Ile czynnika do klimy ?
Bezimienny Gość.M@Ti_*
Napisano 30 marca 2009 - 12:43
Napisano 30 marca 2009 - 17:50
Napisano 30 marca 2009 - 21:25
jesli chodzi o ilosc to proponuje sie nie sugerowac napisami na tabliczkach znamionowych srednio akurat na uklad powinno byc okolo 800gram - lecz to wszystko zalezy od innych czynnikow - powinno sie raczej doprac ilosc czynnika do aktualnego rozprezania kapilary i sredniej wartosci cisnien jakie jest osiągane tzw niskie i wysokie.
Krotko mowiąc na manometrze powinno uzyskiwac temerature miedzy 0-5stopnia.
Ale ponawiam pytanie czemu chcesz zmieniac czynnik?????

Bezimienny Gość.M@Ti_*
Napisano 31 marca 2009 - 08:25
Napisano 31 marca 2009 - 08:57
[ Dodano: 2009-03-31, 10:01 ]
jasmina, Wbrew pozorom różnice między wersjami silnikowymi są pod względem ilości czynnika dość spore, najmniej 550 najwięcej 900 . Todość istotna różnica biorąc pod uwagę to co wcześniej napisałem. Pozdrawiam
Napisano 31 marca 2009 - 19:06
Ilosc czynnika nie ma nijak do ilosci oleju jaki moze byc w ukladzie - lecz ilosc oleju obniza zawsze sprawnosc czynnika. Jesli uklad jest szczelny i hermetyczny to bzdura wymieniac i kombinować.
DLACZEGO NIE ZMIENIACIE CZYNNIKA CO DWA LATA W SWOICH LODOWKACH DOMOWYCH - UKLAD TAKI SAM - GAZ TAKI SAM.
szkole wlasnie takich magikow od klimy ktorzy wlasnie sobie kupili urządzenie do klimy a jeszcze wczoraj sprzedawal pietruszke na rynku - ale teraz jest poprostu spec od klimy.
Studia skonczylem na ten temat - pracuje w tym temacie i wychowalem sie od malego w chlodnictwie i moge wam napelnic nasze auto nawet gazem P/Butan i tez bedzie chodził.
maxym72, - pracujesz w serwisia chyba to wiesz ile osób w polsce ma certyfikaty na auta r12 lub gaz r22 - czyli tzw czynniki zabronione i na utylizacje takich czynnikow.
Ja sie panowie do dzis ucze i szkole non-stop i przepraszam ze tak powiem ale majster od klimy nie jest dla mnie autorytetem.
!!!!!Ponowie swoje pytanie: Dlaczego nie wymieniacie gazu i oleju w lodówce. Te uklady sa identyczne i mają takie same czynniki. !!!!

[ Dodano: 2009-03-31, 20:08 ]
M@Ti, - a ty myslisz ze ci powiedzą co innego - przeciez to im zalezy na zarobku prawda??? A jeszcze pewnie cie namowią na "PIC" odgrzybianie. Panowie psikną specjalnym specyfikiem i "bedzie pani zadowolona."
[ Dodano: 2009-03-31, 20:10 ]
w moich autach klima nie jest napelniana co dwa lata i od 15 lat chodzi - KURDE PERPETUM MOBILE

[ Dodano: 2009-03-31, 20:10 ]
Nie przepraszam juz za zlosliwosc.
Napisano 31 marca 2009 - 19:48

Napisano 31 marca 2009 - 20:05
[ Dodano: 2009-03-31, 21:11 ]
maxym72, - proponuje poczytac na temat: podstawy termodynamiki obiegów chłodniczych sprężarkowych: jednostopniowe, dwustopniowe, kaskadowe, rzeczywiste wraz z przykładami obliczeniowymi.

Napisano 31 marca 2009 - 20:15

Byl bym wdzięczny za parę słów o tym jak sprawdzić stan klimy przy zakupi PT

Napisano 31 marca 2009 - 20:16
[ Dodano: 2009-03-31, 21:20 ]
Ano wlasnie jesli jakis pan od "klimatyzacji" wezmie sie za nio i bedzie ambitnie wymienial gaz bo tak trzeba to faktycznie bedzie tak jak mowisz?? Dlaczego - dlatego ze przy wymianie gazu i oleju zostawiacie wilgoc w ukladzie a wtedy gaz r134a nie miesza sie z olejem syntetycznym w konsekwecji tego pod wpływem resztek wilgoci bezpowrotnie rozkłada się na alkohol i kwas, który przyśpiesza wlasnie zużycie układu.
[ Dodano: 2009-03-31, 21:27 ]
Zreszta bezsensu rozmowa - maxym72, - nie pomysl sobie ze ja sie tutaj wymądrzam i bede cie uczył albo probuje cos udowodnic - poprostu mam wlasne zdanie na ten temat wymiany gazu co dwa lata - ty masz swoje doswiadczenie a ja mam swoje doswiadczenia - i proponuje zakonczyc to akademicką rozmowe ok.
Napisano 01 kwietnia 2009 - 07:26
O układach chłodniczych ogólnie nie mam zamiaru się więcej uczyć, bo nie poprawi to mojej efektywności wykrywania usterek w układach klimatyzacji samochodowej, ale dzięki za przypomnienie gdzie mogę szukać wiedzy na temat. Będę musiał pogrzebać w piwnicy i wytachać stare nikomu niepotrzebne skrypty z polibudy.
Na szczęście w pt układ klimatyzacji jest w miarę dobrze zabezpieczony w przeciwieństwie do innych samochodów chryslera, obie strony są monitorowane pod względem ciśnienia przez sterownik silnika i tylko czasem zdarza się, że uszkodzony pierwszy bieg wentylatora skraplacza (chłodnicy wodnej także) powoduje nadmierny wzrost ciśnienia strony wysokiej i częste włączanie i wyłączanie sprężąrki w cyklach 5-10 sekund co szxybko uszkadza sprzęgło i powoduje zatarcie sprężarki. Jeśli włączycie klimatyzację to po włączeniu w pt od razu powinien się włączyć wentylator chłodnicy na pierwszym biegu, jeśli tego nie robi to albo klima nie działa, albo wentylator ma uszkodzony pierwszy bieg - do naprawy przed sezonem letnim. Pozdrawiam i bez urazy, ale samochody to trochę specyficzna dziedzina chłodnictwa, jak każda inna wymaga doświadczenia i świadomości praktycznej, której mozna sie nauczyć na własnym tyłeczku. Pozdrawiam i życzę sukcesów w pracy zawodowej. Szczególnie praktycznej.

Bezimienny Gość.M@Ti_*
Napisano 02 kwietnia 2009 - 11:36

Napisano 02 kwietnia 2009 - 13:04
Bezimienny Gość.M@Ti_*
Napisano 02 kwietnia 2009 - 13:37

Napisano 02 kwietnia 2009 - 15:14
Jest możliwość samemu sensownie odgrzybić układ? Ponoć te specyfiki dostępne w sklepach to pic na wodę.
Napisano 02 kwietnia 2009 - 19:37
Bezimienny Gość.M@Ti_*
Napisano 03 kwietnia 2009 - 07:04
Napisano 03 kwietnia 2009 - 09:22

Bezimienny Gość.shell_*
Napisano 03 kwietnia 2009 - 16:57
Napisano 03 kwietnia 2009 - 19:15
[ Dodano: 2009-04-03, 20:17 ]
M@Ti, Zgodnie z obietnicą do twojego pt powinno wejść 510 gram czynnika. Wersja 2,2 crd. Pozdrawiam.