Skocz do zawartości


Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl


Zdjęcie

Po podłączeniu ładowarki świecą się lampy do jazdy dziennej


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Even

Even

    PT Amateur

  • Użytkownicy
  • Posty: 23
  • Dołączył:  13 lut 2018
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2.2 M
  • Imię:Zbyszek
  • Skąd::Poznań
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 22 czerwiec 2022 - 15:37

Cześć, akumulator po okresie zimowym odmówił współpracy; Po podłączeniu ładowarki, włączają się światła do jazdy dziennej, których nie mogę wyłączyć. Co się dzieje???

#2 raffitech

raffitech

    Kolegunio

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 158
  • Dołączył:  04 lis 2011
  • Rok Produkcji:2008
  • Silnik:2,4l A
  • Imię:Rafałek
  • Skąd::Katowice
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 22 czerwiec 2022 - 21:33

:witam

 

W uproszczeniu sprawa wygląda tak:

obwód świateł do jazdy dziennej posiada włącznik samoczynny sterowany różnicą (skokiem) napięcia na akumulatorze i napięcia ładowania na alternatorze (jest to układ zapewniający wykrywanie momentu uruchomienia silnika). Dla bezpieczeństwa elektroniki sterownika silnika ładowanie akumulatora należy wykonać przy odłączonych klemach z biegunów akumulatora. Wtedy oczywiście światła do jazdy dziennej nie będą się zapalały.

 

:witam



#3 kade

kade

    VIP

  • Moderator
  •   
  • Posty: 7450
  • Dołączył:  18 mar 2013
  • Rok Produkcji:2006
  • Silnik:1.6 M Gaz
  • Imię:Darek
  • Skąd::Lubuskie
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 23 czerwiec 2022 - 04:11

Dokładaleś światła do jazdy dziennej?
Fabrycznie pitek nie ma takich swiateł.Przeciwmgłowe,mijania i drogowe.

#4 cyborg

cyborg

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 265
  • Dołączył:  07 maj 2019
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:2,0 LPG
  • Imię:Dawid
  • Skąd::Brodnica
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 23 czerwiec 2022 - 08:41

No i ich sterownik ktoś podpiął bezpośrednio pod akumulator, a powinien po stacyjce. I tylko tu jest błąd



#5 Even

Even

    PT Amateur

  • Użytkownicy
  • Posty: 23
  • Dołączył:  13 lut 2018
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2.2 M
  • Imię:Zbyszek
  • Skąd::Poznań
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 23 czerwiec 2022 - 22:35

Dziękuję za odpowiedź. Światła zamontował mój poprzednik. Ładuję aku poprzez miejsca pod maską - dostęp do akumulatora leżącego pod siedzeniem jest dość trudny. Czy aby zdjąć klemy muszę zdemontować fotel?

#6 andmis

andmis

    VIP

  • Moderator
  •   
  • Posty: 4523
  • Dołączył:  19 wrz 2010
  • Rok Produkcji:2003 LTD
  • Silnik:2,2 CRD
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::DOA
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 24 czerwiec 2022 - 05:41

Dobrze ładujesz,i tak ładuj, a jak Ci przeszkadzają światła do jazdy w dzień, to je zaklej taśmą na czas ładowania. Ale jak chcesz wyciągnąć akumulator, to odkręcasz dwa wkręty z przodu pod siedzeniem, potem obejmę, i wysuwasz akumulator uważając na czujnik temperatury, który jest wsadzony między cele od spodu aku. Zajrzyj tam, przynajmniej będziesz wiedział jaką masz baterię, czy żelową, czy kwasową.

#7 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 16654
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2020
  • Silnik:Jeep
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 24 czerwiec 2022 - 05:43

No i ich sterownik ktoś podpiął bezpośrednio pod akumulator, a powinien po stacyjce. I tylko tu jest błąd

Żaden błąd tylko tak ma być , w chińskich zestawach przy braku inteligentnego sterownika światła podłączasz po stacyjce na przekazniku - wszystkie markowe philips ,osram valeo itp maja sterownik bezpośrednio podłączany pod akumulator który wykrywa rozpoczęcie ładowania i system jest ustawiony na włączenie świateł po przekroczeniu napięcia 13,4-13,8 v na akumulatorze .  W przypadku zewnetrznego ładowania będą się zapalać i prawidłowo jedna klemę akumulatora powinno się odłączyć od systemu auta .


Cześć, akumulator po okresie zimowym odmówił współpracy; Po podłączeniu ładowarki, włączają się światła do jazdy dziennej, których nie mogę wyłączyć. Co się dzieje???

Jak padł to tylko do śmieci  - lądowanie nie pomoże , tylko wymiana na nowy . 



#8 cyborg

cyborg

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 265
  • Dołączył:  07 maj 2019
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:2,0 LPG
  • Imię:Dawid
  • Skąd::Brodnica
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 25 czerwiec 2022 - 11:03

Żaden błąd tylko tak ma być
 

Nie do końca. Jeden przewód podłącza się bezpośrednio pod plus, a drugi po stacyjce. Jeżeli podpiął obydwa pod plus, to światła zapalą się po wzroście napięcia (np podczas ładowania), bez dodatkowego napięcia sterującego. Tak że nie bardzo



#9 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 16654
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2020
  • Silnik:Jeep
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 25 czerwiec 2022 - 11:20

W oryginalnych systemach nie ma dwóch plusów mistrzu ? Plus i minus akumulator i sygnał z pozycyjnych .

#10 cyborg

cyborg

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 265
  • Dołączył:  07 maj 2019
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:2,0 LPG
  • Imię:Dawid
  • Skąd::Brodnica
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 27 czerwiec 2022 - 05:19

W oryginalnych systemach nie ma dwóch plusów mistrzu

 

Nie musisz od razu "mistrzowac" szyderco. Jakie to są "oryginalne systemy"? - każdy z nich jest nieoryginalny, dokładany. U mnie jest plus po stacyjce i plus stały, i co pan powiesz na to? Nigdy jak ładowałem akumulator to dzienne mi się nie zapalały więc nie uogólniaj proszę 



#11 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 16654
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2020
  • Silnik:Jeep
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 27 czerwiec 2022 - 08:02

Oryginalne ? Markowe wykonania Philips, Osram , Narva , gdzie system ma normalny sterownik i nie wymaga dodatkowych podłączeń po stacyjce .Wiem ze większość kupionych z aliexpres i innych portali ma albo uproszczony sterownik albo go nie ma tylko przekaźnik - więcej luzu Chopie nie ma się o co spinać . Jaki towar takie podłączenie - oryginał nigdy nie był tani i trzeba min 200 zł wybulić

Użytkownik andreeas7 edytował ten post 27 czerwiec 2022 - 08:03


#12 cyborg

cyborg

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 265
  • Dołączył:  07 maj 2019
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:2,0 LPG
  • Imię:Dawid
  • Skąd::Brodnica
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 27 czerwiec 2022 - 09:00

No ja się nie spinam, bardziej Ty. Osram to też nie oryginał, oryginalnie można było włączyć funkcję świecenia żarówek z mniejszą mocą jako dzienne, chyba tylko w polifcie. Nieważne. Każdy LED to "nieoryginał"







Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych