Wycieraczki 2007r
#1 Bezimienny Gość.Przemekweoclaw_*
Napisano 16 stycznia 2022 - 08:31
Napisano 16 stycznia 2022 - 12:36
Nie potrzeby zakup w 99% usterka jest w silniku wycieraczek i mechanizmie styków na kole oski silnika - oczywiście po 100% sprawdzeniu masy przy kielichu z prawej strony - opaskę trzeba zwolnić i dopiero ciągnąć za przewody inaczej nigdy nie sprawdzisz .Zdjęcie poniżej .Po odłączeniu tych przewodów , muszą byc wykasowane błędy z TIPM bo cześć funkcji nie będzie pracować .
Załączone pliki
#3 Bezimienny Gość.Przemekweoclaw_*
Napisano 16 stycznia 2022 - 18:25
Napisano 16 stycznia 2022 - 18:26
#5 Bezimienny Gość.Przemekweoclaw_*
Napisano 16 stycznia 2022 - 18:26
Napisano 16 stycznia 2022 - 18:27
#7 Bezimienny Gość.Przemekweoclaw_*
Napisano 16 stycznia 2022 - 18:28
Napisano 16 stycznia 2022 - 18:29
#9 Bezimienny Gość.Przemekweoclaw_*
Napisano 16 stycznia 2022 - 18:30
Napisano 16 stycznia 2022 - 18:37
#11 Bezimienny Gość.Przemekweoclaw_*
Napisano 16 stycznia 2022 - 18:37
Napisano 12 stycznia 2025 - 22:38 Post wygaśnie za 4 dni
Mam problem z wycieraczkami przód.
1. PT Cruiser 2006 Lift
2. Silnik 2.2
Opis awarii>
a. Wycieraczki pracują tylko w ustawieniu na "Hi" ale bardzo wolno, tak jakby silnik wycieraczek nie miał mocy
b. Spryskiwacz działa
c. Nie działa uruchomienie chwilowe wycieraczek po przesunięciu manetki w dół
Co zrobiłem>
>wymieniłem przełącznik wycieraczek
>wymieniłem przełącznik kierunkowskazów
>nowy akumulator
Nic nie pomogło, wycieraczki działają wadliwie dalej
Napisano 13 stycznia 2025 - 06:25
Napisano wczoraj, 19:27 Post wygaśnie za 6 dni
Co zrobiłem:
>Wymieniłem silnik wycieraczek na nowy
>Przejrzałem przewody masowe przy kielichu, wyczyściłem styk masy, wszystko OK
>Sprawdziłem ponownie wszystkie bezpieczniki
Wycieraczki nadal nie działają prawidłowo (objawy jak we wcześniejszym wpisie)
Moje przemyślenia:
1. Podejrzewam, że powinien istnieć w instalacji elektrycznej wycieraczek jakiś przekaźnik, gdzie dochodzi do zamiany niskonapięciowego regulacyjnego przełączenia na prąd o wyższym napięciu na silnik wycieraczek. W skrzynce bezpieczników znalazłem przekaźnik, czy może jest gdzieś w innym miejscu.
2. W Internecie znalazłem info o tym, że istnieje moduł komfortu, który odpowiada między innymi za wycieraczki. Jednak to chyba dotyczy modeli PT Cruiser przed liftem, czyli nie mojego.
3. Znalazłem także film, na którym włączano różną pracę wycieraczek komputerem diagnostycznym przez złącze OBD. Czy to oznacza, że moja awaria może być spowodowana uszkodzeniem modułu komputera?
Proszę o podpowiedź!
Użytkownik andreeas7 edytował ten post wczoraj, 20:15
Napisano wczoraj, 20:06
Co zrobiłem:
>Wymieniłem silnik wycieraczek na nowy
>Przejrzałem przewody masowe przy kielichu, wyczyściłem styk masy, wszystko OK
>Sprawdziłem ponownie wszystkie bezpieczniki
Wycieraczki nadal nie działają prawidłowo (objawy jak we wcześniejszym wpisie)
Moje przemyślenia:
1. Podejrzewam, że powinien istnieć w instalacji elektrycznej wycieraczek jakiś przekaźnik, gdzie dochodzi do zamiany niskonapięciowego regulacyjnego przełączenia na prąd o wyższym napięciu na silnik wycieraczek. W skrzynce bezpieczników znalazłem przekaźnik, czy może jest gdzieś w innym miejscu.
2. W Internecie znalazłem info o tym, że istnieje moduł komfortu, który odpowiada między innymi za wycieraczki. Jednak to chyba dotyczy modeli PT Cruiser przed liftem, czyli nie mojego.
3. Znalazłem także film, na którym włączano różną pracę wycieraczek komputerem diagnostycznym przez złącze OBD. Czy to oznacza, że moja awaria może być spowodowana uszkodzeniem modułu komputera?
Proszę o podpowiedź!
A, przesmarowałeś mechanizm wycieraczek? Może tam się pozapiekało i ciężko pracuje.
Napisano wczoraj, 20:18
Za zasilanie odpowiada moduł TIPM pod maską - jest on sterowany po Can z przełącznika oraz można aktywować sprawdzenie komponentu z poziomu komputera diagnostycznego . Gdzie Ci ci udało kupić nowy silnik wycieraczek do PT ?
Użytkownik andreeas7 edytował ten post wczoraj, 20:21
Napisano wczoraj, 21:27 Post wygaśnie za 6 dni
Mechanizm wycieraczek także sprawdziłem, działa prawidłowo bez oporów i nie wymaga smarowania.
Moduł TIPM, czyli skrzynka bezpieczników? Mam tam jeden przekaźnik czy to ten? (chyba nie wkleiło mi się jego zdjęcie).
Silnik wycieraczek kupiłem na Allegro, posiadają jeszcze 100 sztuk. Na zdjęciach poglądowych pokazują używkę ale sprzedają nowe silniki pewnie z Chin ("Silniczek wycieraczek 2452SWP1" od INTER-_-MOTORS) .
Dane z Allegro niewidoczne na czarnym pasku powyżej to>"Silniczek wycieraczek 2452SWP1" sprzedawca INTER-_-MOTORS
Napisano wczoraj, 21:28
Moduł TIPM to moduł elektroniczny - większość zasilań przez klucze elektroniczne na mosfetach lub bramkach , przekaźnik nie jest do takich bzdetów . Czy rozginałeś przewody tak jak na moim zdjęciu na początku tego postu ? i ciągnąłeś za każdy przewód oddzielnie ?
Użytkownik andreeas7 edytował ten post wczoraj, 21:31
Napisano wczoraj, 21:36 Post wygaśnie za 6 dni
Najdziwniejszą dla mnie rzeczą jest to, że ani poprzez złącze OBD ani poprzez "kluczykowanie" moja awaria wycieraczek nie jest wykazywana.
Tak jak na Twoim zdjęciu każdy przewód był ciągnięty osobno po rozchyleniu zacisków końcowych końcówki oczkowej. Wszystkie przewody solidnie zaciśnięte.
Napisano wczoraj, 21:43
Trzeba mieć komputer z dedykowanym oprogramowaniem pod chrysler - kluczykowanie to tylko silnik i ogólnie awaria skrzyni automatycznej i info o usterce w komunikacji systemów can , reszta dobry zawodowy komputer diagnostyczny lub specjalistyczna aplikacja pod polifta APPCAR z ich dedykowanym złączem i wykupioną licencją pod vin twojego auta