Były biegi nie ma biegów- wróciły:)
Bezimienny Gość.Gaja2000_*
Napisano 26 October 2021 - 15:43
Poniedziałek rano, godzina 6:00, pierwszy mróz w październiku 8 stopni poniżej zera. Zrywam się szybko do roboty, wsiadam w swojego PT. Pierwsze co robię to biegi na luz, odpalam, przy próbie włożenia wstecznego dziwna reakcja pedała sprzęgła jakiś taki miękki. Myślę sobie " kuźwa tarcza sprzęgła przymarzła- no nie. Zimno ciemno. Kiedy ona się odkleij" czekam 5 min, 20, 40. Temperatura płynu chłodzącego na 2-3 kresce, to powinno być git. Niestety dalej nie działa. Telefon do poumawianych klientów dziś mnie nie będzie u nich. Siedzę czekam na słońce może pomoże.
W ruch poszedł internet. Dzięki bogu chociaż on działa. Szybki rekonesans i już wiem że nie mam linki do sprzęgła tylko jakiś układ hydrauliczny. Czyli linka nie zamarzła w pancerzu. To się robi ciekawie.
Napisano 26 October 2021 - 20:55
Pociekł płyn ze sprzęgła? Pewnie puścił wysprzęglik - czyli element hydrauliczny odpowiedzialny za naciskanie docisku i uwalnianie sprzęgła. Skrzynia do zrzutki - od razu nastaw się na wymianę zestawu sprzęgłowego i uszczelniaczy półosi oraz nakrętek półosi - pomimo, że są zabezpieczane mechanicznie. Trzeba czasami wymieniać ( raz na dwa lata minimum) płyn hamulcowy oraz płyn hamulcowy sterowania sprzęgłem - wtedy wytrzyma dłużej. Co do przymarzania tarczy do koła zamachowego - takie rzeczy to tylko w bajkach i tylko na Syberii. Na wszelki wypadek sprawdź jeszcze tulejki cięgien sterowania skrzynią biegów - pewnie też do wymiany. Do skrzyni wlej olej Mopar ATF +4 i żaden inny. Polecam całkowitą wymianę. Pozdrawiam - to z grubsza wszystko.
Użytkownik maxym72 edytował ten post 26 October 2021 - 20:56
Napisano 27 October 2021 - 17:02
Jeżeli mokre dywaniki to może "tylko" pompa wysprzęglika ?