Skocz do zawarto艣ci

Witaj.

W przypadku niejasno艣ci, problem贸w z rejestracj膮 prosimy o kontakt przez formularz zg艂oszeniowy (lewy, g贸rny r贸g tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak si臋 da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl

Zdj臋cie

co o tym s膮dzicie

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 marlas

marlas

Przedszkolak

• Pomagamy sobie
  • Do艂膮czy艂:  25 Feb 2010
  • Rok Produkcji:0
  • Silnik:1,6

Napisano 22 October 2011 - 16:16

posiadam silnik 1.6 latem temperatur臋 silnika pokazuje na wska偶niku po 艣rodku (mi臋dzy trzeci膮 a czwart膮 kresk膮)nie raz dochodzi艂a do czwartej przy w艂膮czonej jak i przy wy艂膮czonej klimatyzacji tak jak powinno by膰 .A teraz przy ni偶szej temperaturze powietrza na wska偶niku na trzeciej kresce przy w艂膮czonej klimie oraz przy wy艂膮czonej,w poprzednim roku by艂o podobnie.Pod艂膮czy艂em pod scan tool temperatur臋 wskazuje 80-82.Podejrzewam termostat tylko mi nie pasuje to 偶e na postoju przy wy艂膮czonej klimie silnik osi膮ga w艂asciw膮 temp.nawet zagrzeje si臋 do momentu w艂膮czenia si臋 wentylatora oraz w PT Service Manual jest tabela i opisuje:A/C On 鈥揳ny vehicle speed
Fan On:
Off
82.2脗掳 C (180脗掳F)
Fan Off: 80脗掳 C (176脗掳 F)

co o tym s膮dzicie?
Dodam 偶e w poprzednim roku zim膮 zakry艂em ch艂odnic臋 dla sprawdzenia i nic si臋 nie zmienio trzecia kreska

#2 adames

adames

VIP

• Przyjaciel forum
  •  聽
  • Do艂膮czy艂:  05 Jul 2009
  • Rok Produkcji:2003
  • Silnik:2,2 CRD
  • Imi臋:Adam
  • Sk膮d::Legnica
  • P艂e膰: M臋偶czyzna

Napisano 22 October 2011 - 16:45

Prawdopodobnie to pocz膮tki ko艅ca termostatu. Prawid艂owa temp pracy to oko艂o 90*C.
Te 80*C to nie jest tragedia, ale zim膮 mo偶esz odczu膰 s艂absze ogrzewanie, ta r贸偶nica 10*C jest odczuwalna.
Jest kilka temat贸w na temat temp p艂ynu
Mo偶e poczytaj np ten;
http://ptcruiserclub... ... at&start=0

#3 sluna

sluna

VIP

• Przyjaciel forum
  •  聽
  • Do艂膮czy艂:  20 Dec 2009
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2.2 touring
  • Imi臋:Darek
  • Sk膮d::Malbork

Napisano 22 October 2011 - 17:12

podepne sie pod temat! Adam czy poprzedniej zimy podczas du偶ych mroz贸w stosowale艣 tzw. przyslonke ch艂odnicy? bo ja i owszem w oko艂o 50%! Temp. trzyma艂 wzorcow膮, i grza艂 jak...tez wzorcowo, co przed ca艂膮 ,,operacj膮'' trwa艂o troszeczke d艂u偶ej!

#4 adames

adames

VIP

• Przyjaciel forum
  •  聽

Napisano 22 October 2011 - 17:36

Darek przyznam szczerze, 偶e my艣l臋 aby zamocowa膰 tak膮 przys艂onk膮. Je偶d偶臋 g艂贸wnie po mie艣cie , a zim膮 jad膮c te 7.5km do pracy, to dopiero na oko艂o 5 km silnik zaczyna nabiera膰 takiej temp, 偶e robi si臋 w 艣rodku ciep艂o.
Nie przygl膮da艂em si臋 jeszcze gdzie tak膮 przys艂onk臋 zamontowa膰, aby by艂o dobrze.
Teoretycznie to powinna by膰 mi臋dzy wentylatorem a silnikiem, ale czy da si臋 tam co艣 wcisn膮膰?
Montuj膮c j膮 przed ch艂odnic膮 skutecznie blokujemy przep艂yw powietrza przez ch艂odnic臋, co przy je藕dzie w trasie mo偶e powodowa膰, 偶e non stop wentylator b臋dzie si臋 za艂膮cza艂 .

#5 Bezimienny Go艣膰.Anonymous_*

Bezimienny Go艣膰.Anonymous_*
  • Guests
  • Do艂膮czy艂:  --

Napisano 22 October 2011 - 17:40

Sprawny termostat za艂atwia spraw臋,to co trac臋 na pocz膮tkowe d艂u偶sze osi膮gni臋cie temperatury,rekompensuje to ,偶e w korkach nie zagotowuj臋 silnika i wentylator nie w艂膮cza si臋 co chwil臋.

#6 sluna

sluna

VIP

• Przyjaciel forum
  •  聽

Napisano 22 October 2011 - 17:47

Adamowski zastosowalem taki patent! sam ,,wk艂ad'' zaraz przed ch艂odnic膮, ale na kr贸tkie odcinki! i to dzia艂a czyli po tzw. mie艣cie! (bardzo szybko 艂apie temp.)
Natomiast trasa hm... bez czegokolwiek, bo jak zaskoczy, to trzyma jak cygan strune :piwo

[ Dodano: 2011-10-22, 18:50 ]
...acha monta偶, i demonta偶 jest dziecinnie 艂atwy. No :lol

#7 MiGi42

MiGi42

PT MC

• Przyjaciel forum
  •  聽
  • Do艂膮czy艂:  06 Feb 2011
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2.2CRD
  • Imi臋:Romuald
  • Sk膮d::Poznan

Napisano 22 October 2011 - 18:14

Zastosowa艂em roletk臋 p/s艂oneczn膮 przed ch艂odnic膮.Nie starcza na ca艂膮 d艂ugo艣膰/i dobrze/.Podnosz臋 na zim臋/jesien/odpowidnio do temp -drucik do zaczepu zamka.Na trasie nic si臋 nie dzieje.

#8 adames

adames

VIP

• Przyjaciel forum
  •  聽

Napisano 22 October 2011 - 18:56

papug,
W silnikach benzynowych nie ma takiego problemu, CRD ze wzgl臋du na specyfik臋 pracy i ilo艣膰 p艂ynu ch艂odniczego nagrzewa si臋 znacznie d艂u偶ej.
Te silniki maj膮 dodatkowo zamontowane grza艂ki, kt贸re pomagaj膮 w szybszym osi膮gni臋ciu w艂a艣ciwej temp pracy.
To istotny minus, plusem za to jest to, 偶e latem nie zdarzy艂o mi si臋 jeszcze, 偶eby wskaz贸wka temp dosz艂a mi do trzeciej kreski stoj膮c w korkach.
We wszystkich moich poprzednich dieslach , zawsze stosowa艂em taka zas艂onk臋, pewnie i tutaj te偶 co艣 za艂o偶臋.

#9 sluna

sluna

VIP

• Przyjaciel forum
  •  聽

Napisano 22 October 2011 - 19:18

plusem za to jest to, 偶e latem nie zdarzy艂o mi si臋 jeszcze, 偶eby wskaz贸wka temp dosz艂a mi do trzeciej kreski stoj膮c w korkach

i tyle w temacie...

#10 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •  聽
  • Do艂膮czy艂:  03 Feb 2010
  • Silnik:1.6
  • Imi臋:Andrzej
  • Sk膮d::P艂ock

Napisano 22 October 2011 - 19:25

sluna, Ta tylko nie bierzesz pod uwage drugiej ch艂odnicy od klimy zamontowanej przed ch艂odnica p艂ynu : jak w艂anczasz odszronienie szyby to bedzie sie gotowa膰 po przys艂oni臋ciu a do -5stopni na dworzu klima jednak si臋 jeszcze za艂膮cza

#11 sluna

sluna

VIP

• Przyjaciel forum
  •  聽

Napisano 22 October 2011 - 19:34

Andrzeju mo偶e byc, ale jako艣 dzia艂a艂o bezproblematycznie?

#12 Bezimienny Go艣膰.Anonymous_*

Bezimienny Go艣膰.Anonymous_*
  • Guests
  • Do艂膮czy艂:  --

Napisano 22 October 2011 - 19:36

adames, u mnie dochodzi jeszcze grzanie parownika,kt贸ry odbiera sporo ciep艂a z uk艂adu, wi臋c mo偶na postawi膰 znak r贸wno艣ci,mo偶e jednak to nieprawid艂owa praca termostatu odpowiedzialna jest za niedogrzanie silnika.

#13 jasmina

jasmina

VIP

• Pomagamy sobie
  •  聽
  • Do艂膮czy艂:  08 Sep 2008
  • Silnik:2,4L

Napisano 22 October 2011 - 19:45

Mnie sie wydaje ze za艂acznaie sie przy 82stopniach jest ok - tak jak powiedzial Andreas dochodzi temperatura od skraplacza klimatyzacji - dodatkowo jesli jest za艂膮czona klimatyzacja to jednak cyklicznie umie sie zalaczac wentylator - a w automatach dodatkowo w niektorych autach w chlodnicy wody jest chlodzenie oleju skrzyni biegow.

#14 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •  聽
  • Do艂膮czy艂:  03 Feb 2010
  • Silnik:1.6
  • Imi臋:Andrzej
  • Sk膮d::P艂ock

Napisano 22 October 2011 - 19:48

Panowie bez przesady w instrukcji PT CRD wyraznie jest zapisane 28km od odpalenia na uzyskanie pe艂nej temperatury silnika na pe艂nym obiegu .Diesel nie jest tak wydajny jak benzyna ale jak juz sie nagrzeje to 偶adna benzynka nie ma polotu w ogrzewaniu.

#15 sluna

sluna

VIP

• Przyjaciel forum
  •  聽

Napisano 22 October 2011 - 20:02

e jak juz sie nagrzeje to 偶adna benzynka nie ma polotu w ogrzewaniu.

Tak s膮dze!

#16 adames

adames

VIP

• Przyjaciel forum
  •  聽

Napisano 22 October 2011 - 20:05

papug,
Termostat odpowiada za prawid艂ow膮 temperatur臋 p艂ynu. Przy sprawnym termostacie , a taki mam, po osi膮gni臋ciu przez silnik tej w艂a艣ciwej temp, wskaz贸wka na wska藕niki utrzymuje si臋 r贸wno w po艂owie skali. Nawet moment w kt贸rym termostat puszcza p艂yn przez ch艂odnic臋, jest ledwie zauwa偶alny na wska藕niku.
Przys艂aniaj膮c silnik, chodzi tylko o to, 偶eby szybciej doprowadzi膰 do osi膮gni臋cia przez silnik temp 90*C.
Zim膮 jest to szczeg贸lnie po偶膮dane i chyba wiadomo dlaczego :snieg
Je艣li jednak przys艂onimy silnik, wk艂adaj膮c pomi臋dzy silnik a wentylator przys艂on臋, to zapobiegniemy studzeniu silnika przez mro藕ne powietrze owiewaj膮ce silnik.
Silnik szybciej si臋 nam nagrzewa. Pytanie tylko czy da si臋 tam co艣 wcisn膮膰 hmm
Zak艂adaj膮c tak膮 os艂on臋 przed ch艂odnic膮 , to przys艂aniamy ch艂odnic臋 klimy, to opisa艂 J臋drek, a przypomn臋 tylko, 偶e przy zimnym silniku p艂yn przez ch艂odnice nie kr膮偶y.
Dodatkowo wskazania temp zewn臋trznej b臋d膮 niew艂a艣ciwe, zas艂oni臋ty zas艂on膮 czujnik b臋dzie zawy偶a艂 j膮 , podobnie jak wtedy, gdy stoimy z ciep艂ym silnikiem w miejscu.

#17 sluna

sluna

VIP

• Przyjaciel forum
  •  聽

Napisano 22 October 2011 - 20:15

Adames ja ju偶 nie pije :lol

#18 jasmina

jasmina

VIP

• Pomagamy sobie
  •  聽
  • Do艂膮czy艂:  08 Sep 2008
  • Silnik:2,4L

Napisano 23 October 2011 - 21:08

i dlatego trzeba kupic cabrio - tutaj to dopiero grzeje - :d nawet probowalem rozbierac zeby zobaczyc roznice w ukaldach - niedostrzgam zadnej ale musi byc - w cabrio tak grzeje ze niejestem wstanie utrzymac reki przy nawiewie a i nagrzewa sie o wiele szybciej od zwyklego.

#19 MayheM

MayheM

VIP

• Pomagamy sobie
  •  聽
  • Do艂膮czy艂:  24 Mar 2009
  • Rok Produkcji:Brak
  • Silnik:Brak
  • Imi臋:Marcin
  • Sk膮d::艁贸d藕

Napisano 23 October 2011 - 21:14

Panowie bez przesady w instrukcji PT CRD wyraznie jest zapisane 28km od odpalenia na uzyskanie pe艂nej temperatury silnika na pe艂nym obiegu

Cos tu nie gra, bo u mnie wskazowka w polowie jest juz po jakichs 5km, a moze 10 w zimie.

#20 adames

adames

VIP

• Przyjaciel forum
  •  聽

Napisano 23 October 2011 - 21:23

Co do ogrzewania w cabrio, to mia艂em okazje sam sprawdzi膰 jak dzia艂a, by艂em w szoku, 偶e bardzo szybko ciep艂e powietrze wydostawa艂o si臋 z nawiewu.
Marcin
Ja mam do pracy 7,5km. Jak w zasi臋gu wzroku widz臋 moja hut臋, to wskaz贸wka temp jest w po艂owie skali, tylko co z tego, skoro zaraz zatrzymuj臋 auto na parkingu.
Jedyne pocieszenie, 偶e wyje偶d偶am ciep艂ym autkiem z gara偶u i nie musz臋 skroba膰 szyb.