Oczywiście wyjmowanie świec do testów raczej nie wchodzi w grę ze względu na zbyt wysokie ryzyko zerwania, urwanie itd

Napisano 18 November 2011 - 16:49
Napisano 18 November 2011 - 17:00
Napisano 18 November 2011 - 17:21
Napisano 18 November 2011 - 19:27
Napisano 21 November 2011 - 00:14
Napisano 21 November 2011 - 01:29
Napisano 21 November 2011 - 21:58
Napisano 22 November 2011 - 18:17
Napisano 29 November 2011 - 22:09
Napisano 29 November 2011 - 22:19
Napisano 29 November 2011 - 23:17
Napisano 22 December 2011 - 10:24
Napisano 22 December 2011 - 11:38
Napisano 22 December 2011 - 12:22
Napisano 22 December 2011 - 13:50
Napisano 22 December 2011 - 15:06
Też bym tak pewnie zrobił, ale jest jedno "ale" - kwasówka nie bardzo może znajdować się w przedziale kabinowym, bo gazuje w czasie używania. Może i niewiele, ale w trakcie dłuższego używania może to mieć jakiś wpływ, zapach nie taki, nie wiem. Myślę, że właśnie dlatego producent zastosował żelowy.Wymieniłem akumulator 2 lata temu i w tym roku przy temp. 1C
i nie odpaliłem i tu moje zaskoczenie. Zacząłem się doszukiwać przyczyn: jak widać zacząłem podejrzewać świece, sprawdziłem czy przypadkiem halogeny się nie załączają ... i wszystko OK, padło więc na akumulator. Ponieważ w naszych kochanych dieslach jest żelówka (koszt ok.800PLN) zacząłem szukać czegoś tańszego i po pomiarach znalazłem kwasówkę bezobsługową którą wejdzie pod siedzenie.
Ale zanim doszło do zakupu poprosiłem kolegów z pracy, elektroników aby mi sprawdzili co się stało żelówce Optima Red Top która powinna być niezniszczalna i przystosowana do pracy w pozycji leżącej.
Wyniki oględzin i testów:
- przy pierwszy ładowaniu jedna cela nie dawała oznaków życia i teście rozładowania napięcie praktycznie od razu spadało do 10V ( w ciągu 30sekund)
- po rozładowaniu akumulatora kolega postanowił ponownie go naładować i później znowu potraktować porządną grzałką zanurzoną w wiadrze z wodą
Na koniec dniaprzy obciążaniu tą samą grzałką przez kilka dobrych minut voltomierz wskazywał 11,8V z powolnym spadkiem w dół.
Po tych testach kolega przypomniał sobie, że do niektórych akumulatorów żelowych wykorzystywanych w systemach alarmowych dołączana jest kartka:"pozycja pracy: dowolna; ładowanie - tylko w pozycji pionowej".
Na dzień dzisiejszy po tych ćwiczeniach łądowania i rozładowywania w pozycji pionowej przy temp. -7C silnik kręci jak szalony a akumulator ten sam leży pod siedzeniem.
Napisano 22 December 2011 - 15:24
Napisano 22 December 2011 - 15:28
andreeas7, nie wiedziałem, że tylko 80 A. Moim zdaniem to bardzo mało. Ja uczyłem się kiedyś o maluchach, Żukach, Nysach to tam prądy chwilowe w czasie rozruchu sięgały około 200 A. zresztą to i tak nie jest dużo. Zdarza mi się prawcować przy samolocie odrzutowym TS-11 Iskra, tam prąd rozruchu, chwilowo może sięgać do około 800, do 1000A.yodarek,
rozrusznik bierze ok 80 Amp i kreci kilka sekund , swiece jak temperatura ci spadnie do minus kilku stopni beda grzały nawet do 30s i jest to konkretne obciazenie akumulatora , a pozniej jeszcze ma miec siłe zakrecic rozrusznik po wstepnym rozładowaniu swiecami.
Napisano 22 December 2011 - 16:05
Nikt nie szukał poszczególnych celi tylko organoleptycznie dotykając ręką poszczególnych, walcowatych elementów obudowy akumulatora (gdzie umieszczone są cele, spirale, itp.) można było zaobserwować odmienną temperaturę niż na pozostałych 5-ciu.Masz wspaniałych elektroników w szczelnie zabudowanym (hermetycznym) akumulatorze znależli poszczególne cele ...... nic dodać, nic ująć .
Do prawidłowego naładowanie tego akumulatora potrzeba prostownika z funkcja Deep Cycle - wowczas dopiero jest przywracany do pełnej sprawnosci, prócztego prostownik musi miec pomiar temperatury ładowanego akumulatora.
Napisano 22 December 2011 - 16:28
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Łącznik elastyczny i sterownik świec ? |
Techniczny podstawowy | Bezimienny Gość.FishMen_* |
|
![]()
|
|
Po podłączeniu ładowarki świecą się lampy do jazdy dziennej |
Techniczny podstawowy | Bezimienny Gość.Even_* |
|