Rozpórka przednia - powtórka
Napisano 18 listopada 2011 - 20:20
Mnie czekają inne wydatki -np.leci mi 10 roczek akumulatora ;P więc dodatki sobie na razie odpuszczę.
Ale przy najbliższej okazji chętnie przejadę się autkiem z rozpórką.
Napisano 19 listopada 2011 - 09:53
Napisano 27 listopada 2011 - 15:08

Napisano 27 listopada 2011 - 16:48
(...) A przy okazji - dlaczego firmy produkujące samochody nie dają rozpórek od razu...oszczędność?
Bo samochody są projektowane na zachodnie drogi. Poza tym samochód się bez tego nie rozleci. Będzie jeździł dalej, tylko z każdym przejechanym wybojem, wyrwą, dziurą, krawężnikiem, wiejską drogą, poszczególne jego elementy będą poddawane siłom, które je za każdym razem osłabią, rozciągając, ściskając, skręcając itp.
Np. pęknięcie szyby jest spowodowane skręceniem karoserii, która ją zwyczajnie ściska w różnych kierunkach.
Nie jestem mechanikiem samochodowym, więc nie wiem w jaki dokładnie sposób i na jakie elementy w konkretnych momentach działają siły, ale wyobraźcie sobie, że np. wjeżdżając na krawężnik jednym kołem, choćby na chwilę, powodujecie, że na ten jeden obszar auta działają siły kilkaset kilogramów większe niż na pozostałe i na dodatek w przeciwnym kierunku. Choćby dlatego auto zawsze powinno być zaparkowane na równej powierzchni.
Dużo można by pisać i się rozwodzić, ale dlatego właśnie auto użytkowane w miejscach gdzie nie ma dobrych (równych i nie dziurawych) dróg, ma choćby bardziej awaryjne zawieszenie - kilka milimetrów, czy kilka stopni przesunięcia, powodują że łożyska, przeguby, łączniki, czy co tam się w autach montuje, pracują w inny sposób, niż przewidziano na desce kreślarskiej.
Ponadto, zanim projekt auta trafi do produkcji, to przechodzi przez fazę odchudzania - to nie potrzebne, to można zastąpić, a tamto nie musi być aż tak wytrzymałe - itp.
Temat rzeka.
Napisano 27 listopada 2011 - 17:17
Napisano 27 listopada 2011 - 22:38

Po powrocie do domu i przetestowaniu auta na krętych górskich i nierównych uliczkach stwierdzam że samochód zdecydowanie lepiej pokonuje zakręty,mniej sie wygina i jest bardziej stabilny. Sprawia wrażenie lepszego komfortu i bezpieczeństwa.To jest to, czego pitkowi brakuje w oryginale.
Polecam.

Napisano 23 grudnia 2011 - 02:47
Czy ta rozpórka opiera się o podszybie? Czy może to zagrozić szybie przedniej?
Kolejne pytanie: czy rozpórka wchodzi w dość głębokie gniazda na szczycie kiellichów amortyzatorów bez konieczności wypiłowywania krawędzi tych gniazd?
Czy można ją założyc samemu, bez specjalistycznego oprzyrządowania?
Po otrzymaniu odpowiedzi na te pytania byłbym gotów złożyć zamówienie!
Pozdrawiam autora projektu!

Napisano 23 grudnia 2011 - 07:55
Bezimienny Gość.goago_*
Napisano 23 grudnia 2011 - 09:32
Ja osobiście wątpię w jej skuteczność własnie przez to wygięcie. Wiadomo że bardziej prosta = sztywna. W saab 900NG jest podobnie wyprofilowana rozpórka ale z grubszych rur oraz dodatkowo wzmocniona po środku. Fotkaale czy jej sztywność przy takim wygięciu jest wystarczająca?

Napisano 23 grudnia 2011 - 09:42

Bezimienny Gość.rawiczaninn_*
Napisano 04 stycznia 2012 - 12:45
MiGi42,
a Ty gdzie swoją kupiłeś i montowałeś??
Napisano 04 stycznia 2012 - 14:54
Napisano 04 stycznia 2012 - 17:41
Bezimienny Gość.rawiczaninn_*
Napisano 05 stycznia 2012 - 09:29

Napisano 10 marca 2012 - 22:26
Chętnie też zaopatrzę się w takie cuś, a macie może też dolną i tylną ????
Napisano 12 marca 2012 - 11:09

A szkoda, bo w najbliższym czasie planuję wstawić sobie przednie: górną i dolną. Bez tego na warszawskich drogach mój pitek trzeszczy niczym stara szafa...
Napisano 12 marca 2012 - 13:11
Napisano 17 marca 2012 - 20:32
teraz aktualnie są robione na bieżąco tylko sprzedaz jest w anglii.
Bezimienny Gość.Yodarek_*
Napisano 17 marca 2012 - 20:38
Napisano 17 marca 2012 - 21:06