Najpierw zwariowała wskazówka prędkościomierza skacząc po tarczy od "0" po przypuszczalnie faktyczną prędkość, potem mimo stałych obrotów mój krążownik zaczął poruszać się "pulsacyjnie", potem zauważyłem, że tempomatu nie można włączyć. PT Cruiser 2.2 CRD. Sprawdziłem kod błędu: P0833. To oznacza uszkodzenie obwodu czujnika zwolnienia sprzęgła. Kurcze, czy to może mieć związek? Czy ktoś miał taką przygodę? Jakieś rady?
prędkościomierz wariuje, tempomat nie działa, błąd P0833
Napisano 28 czerwca 2020 - 17:04
Napisano 28 czerwca 2020 - 17:43
Wymień czujnik prędkości w skrzyni lub napraw wiązkę przy samym czujniku - przy jego usterce będzie skakał licznik , co do błędu P0833 może mieć wpływ na pracę tempomatu (czujnik sprzęgła ) ale nie będzie miał wpływu na pracę prędkościomierza .
Napisano 28 czerwca 2020 - 19:35
Miałem podobny problem, zaczęło się od skakania strzałki, a dalej posypało błędami, dzisiaj wymieniłem czujnik prędkości i jest ok.
Napisano 12 kwietnia 2022 - 11:58
Tamta awaria okazała się błahostką - wystarczyło podlutować kabelek przy czujniku. Teraz, po dwóch latach wskazówka prędkościomierza ani drgnie. Kupiłem więc nowy czujnik/sensor i...nic. Prędkościomierz nadal nie działa. JAKIEŚ SUGESTIE?
Napisano 12 kwietnia 2022 - 12:04
Napisano 15 kwietnia 2022 - 10:56
Finał: zimny lut gdzieś pod zegarami. Szczegółów nie znam bo robił fachman-elektryk. Podłączył komputer i znalazł. Wesołych Świąt! Czy nasze PT Cruisery mogłyby stać się symbolem odradzania i nowego życia, och a może też nadziei na życie wieczne? Ja wolę zdecydowanie mojego Cruisera od zajączków i kurczczaczków...