Co dobrego dzisiaj jadłeś/piłeś ?
#241
Napisano 10 lipca 2013 - 19:48
#242
Napisano 10 lipca 2013 - 20:29
Składniki:
Ciasto kruche:
- 200g mąki
- 120g zimnego masła
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka wody
Ciasto: Mąkę przesiać przez sito, wysypać na stolnicę lub do dużej miski. Wbić jajko, dodać masło pokrojone na kawałki, sól i wodę. Zagnieść ciasto. Foremkę do tarty lub okrągłą tortownicę wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować i włożyć od foremki. Podpiec przez 15 minut w temperaturze 200 ˚C.
Nadzienie wyłożyć na podpieczoną tartę, następnie polać sosem jajeczno-śmietanowym. Wierzch posypać startym żółtym serem. Zapiekać jeszcze 25 minut w temperaturze 200 ˚C aż góra się zetnie i zarumieni. Podawać gorące.
#243
Napisano 10 lipca 2013 - 20:40
#244
Napisano 10 lipca 2013 - 20:59
ja z ciastem francuskim robię miedzy innymi tak :
rozkładam na desce , kroję na kwadraty i ... farsz :
kroję całą paczkę pieczarek na kawałki , wrzucam na patelnię polaną oliwą z oliwek i posypuje pieczarki vegetą , jak się usmażą to wlewam do nich śmietanę 30% , smażę i mieszam aż śmietana odparuje i wszystko zrobi się gęste . Jak wystygnie , farsz nakładam na ciasto , rogi sklejam i standardowo smaruję jajeczkiem
180 stopni na około 20 minut
#245
Napisano 10 lipca 2013 - 21:05
#246
Napisano 10 lipca 2013 - 21:07
ja z ciastem francuskim robię miedzy innymi tak :
zapisane w pamięci lapka - będę próbowała
#247
Napisano 10 lipca 2013 - 21:22
AnitaLG, mojej ekipie smakuje , do tego zwykła sałatka ( lodowa+ pomidor+ ogórek + sosik ) ...mniam
#248
Napisano 10 lipca 2013 - 21:24
#249
Napisano 10 lipca 2013 - 21:26
#250
Napisano 10 lipca 2013 - 21:27
maxym72, ja jem do 18:00 a potem już tylko piję
Znaczy inteligencja pijąca....
#251
Napisano 10 lipca 2013 - 21:28
#252
Napisano 11 lipca 2013 - 08:13
a ja poproszę przepis na tartę kiedyś musi być ten pierwszy raz ;P zawartość sama sobie wymyślę
....najprościej to pójść do biedronki, tesco lub kto, co woli, po mrożone ciasto francuskie Podpiekasz 5 minut, studzisz nakładasz taki farsz jaki Tobie odpowiada i masz pyszne danie w kilka minut...
[ Dodano: 2013-07-11, 09:15 ]
a ja tam kończę wczorajszy kawior czarny na bułeczce pszennej i na żółtym serze
#253
Napisano 11 lipca 2013 - 12:58
a ja tam kończę wczorajszy kawior czarny na bułeczce pszennej i na żółtym serze
dobrze że to nie kawior z jesiotra , bo grzech by go było z bułką wcinać
#254
Napisano 11 lipca 2013 - 13:33
już mi się znudziło to gotowe cisto
ale jaka wygoda ale znając Twoje zacięcie w przygotowaniu potraw (patrz susi) to co to dla Ciebie takie ciasto machnąć
#255
Napisano 11 lipca 2013 - 13:36
#256
Napisano 11 lipca 2013 - 23:43
#257
Napisano 12 lipca 2013 - 00:18
#258
Napisano 12 lipca 2013 - 00:22
Pitek, jak będziesz szukał to ta smażalnia nazywa się "Certa" (Sianożęty- przy zejściu na plażę za delikatesami Słoneczko)"liseczek" Najlepsza smażalnia ryb w Sianożętach - jak się więcej ludu nazjeżdża to trzeba godzinę lub dwie w kolejce czekać a następną godzinę na danie - obok dwie smażalnie świecą pustkami.
Dziś dorsz smażony i halibut pieczony
liseczek
Sprawdzę 23 lipca
W tym samym budyneczku tylko w innym okienku zamawia się półmetrowe zapiekanki i piwo
#259
Napisano 12 lipca 2013 - 09:03
Liseczek, w smażalni "Certa" smaczna jest flądra z frytkami i surówką .
#260
Napisano 14 lipca 2013 - 12:34
...a ja dalej szczawiowa
jadlem szczawiowa wczoraj bez smietany byla BOSKA....!
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Potrzebuję namiaru na dobrego elektryka od pt cruiser |
Techniczny podstawowy | Aleksandra77 |
|
|
|
Potrzebuję namiaru na dobrego elektryka od pt cruiser |
Techniczny podstawowy | Aleksandra77 |
|
|
|
Wczoraj i dzisiaj zgasł podczas jazdy |
Techniczny podstawowy | hirekpl97 |
|
|
|
Wczoraj i dzisiaj zgasł podczas jazdy |
Techniczny podstawowy | hirekpl97 |
|
|
|
Poszukuję dobrego jakościowo przegubu zewnętrznego do mojego Pitka 2.2 CRD! |
Ogólnie | indianer |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych