co o tym sądzicie
Napisano 22 października 2011 - 16:16
Fan On:
Off
82.2° C (180°F)
Fan Off: 80° C (176° F)
co o tym sądzicie?
Dodam że w poprzednim roku zimą zakryłem chłodnicę dla sprawdzenia i nic się nie zmienio trzecia kreska
Napisano 22 października 2011 - 16:45
Te 80*C to nie jest tragedia, ale zimą możesz odczuć słabsze ogrzewanie, ta różnica 10*C jest odczuwalna.
Jest kilka tematów na temat temp płynu
Może poczytaj np ten;
http://ptcruiserclub... ... at&start=0
Napisano 22 października 2011 - 17:12
Napisano 22 października 2011 - 17:36
Nie przyglądałem się jeszcze gdzie taką przysłonkę zamontować, aby było dobrze.
Teoretycznie to powinna być między wentylatorem a silnikiem, ale czy da się tam coś wcisnąć?
Montując ją przed chłodnicą skutecznie blokujemy przepływ powietrza przez chłodnicę, co przy jeździe w trasie może powodować, że non stop wentylator będzie się załączał .
Bezimienny Gość.Anonymous_*
Napisano 22 października 2011 - 17:40
Napisano 22 października 2011 - 17:47
Natomiast trasa hm... bez czegokolwiek, bo jak zaskoczy, to trzyma jak cygan strune

[ Dodano: 2011-10-22, 18:50 ]
...acha montaż, i demontaż jest dziecinnie łatwy. No

Napisano 22 października 2011 - 18:14
Napisano 22 października 2011 - 18:56
W silnikach benzynowych nie ma takiego problemu, CRD ze względu na specyfikę pracy i ilość płynu chłodniczego nagrzewa się znacznie dłużej.
Te silniki mają dodatkowo zamontowane grzałki, które pomagają w szybszym osiągnięciu właściwej temp pracy.
To istotny minus, plusem za to jest to, że latem nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby wskazówka temp doszła mi do trzeciej kreski stojąc w korkach.
We wszystkich moich poprzednich dieslach , zawsze stosowałem taka zasłonkę, pewnie i tutaj też coś założę.
Napisano 22 października 2011 - 19:18
i tyle w temacie...plusem za to jest to, że latem nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby wskazówka temp doszła mi do trzeciej kreski stojąc w korkach
Napisano 22 października 2011 - 19:25
Napisano 22 października 2011 - 19:34
Bezimienny Gość.Anonymous_*
Napisano 22 października 2011 - 19:36
Napisano 22 października 2011 - 19:45
Napisano 22 października 2011 - 19:48
Napisano 22 października 2011 - 20:02
Tak sądze!e jak juz sie nagrzeje to żadna benzynka nie ma polotu w ogrzewaniu.
Napisano 22 października 2011 - 20:05
Termostat odpowiada za prawidłową temperaturę płynu. Przy sprawnym termostacie , a taki mam, po osiągnięciu przez silnik tej właściwej temp, wskazówka na wskaźniki utrzymuje się równo w połowie skali. Nawet moment w którym termostat puszcza płyn przez chłodnicę, jest ledwie zauważalny na wskaźniku.
Przysłaniając silnik, chodzi tylko o to, żeby szybciej doprowadzić do osiągnięcia przez silnik temp 90*C.
Zimą jest to szczególnie pożądane i chyba wiadomo dlaczego

Jeśli jednak przysłonimy silnik, wkładając pomiędzy silnik a wentylator przysłonę, to zapobiegniemy studzeniu silnika przez mroźne powietrze owiewające silnik.
Silnik szybciej się nam nagrzewa. Pytanie tylko czy da się tam coś wcisnąć

Zakładając taką osłonę przed chłodnicą , to przysłaniamy chłodnicę klimy, to opisał Jędrek, a przypomnę tylko, że przy zimnym silniku płyn przez chłodnice nie krąży.
Dodatkowo wskazania temp zewnętrznej będą niewłaściwe, zasłonięty zasłoną czujnik będzie zawyżał ją , podobnie jak wtedy, gdy stoimy z ciepłym silnikiem w miejscu.
Napisano 22 października 2011 - 20:15

Napisano 23 października 2011 - 21:08

Napisano 23 października 2011 - 21:14
Panowie bez przesady w instrukcji PT CRD wyraznie jest zapisane 28km od odpalenia na uzyskanie pełnej temperatury silnika na pełnym obiegu
Cos tu nie gra, bo u mnie wskazowka w polowie jest juz po jakichs 5km, a moze 10 w zimie.
Napisano 23 października 2011 - 21:23
Marcin
Ja mam do pracy 7,5km. Jak w zasięgu wzroku widzę moja hutę, to wskazówka temp jest w połowie skali, tylko co z tego, skoro zaraz zatrzymuję auto na parkingu.
Jedyne pocieszenie, że wyjeżdżam ciepłym autkiem z garażu i nie muszę skrobać szyb.