Dyskusja na temat działów Awarie i Techniczne
Napisano 04 grudnia 2012 - 22:53
Co robimy? czy robimy czystkę w ważnych tematach i pozostawiamy tylko konkrety, czy zostawiamy tak jak jest i męczymy się nadal.
Jeśli czyścimy to nie chciałbym , aby potem pojawiały się komentarze i pretensje, że licznik postów "zubożał" czy posty zostały usunięte bez wiedzy autora. Jest spamu tam dużo, a "zabawa" w informowanie każdego że jego post został usunięty to dodatkowa robota. Wklejanie do śmietnika spamu to też zajmuje sporo czasu.
Zapraszam do dyskusji.
Napisano 04 grudnia 2012 - 23:01

Ale taka jest prawda jak pisaliśmy -co potwierdzają osoby które udzielają najwięcej porad /mówię o naszych Maystrach/
Nie ma co robić rozpierduchy-tylko systematycznie doprowadzać wszystko do porządku.
Każdy ,,VIP''

Napisano 04 grudnia 2012 - 23:18
Napisano 04 grudnia 2012 - 23:21
Napisano 04 grudnia 2012 - 23:23
Napisano 04 grudnia 2012 - 23:27
Bardzo celne!Facio ma problem z silnikiem, to szuka w silniku a nie w 2500 postach o wszystkim i o niczym.
Trzymaj się!
Napisano 04 grudnia 2012 - 23:32
Jeżeli chodzi o dział techniczny, to uporządkował bym w ten sposób, że połączyłbym tematy na dany problem techniczny - przełączniki szyb, przełącznik zespolony, czujnik położenia wałka rozrządu, felgi jakie i jak itd., myślę, że jest to do ogarnięcia. Łącząc tematy, należy wykonać jeden podpięty post, który informuje, jak korzystać z informacji w dziale technicznym i zwracać uwagę na daty postów, bo po połączeniu tematów może się ktoś zdezorientować. Dział "awarię" zostawiłbym tak jak jest oczywiście z należytą ochroną moderatorów/administratorów, aby nie było za dużo off'ów - ale jest to o tyle "inny" dział od technicznego, że powinny tam się znajdować indywidualne sposoby napraw, diagnostyki czy innych problemów bo każdy ma jakiś inny problem, który nawet ciężko nazwać, aby wrzucić do wyszukiwarki i naleźć wartościowe informacje.
No i chciałbym poruszyć może trochę drażliwy temat, bo dotyczący jednego z adminów. Jestem zdania, że post typu "co, nie chciało się korzystać z wyszukiwarki??" jest wysoce nieprofesjonalny na taką funkcję, jaką jest administrowanie. Takie informacje powinno się wysyłać na PW i/lub napisać post z odnośnikiem do tego problemu, bo inaczej sam się staje spamerem w wątku. Pozostaje tylko pytanie dlaczego tego nie robi?? Bo w dziale technicznym, nawet jak wiesz, jak nazwać dany problem, to wyskakuje tyle tematów z różną ilością postów (czasem wielką), że się odechciewa to czytać i szybciej jest napisać po prostu post, bo nasi Doktory są cierpliwi i wyrozumiali - i całe szczęście - to skarb tego forum!!!
Takie mam zdanie, jako były moderator pewnego forum lotniczego.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2012-12-04, 23:36 ]
ma problem z silnikiem, to szuka w silniku a nie w 2500 postach o wszystkim i o niczym
Max, myślę, że niech jest tych 2500 postów, ale w temacie, a nie o pieskach i kotkach przy okazji. Silnik, to nawet za ogólnie, ale jako poddział, np. silnik, zwieszenie, karoseria, skrzynia, elektryka to by się przyjęło, ale poukładać to z informacjami, które już są na forum to mordęga, wręcz syzyfowa praca
Napisano 04 grudnia 2012 - 23:43
Tomaszu imiennikuNo i chciałbym poruszyć może trochę drażliwy temat, bo dotyczący jednego z adminów. Jestem zdania, że post typu "co, nie chciało się korzystać z wyszukiwarki??" jest wysoce nieprofesjonalny na taką funkcję, jaką jest administrowanie.

http://forum.opel24.com/ -można

Modele,wersje itd .
Dobrze że Pt ma tylko kilka silników i dwie wersje kontynentalne

Napisano 04 grudnia 2012 - 23:46
Wyszukiwarka działa nieźle - ale trzeba wiedziec o co pytać. Faktycznie miło i grzecznie byłoby podać link do odpowiedzi na pytanie - nie wszyscy jesteśmy starymi wyjadaczami, a ja na przykład mam awersje do sprzętu komputerowego. Swoją drogą pamiętam jeszcze pierwsze kroki kolegi niebieskiego - też czasami się zaplątał - jak każdy z nas

Napisano 04 grudnia 2012 - 23:50
Podobnie jest na forum Toyoty i zapewne wielu innych.Modele,wersje itd .
Dobrze że Pt ma tylko kilka silników i dwie wersje kontynentalne
Tomaszu, wiem, że się da, ale w korelacji z informacjami już będącymi na forum, które są niezwykle cenne i aby to połączyć, to jest katorżnicza robota, by to jakoś wyglądało i nic cennego nie znikło.
Napisano 04 grudnia 2012 - 23:53
Napisano 04 grudnia 2012 - 23:55
Generalnie podział na "sektory" PiTika jest dobry i właściwy, ale czy to da się ogarnąć??
P.S. Na rzecz tego forum i wspaniałych ludzi, zrezygnowałem z funkcji i czytania forum lotniczego - tam jest już zbyt sztywno
Napisano 04 grudnia 2012 - 23:59
Dołożyć nową segregację:
-silnik
i każdy ma możliwość założenia tematu/zbędne ,identyczne tematycznie -przenoszone =zamykane/
*alternator
*CRD turbina
* i tak dalej......
-zawieszenie
*amortyatory
*łacznik Watta
* i tak dalej........
-elekryka
*zespolony przełącznik
*halogeny
* i tak dalej................................
[ Dodano: 2012-12-05, 00:00 ]
liseczek, Jeśli będziemy wspierać Moderatorów -to uda się!
Napisano 05 grudnia 2012 - 00:03
Na rzecz tego forum i wspaniałych ludzi, zrezygnowałem z funkcji i czytania forum lotniczego - tam jest już zbyt sztywno
Ja mam to samo z forum DODGA

Napisano 05 grudnia 2012 - 00:05
[ Dodano: 2012-12-05, 00:07 ]
resiurc, Myślę, że za szczegółowo - nie ma co rozbijać silnika na kawałki. Potrzeba trochę mniej szczegółowego podziału. Ja to wymyślę i dam propozycję. Tylko co dalej? Skupmy sie jak zagospodarować to co jest do tej pory.
Napisano 05 grudnia 2012 - 00:09
Problemem jest podział techniczne a awarie.
Ja bym stworzył zasadę w dziale awarie taką, że ktoś pyta "coś mi tam strzeliło" i rozwiązaniem było by: 1. ktoś kto ma wiedzę napisze co zrobić i zamknąć temat po tygodniu, jeżeli temat wyczerpany (przynajmniej częściowo); 2. Ktoś odpowie linkiem do działu technicznego co z danym problemem zrobić i jak go nazwać (po tygodniu do zamknięcia) 3. Dyskusja na temat o nowym problemie i jak z nim postąpić i jeżeli jest to rozwojowe, przeniesienie do odpowiedniego poddziału i zostawienie tematu do dyskusji. Generalnie, w awariach były by tematy zamknięte i w naturalny sposób same by spadały z pierwszej(drugiej, trzeciej) strony, a w technicznych odbywały by się dyskusje na dany temat, który byłby rozwojowy.
Napisano 05 grudnia 2012 - 00:11
[ Dodano: 2012-12-05, 00:15 ]
Problemem faktycznie jest chyba też niezamykanie tematów z rozwiązaniem, kiedy zakładający temat otrzymał juz pomoc - Liseczek ma racje - trzeba je zamykać i do lamusa - niech tam będzie je można oglądać.
Napisano 05 grudnia 2012 - 00:24
Napisano 05 grudnia 2012 - 06:56
Elektryka =wymiana żarówek w licznikach . Stefan 35
Silnik = napinacz paska rozrząduJózef 1410
i tak dalej
[ Dodano: 2012-12-05, 07:02 ]
Ale faktycznie teraz -jest to chyba już nie wykonalne.
Napisano 05 grudnia 2012 - 09:00
http://ptcruiserclub...opic.php?t=3559
I w ramach tego indeksu podział na kategorie i podkategorie np.:
1. Silnik,
1.1 PB 1,6
1.2 PB 2,0
1.3 ...
2. Elektryka i
2.1 .....
itp .
Kategorie ustaliłby któryś z adminów albo doktorów i to byłoby nienaruszalne. A podpinanie tematów w danej kategorii może już robić każdy stopniowo w miarę czasu i własnych poszukiwań. Powstałoby w ten sposób coś na kształt katalogu temetycznego.
Nie trzebaby przebudowywać całego forum. Nie znam się wprawdzie na obsłudze techniczno-admin. takich portali jak ten ale jak pomyślę, że 2 albo 3 osoby miałay same pracować nad przebudową całości to mi się zimno robi...
Zadanie adminów polegałoby wówczas na ustaleniu kategori (zapewne wraz z doktorami by to robili) a potem na kontroli czy ludzie linki do tematów podpinają w odpowiednich kategoriach i podkategoriach.
[ Dodano: 2012-12-05, 09:02 ]
A jak to by się sprawdziło to w przyszłości możnaby pomysleć o przebudowie całości, tylko, że wtedy admini będą mieć już tematy przyszeregowane tematycznie.