Przedwczoraj zajmowa艂em si臋 car detailingiem osobi艣cie, i podczas odpalania silnika na wzniesieniu silnik by艂 w trybie na gaz i prz贸d auta wy偶ej ni偶 ty艂, podczas odpalania zimnego silnika nie nacisn膮艂em peda艂u gazu i po prostu zgas艂 jednocze艣nie w艂膮czaj膮c kontrolk臋 "check engine", silnik za drugim razem odpali艂 poprawnie a kontrolka "check engine" 艣wieci艂a si臋 dalej, przejecha艂em si臋 czy wszystko w porz膮dku, wydawa艂o mi si臋 偶e dzwi臋k jest inny jakby co艣 delikatnie dzwoni艂o przy otwartych oknach ale jecha艂 dobrze na gazie i benzynie, wi臋c wr贸ci艂em do domu po kilku godzinach czyszczenia kokpitu oraz drzwi wewn膮trz.
Z samego rana wsiadam do auta przekr臋cam kluczyk odpalam silnik w trybie benzyna i nagle jakby spod maski poszed艂 taki zapach jakby sprz臋g艂em czy olejem palonym, co艣 si臋 spali艂o napewno, mo偶e olej mo偶e jaki艣 nietypowy plastik, po czym wskoczy艂 odrazu na nier贸wne 1500-1700 obrot贸w i zacz膮艂 falowa膰, za艣mierdza艂o troch臋, zgasi艂em go i odpali艂em ponownie, ale zn贸w to samo ju偶 bez zapachu spalenizny ale od razu faluj膮ce obroty ok 1600/min, ruszy艂em, wrzuci艂em drugi bieg a on r贸wno jedzie bez dotykania gazu przy 2000/min i nagle czuje 偶e hamulc贸w nie mam tzn. bardzo s艂abe hamulce wi臋c zawr贸ci艂em pod dom. Zrobi艂em test kluczykowy i pokaza艂 trzy nast臋puj膮ce b艂臋dy: P1604, P0203, P0204 kt贸re oznaczaj膮 potocznie m贸wi膮c uszkodzony wtryskiwacz na 4 i 3 cylindrze LUB problem z instalacj膮 LPG robi zwarcie b膮d藕 uszkodzone kable zap艂onowe lub te偶 silniczek krokowy.
Od艂膮czy艂em akumulator aby zresetowa膰 komputer i kontrolka check engine znikn臋艂a razem z kodami b艂臋d贸w, jednak problem pozosta艂 czyli brak hamulc贸w oraz falowanie obrot贸w i samoczynne dodawanie gazu jakby to by艂a wina "lewego powietrza", wyci膮gna艂em silniczek krokowy i przeczy艣ci艂em ale nie przynios艂o to 偶adnych efekt贸w, co bardziej wydaje mi si臋 偶e silniczek lub jego sterownik po prostu nie dzia艂a bo po przekr臋ceniu zap艂onu silniczek nie wysuwa si臋 ani nie chowa tylko dostaj臋 1-ej drgawki od podania napi臋cia. Podczas ogl臋dzin silnika zauwa偶y艂em otwart膮 pokryw臋 filtra powietrza (filtry i olej s膮 nowe 艣wie偶o po wymianie przed kupnem, nawet nie zakurzone), wi臋c mo偶e to by艂a wina tego 偶e silniczek krokowy lub jego sterownik lub cokolwiek innego po prostu si臋 zepsu艂o od jazdy z otwartym uk艂adem dolotowym, mo偶e przepustnica zabrudzona i st膮d by艂o czu膰 ten zapach spalenizny ale co to ma wsp贸lnego z utr膮ta wspomagania hamulc贸w to nie mam poj臋cia.
Po wszystkich tych czynno艣ciach i przejechaniu 1 kilometra bez wspomagania hamulc贸w z faluj膮cymi obrotami i samoczynnym przyspieszaniem zapali艂a si臋 ponownie kontrolka "check engine".
Zrobi艂em ponownie test kluczykowy i poprzednich b艂臋d贸w dalej nie by艂o, wi臋c chyba ok, ale teraz dwa zupe艂nie inne kody b艂臋d贸w: P1684 (normalne po od艂膮czeniu aku) oraz P0171 (prawdopodobnie sonda lambda), tak偶e zmeni艂y si臋 kody b艂臋d贸w i silnik pomimo falowania "bardziej r贸wno pracuje" z zamkni臋t膮 obudow膮 filtra powietrza bo wcze艣niej kto艣 nie wsun膮艂 g贸rnej cze艣ci na zaczepy od dolnej cz臋sci z ty艂u obudowy tylko po prostu u偶y艂 dw贸ch zaczep贸w po bokach.
Jutrzejsza trasa to 30 kilometr贸w do serwisu bewa w kt贸rym ten samoch贸d by艂 na bie偶膮co serwisowany przez ostatnie 5 lat (do P艂ocka mam a偶 352 kilometry)
lista zada艅 dla mechanika to:
1. uk艂ad hamulcowy
2. hamulec r臋czny
3. nier贸wna praca silnika, faluj膮ce obroty na biegu ja艂owym ok. 1600/min oraz samoczynne przyspieszanie na biegu
4. rozrz膮d + czujnik po艂o偶enia wa艂ka
5. piszcz膮cy pasek klinowy przy odpalaniu silnika
6. zbie偶no艣膰 bo 艣ci膮ga delikatnie na praw膮 stron臋
7. wymiana wszystkich 偶ar贸wek z przodu oraz z ty艂u
8. sprawdzenie czemu nie dzia艂a tylna wycieraczka
9. konserwacja przed korozj膮
10. delikatny wyciek olej ze skrzyni bieg贸w
Mam nadziej臋, 偶e to nic powa偶nego bo samoch贸d jest naprawd臋 zadbany,
U偶ytkownik norrrmalny edytowa艂 ten post 26 September 2019 - 21:27