iZi Kid X3 ISOfix
Nadal nie wyobrażam sobie 4 latka wazacego ok.20kg w tym foteliku, zwłaszcza w zimowym kombinezonie. Czy skrzyżowanie nogi są bezpieczne przy uderzeniu
Jestem jak najbardziej za przewozeniem tyłem, jednak 4 lata to teoria.
Poza tym tego typu foteliki nadają się do dużych aut - iZi nie mieścił się w aucie typu Golf...
To bardzo dobry fotelik, znam je bardzo dobrze. Dzieci roznie rosna, tak wiec roznie mozna je posadzic dalej tylem do kierunku ruchu. Tutaj np masz do 25kg tylem
http://www.marko-bab... ... 340,p.htmloczywiscie, jak juz napisalem roznie rosna a tez roznie je ubieramy. Czasem nawet za mocno.
Skrzyzowane nogi - nie jest to problem, nawet jak podczas wypadku cos sie stanie w noge, ja jest latwiej uleczyc niz glowe, szyje czy tez narzady wewnetrzne - cos za cos. 4 lata to nie teoria, naprawde dzieci siadaja

iZi Up - dobra ochrona boczna, a jak jeszcze wybierasz wersje z ISOfix to ma dodatkowa funkcje - przy uderzeniu bocznym lekko sie obraca. Ponadto zauwaz ze nie ma tu prowadnic pasa (tzw podlokietnikow, co z podlokietnikami nie ma nic wspolnego) - zero bledu przeprowadzenia pasa, maxi cosi tez to zaczelo stosowac po besafie

Dlatego interesowało mnie jaki konkretnie fotelik typu 'Rear facing' polecasz.
Na stronie : http://www.besafe.co... ... t-15-36-kg producent podaje "od 4 lat (15 kg, wiec chyba mniej niz 4 lata)"- i są to użycia foteliki montowane przodem do kierunku jazdy.
Jakbys kupowal zaraz po pierwszym fotelu, to napewno polecilbym np izi plusa, ale Ty i tak juz miales duza wiedze i zakupiles fotel montowany tylem do kierunku ruchu, brawo
Co do sensacyjnych testów Cybex'a to trzeba przeanalizować prawdopodobieństwa konkretnych zdarzeń ( uderzenia vs dachowanie) i ocenić jak lepiej warto chronić. Poza tym poczekać (a może napisać)' co na to producent...
Tu nie ma co analizowac. Inni producenci juz dawno zrezygnowali z tych rozwiazan, BeSafe w latach 80tych...podczas dachowania dziecko moze wypasc, a podczas uderzenia frontowego jest duzy nacisk na jame brzuszna...gdziez tu logika bezpieczenstwa? Producent coz moze? sprzedawac dopoki nie wejdzie iSize - potem juz nikt nie dopusci tych produktow do sprzedazy.
pzdr
Hubert