Skocz do zawartości


Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl


Zdjęcie

Brak ręcznego


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Stivo

Stivo

    Początkujący

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 65
  • Dołączył:  03 maj 2018
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0 16V
  • Imię:Sławomir
  • Skąd::Stargard
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 08 czerwiec 2022 - 09:28

Dzień dobry

W moim Pitosławie brakuje ręcznego. Mechanik coś tam grzebał i stwierdził że:

- potrzebne są 3 linki do hamulca

- potrzebne są regulatory rozpieraków hamulca ręcznego

 

Pytanie mam do was bo coś czuję że ten mój mechanik nie ogarnia mojego Pitola.

Czy to aby na pewno o to chodzi abym miał w końcu ten ręczny?

 

Dzięki za odpowiedzi. 



#2 nijagi

nijagi

    VIP

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 2144
  • Dołączył:  20 gru 2019
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:Silnik 2 0 M
  • Imię:Waldek
  • Skąd::Poznań
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 08 czerwiec 2022 - 09:36

no , ręczny hamulec powinien być , :-(



#3 andmis

andmis

    VIP

  • Moderator
  •   
  • Posty: 4523
  • Dołączył:  19 wrz 2010
  • Rok Produkcji:2003 LTD
  • Silnik:2,2 CRD
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::DOA
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 09 czerwiec 2022 - 05:38

Dzień dobry
W moim Pitosławie brakuje ręcznego. Mechanik coś tam grzebał i stwierdził że:
- potrzebne są 3 linki do hamulca
- potrzebne są regulatory rozpieraków hamulca ręcznego

Pytanie mam do was bo coś czuję że ten mój mechanik nie ogarnia mojego Pitola.
Czy to aby na pewno o to chodzi abym miał w końcu ten ręczny?

Dzięki za odpowiedzi.


Teoretycznie ręczny jest mało zużywalny i wystarczy czasem podregulować, ale może masz to wszystko pordzewiałe i już czas wymienić na nowe. Trzy linki? Może raczej dwie.

#4 dominik

dominik

    Kozak

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 1613
  • Dołączył:  08 sie 2019
  • Rok Produkcji:2003
  • Silnik:2,4turbo A
  • Imię:dominik
  • Skąd::łomianki
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 09 czerwiec 2022 - 10:30

Prawa i lewa linka i nie są obie takie same

#5 gtig60

gtig60

    Kolegunio

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 176
  • Dołączył:  12 mar 2015
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0 M
  • Imię:Grzes
  • Skąd::Krakow
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 09 czerwiec 2022 - 17:51

Ja ostatnio reanimowalem tarcze kotwiczne bowiem dzwigienka rozpieraka stracila podparcie. 

 

Załączone pliki


Użytkownik gtig60 edytował ten post 09 czerwiec 2022 - 17:56


#6 Stivo

Stivo

    Początkujący

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 65
  • Dołączył:  03 maj 2018
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0 16V
  • Imię:Sławomir
  • Skąd::Stargard
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 10 czerwiec 2022 - 08:51

Czyli muszę kupić linkę lewą oraz prawą i regulator rozpieraka?

Gdzie to ogarnę do mojego pitosława?

 

Sławek



#7 Maxilampus

Maxilampus

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 368
  • Dołączył:  19 lip 2018
  • Rok Produkcji:2003
  • Silnik:2.0
  • Imię:max
  • Skąd::Toronto
  • Płeć: Nieustawiona

Napisano 10 czerwiec 2022 - 10:17

Czesc. Zerwalem linke poostojowego (( Przedlift 2004 )- Prawa ! ) 

Zamiane kupilem w Kielcah ( fajny sklep ) Link za pozwoleniem Dyrekcji PT moge podac.Linka koszowala 240 ZLP ..

Jak pan Andrzej wczesniej informowal , ten model ma hamulce bebnowo-tarczowe..

NIE MA 3 linek hamulca postojowego w PT ..czyli mechaik chce ci pomniejszyc zawartosc portfela..


Użytkownik Maxilampus edytował ten post 10 czerwiec 2022 - 10:18


#8 MirekP

MirekP

    Zwolennik

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 436
  • Dołączył:  23 sty 2013
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:2.0 A Gaz
  • Imię:Mirosław

Napisano 10 czerwiec 2022 - 13:21

Trzecia linka to linka wyjściowa dźwigni, którą jeżeli nie ma takiej potrzeby nikt nie wymienia.



#9 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 16654
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2020
  • Silnik:Jeep
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 10 czerwiec 2022 - 22:57

Dzień dobry
W moim Pitosławie brakuje ręcznego. Mechanik coś tam grzebał i stwierdził że:
- potrzebne są 3 linki do hamulca
- potrzebne są regulatory rozpieraków hamulca ręcznego
 
Pytanie mam do was bo coś czuję że ten mój mechanik nie ogarnia mojego Pitola.
Czy to aby na pewno o to chodzi abym miał w końcu ten ręczny?
 
Dzięki za odpowiedzi.


Linki sypia sie ze starości przetarte na uchu wahacza tylnej belki .W twoim roczniku jest wadliwa konstrukcja rozpierakow ale nie one są do końca winne ~ tylko problem w tarczach kotwicznych o które one sie zapieraja .Chcesz i musisz mieć reczny trzeba robić .Linki podstawa bez ich wymiany zawszebeda ulegać uszkodzeniu szczęki .Co do trzeciej linki , jak mechanik wymieni lewa i prawą to wszystko będzie ok.





Podobne tematy Zwiń

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych