czy nie te offy nas nie konsolidują? no jak nie jak tak... 
Oczywiście, że nas konsolidują, ale niech to będzie np. konsolidacja w każdym innym temacie niż techniczne i awarie. Nam, jako dość częstym i aktywnym uczestnikom forum niejednokrotnie spotykającym się poza forum to rozumiemy każdą dyskusję i poczucie humoru w każdym dziale, ale działy (techniczny i awarie) dla osób wchodzących tylko, aby sprawdzić, gdzie dolać płynu do wspomagania to już są niezrozumiałe dyskusje, które zaczerniają obraz rozwiązania sprawy.
Nie do końca też kumam ostatnią mode na zamykanie tematów, często jest tak że za jakiś czas ktoś inny robiąc to samo potrzebuje dopytać o jakiś szczegół który dla założyciela tematu był oczywisty a dla niego już nie koniecznie i co, ma zakładać nowy taki sam temat ?
Myślę, że tak - chodzi o to, aby ktoś nie miał problemu zadać pytanie nawet na błahą sprawę w sprawie jakieś awarii i wówczas nawet powtarzającą się awarię otrzyma odpowiedź, tym bardziej, jak sobie zrobi subskrypcje tematu to mu przyjdzie mail, że ktoś mu odpowiedział na jego problem - następnie nastąpi zamknięcie tematu. Jeżeli temat się będzie powtarzał, to przenieść rozwiązanie do konkretnego poddziału działu technicznego. Wiem, że zwiększy się generowanie ilości tematów, ale będą one krótkie i zwięzłe, a nie mające kilka stron płynnie przechodzące w inną bolączkę któregoś z PiTików.
I tylko dodam: przed zamknięciem dobrze go wyczyścić...
Małgosiu, niekoniecznie bym czyścił taki temat, jeżeli w związku z udzieleniem odpowiedzi nasunie się komuś jaki żarcik, albo inny off to niech zostanie, doda tylko smaczku i zachęci do odwiedzania forum nowych użytkowników, ale pod warunkiem, że ten żarcik nie stanie się głównym wątkiem tematu i temu miało by służyć też szybkie zamykanie tematów w awariach - natomiast w technicznych musiała by panować "wyższa" dyscyplina.
Z moderowaniem jest trochę inny kłopot, aby sprzątanie było skuteczne, moderatorzy musieli by szybko reagować na "odejście do tematu", gdyż przychodząca odpowiedź często nawiązuje do tego off'u i nie ma tego jak już posprzątać, bo się nie będzie już nic "upy" trzymało.
Tak ja uważam, ale nie wiem, czy to jest słuszna koncepcja.