2.0 manual i przechrzcił na 2.4
Bloki są całkowicie inne : 2,4 i 2,0 nie są zamienne ale maja wspólna głowicę którą można przełożyć i też weź pod uwagę że były dwie wersje silnika 2,0 - różnica w budowie , inna głowica i system sterowania silnika - najprościej poznać po umiejscowieniu czujnika położenia wału czy jest przy filtrze oleju czy też przy rozruszniku .
- pitkowechucherko lubi to
Napisano 02 czerwca 2024 - 14:03
A widzisz jednak diabel tkwi w szczegółach.