odpowietrznik układu chłodzenia ?
Started By
Bezimienny Gość.Rader_*
, 12 paź 2010 20:29
4 odpowiedzi w tym temacie
Bezimienny Gość.Rader_*
Napisano 12 października 2010 - 20:29
Witam, Ostatnio podczas przygotowania do zimy wymieniłem w warsztacie płyn chłodniczy. Od tej chwili kiedy wyłącze silnik po jeździe przez chwilę słyszę syczenie (dodam że zbiornik wyrównawczy jest pełny). Wydaje mi się że syczy to z metalowego korka, albo spod niego. On jest zdaje się ciśnieniowy. Pod korkiem jest takie ustrojstwo które wygląda jak odpowietrznik. Czy instalacje się odpowietrza - a jeśli tak to jak ?

Napisano 13 października 2010 - 07:47
Zawsze po wymianie płynu odpowietrzasz układ - odpalasz samochód ogrzewanie na max i czekasz na załączenie wentylatora(ąż puści termostat i otworzy pełen obieg) zazwyczaj ok 25-30 minut w niektórych samochodach na wężu jest odkręcany korek jak dodatkowy odpowietrznik.Jeśli ci syczy spod korka - trzeba go wymienić , a swoja drogą sprawdż czy nie rośnie ci ciśnienie w układzie - może zaczyna się coś dziać z uszczelka pod głowicą.Najprościej odpal samochód na wolnych obrotach zdejmij korek ze zbiorniczka uzupełniającego i poczekaj czy nie zacznie ci wywalać płynu jak się zagrzeje.
Bezimienny Gość.Rader_*
Napisano 13 października 2010 - 20:56
Sprawdzałem. płyn się nie wylewa ze zbiornika wyrównawczego (nawet nie drgnie). Syczy spod korka albo z okolicy. To syczenie trwa krótko - jakieś 20 sekund i po wszystkim. Jednocześnie ten zaworek o którym mówiłem znajduje się poniżej korka i wygląda trochę jak kalamitka. (nie wiem jak to opisać ale jutro zrobie zdjęcie).
Czy podczas odpowietrzania korek ciśnieniowy ma być odkręcony, czy zakręcony ?
Pozdrawiam.
Czy podczas odpowietrzania korek ciśnieniowy ma być odkręcony, czy zakręcony ?
Pozdrawiam.
Napisano 13 października 2010 - 21:42
andreeas7 napisał
Miałem podobny efekt w Passacie !Ale jeszcze sprawdź termostat-bo może płyn się gotuje.może zaczyna się coś dziać z uszczelka pod głowicą.
Napisano 10 grudnia 2010 - 14:21
W Pt odpowietrznik znajduje się u góry chłodnicy po stronie alternatora.
Wygląda identycznie jak kranik do spuszczania płynu z chłodnicy.
Wygląda identycznie jak kranik do spuszczania płynu z chłodnicy.