Czy ktos z Wa-wy wymienial ostatnio akumulator?
Started By
MayheM
, 07 sty 2011 14:30
11 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 07 stycznia 2011 - 14:30
Witam,
czy ktos z posiadaczy diesla w Warszawie wymienial niedawno aku na nowy?
Otoz padlo podejrzenie, ze moj moze juz z lekka niedomagac, stad trudy w rozruchu, jednak zanim wydam kolejny w tym miesiacu 1000zl na to auto, chcialbym miec mozliwosc aby to zweryfikowac droga podmiany. Bede wdzieczny jak ktos sie zglosi jako ochotnik do takiego eksperymentu.
Pozdrawiam
czy ktos z posiadaczy diesla w Warszawie wymienial niedawno aku na nowy?
Otoz padlo podejrzenie, ze moj moze juz z lekka niedomagac, stad trudy w rozruchu, jednak zanim wydam kolejny w tym miesiacu 1000zl na to auto, chcialbym miec mozliwosc aby to zweryfikowac droga podmiany. Bede wdzieczny jak ktos sie zglosi jako ochotnik do takiego eksperymentu.
Pozdrawiam
Napisano 07 stycznia 2011 - 21:46
Witaj MayheM!!! Zgłaszam się na ochotnika.Też miałem ostatnio problemy z akumulatorem,do -15 palił z większymi oporami ale palił (garaż nieogrzewany),więc zajrzałem pod siedzenie i okazało się że mam aku kwasowy 43Ah 370A .Sprawdziłem wymiary i zakupiłem aku Varta Silver 52Ah,520A.Pod siedzenie wszedł idealnie,na górze jeszcze dałem grubą gąbkę-gumę i sprawuje się rewelacyjnie.wymiary to dłxszerx wys 207x175x175,cena 260zł gwarancja 2 lata i dzięki specjalnej technologii może być stosowany we wnętrzu samochodu.Moim zdaniem nie warto przepłacać ,kupując żelka.Polak potrafi!!! Pozdrawiam.
Napisano 07 stycznia 2011 - 22:16
jerzy maciej,
to żeś sobie aku strzelił do CRD - pogratulować 520A rozruchowy to przecież tylko 2/3 żelowego .Oryginał ma 1000A przy -18 stopniach , zamiennik Optima Red 815A przy -18 stopniach.Uważasz że jak załaczą sie przy niskiej temperaturze świece żarowe i grzałki na podgrzanie silnika to na wszystko starczy pradu , same grzałki 60A i świece drugie tyle przy rozruchu.
to żeś sobie aku strzelił do CRD - pogratulować 520A rozruchowy to przecież tylko 2/3 żelowego .Oryginał ma 1000A przy -18 stopniach , zamiennik Optima Red 815A przy -18 stopniach.Uważasz że jak załaczą sie przy niskiej temperaturze świece żarowe i grzałki na podgrzanie silnika to na wszystko starczy pradu , same grzałki 60A i świece drugie tyle przy rozruchu.
Napisano 07 stycznia 2011 - 22:28
andreeas7!!! jak zawsze masz racje! kiedyś jak mi się tliła kiera(przełącznik zespolony)
miałem okazje spojrzeć na aku. i tu...sztuczka do crd musi być jaki musi być! i basta!
miałem okazje spojrzeć na aku. i tu...sztuczka do crd musi być jaki musi być! i basta!
Napisano 07 stycznia 2011 - 22:34
MayheM,
Podjedż do dobrego elektryka lub sklepu z akumulatorami i niech ci zrobia test na pojemnoiść aku i prad rozruchowy(np.NORAUTO) i bedziesz faktycznie wiedział ile sprawnosci mu pozostało .Test polega nie na zwykłym sprawdzenie testerem czu aku odbija ale na podaniu konkretnego typu akumulatora i porównania zadeklarowanej pojemnosci i pradu przez producenta i porównania z pomiarem przez tester komputerowy tak jak tu na zdjeciu Np.
Podjedż do dobrego elektryka lub sklepu z akumulatorami i niech ci zrobia test na pojemnoiść aku i prad rozruchowy(np.NORAUTO) i bedziesz faktycznie wiedział ile sprawnosci mu pozostało .Test polega nie na zwykłym sprawdzenie testerem czu aku odbija ale na podaniu konkretnego typu akumulatora i porównania zadeklarowanej pojemnosci i pradu przez producenta i porównania z pomiarem przez tester komputerowy tak jak tu na zdjeciu Np.
Napisano 07 stycznia 2011 - 22:52
Marcin!!! ostatnio masz problemy z pt! jak sądze? zapuść Mu Diane Krall i wsio budied owrajt
Napisano 07 stycznia 2011 - 23:11
andreeas7, chyba wlasnie tak zrobie, ale chcialem i tak podlaczyc jakis nowy aku i sprobowac odpalic rano po nocy jak zimny i zobaczyc, co powie. A jak podjade do elektryka, to auto juz bedzie cieple.
sluna, ano tak, zwykle jak mojemu autku idzie 2 rok, zaczynaja siac sie jakies problemy, ale walcze dzielnie.
A na pewno ktos z wawy kupowal w ostatnim czasie nowy zelowiec do PT, cos przynajmniej mi sie tak obilo o oczy.
sluna, ano tak, zwykle jak mojemu autku idzie 2 rok, zaczynaja siac sie jakies problemy, ale walcze dzielnie.
A na pewno ktos z wawy kupowal w ostatnim czasie nowy zelowiec do PT, cos przynajmniej mi sie tak obilo o oczy.
Napisano 07 stycznia 2011 - 23:17
Marcin! SUCHY? walcz
Napisano 08 stycznia 2011 - 00:22
kupowac kupowalem ja. ale rock temu.
i te optime co andreas podal.
700 zeta, wiec nie tysiac. tylko sie trzeba potargowac ;-)
jak bedziesz grzeczny to ci powiem gdzie i jak
i te optime co andreas podal.
700 zeta, wiec nie tysiac. tylko sie trzeba potargowac ;-)
jak bedziesz grzeczny to ci powiem gdzie i jak
Napisano 08 stycznia 2011 - 21:47
MayheM, Marcel, też rok temu kupowałem żelowy jak masz ochotę Marcin to pisz na pw jakos uzgodnimy kiedy chcesz sie podłaczyc
Napisano 08 stycznia 2011 - 22:37
...JA sie zastanawiam, czy oby żona nie ma żelowych off
Napisano 09 stycznia 2011 - 13:52
maro20, dzieki, dam znac w tygodniu, wczesniej zajade do elektryka zeby zbadal moj.