Pomóżcie chłopaki! Szukam mechanika od automatu
Napisano 10 lipca 2014 - 19:44
W Kielcach mam jeden zakład, który naprawia automaty i problem.
Padła nam skrzynia -po prostu każdy bieg był jak na N. Nie jedzie ani do tyłu ani do przodu.
Mechanicy zawołali 3 000 zł więc chcieliśmy kupić używkę w Piotrkowie i zawieźliśmy,mechanicy stwierdzili, że regeneracja tej wyniesie również 3000 więc nie będą żadnych uszczelek wymieniać jedynie przełożą tylko, zerknęli na olej i ponoć czyściutki....
dziś zadzwonili i : skrzynia nie działa bo odkręcili miskę olejową i okazało się,że w środku woda była i tarczki zardzewiały...
facet, który ją sprzedał nie chce słyszeć o zwrocie kasy bo ponoć nie zalał jej, nie leżała na dworze i działała dobrze....
Pytanie: czy skoro olej na oko był OK to możliwe,że nagle w środku był wymieszany z wodą? Druga sprawa... skoro mieli przełożyć tylko to po co odkręcali miskę olejową z niewłożoną skrzynią??
Mąż chce je zabrać i wieźć do innego miasta na ewentualną regenerację czy złożenie z dwóch jednej...
Jeśli możecie kogoś polecić do 200 km od Kielc to baaaaardzo proszę!
Napisano 10 lipca 2014 - 20:01

kocurak, na oko ...to facet w szpitalu

Macie problem też miałem przygodę ze skrzynką, może poszukajcie używki? taniej wyjdzie.
Napisano 10 lipca 2014 - 20:22
Napisano 10 lipca 2014 - 20:27

Napisano 10 lipca 2014 - 20:43
Jurex. Mechanika Pojazdowa
Webera 4
41-800 Zabrze
Napisano 18 lipca 2014 - 10:54
Napisano 13 marca 2015 - 10:30
Odnośnie tamtej sprawy, skrzynia została oddana do renowacji, poskładali z dwóch. Leganza jeździ super.
Pitol to ma skrzynię nie do zajeżdżenia, mam nadzieję Kocham go bardziej niż rok temu, na przeglądzie okazało się, że to był wspaniały zakup po okazyjnej cenie, do wymiany tylko gumki były za 10 zł
Pewnie sprzedali bo sporo pali jednak
Napisano 14 marca 2015 - 14:56
![]()
Kocham go bardziej niż rok temu
Tak to działa Tzw. inwestycje
...dlatego mam dylemat dot. zony po 29 latach pożycia...normalnie bije się z myślami
Użytkownik sluna edytował ten post 14 marca 2015 - 14:58
Bezimienny Gość.arczi70_*
Napisano 14 kwietnia 2015 - 14:17
Nie wiedzialem gdzie zamiescic to pytanie - jezeli w zlym miejscu to wybaczcie ! Posiadam Pitka 2.2 crd z manualna srzynia biegow i chce w niej wymienic olej po przebiegu 130tys. km. W instrukcji podaja, ze tego oleju do konca eksploatacji samochodu wymieniac nie potrzeba, ale w internecie znalazlem art. w ktorym sugeruja, ze producenci w ten sposob nakrecaja sobie zysk a nie producenci olejow. Ile oleju przekladniowego mam kupic?
Napisano 14 kwietnia 2015 - 14:26
Napisano 14 kwietnia 2015 - 16:49
Dzieki bardzo.
Napisano 16 kwietnia 2015 - 13:36
Jednak dalej nie wiem jaki olej? Mechanik mnie oswiecil, ze to sa oleje do automatycznych skrzyn biegow i nie nadaja sie do manualnych o czym napisalem. Wiec ponawiam pytanie bo odpowiedzi w inernecie nie znalazlem. Jaki olej i ile w manualnej skrzyni biegow do autka 2.2 crd, 121 KM mam kupic?
Napisano 16 kwietnia 2015 - 13:57
2,2 l Mopar ATF+4 lub Revanol ATF+4
to chyba wszystko wyjaśnia ja zalałem właśnie Mopar ATF + 4
Napisano 16 kwietnia 2015 - 14:07
To teraz sam musisz wybrać czy słuchać artykułów w prasie czy swojego mechanika czy naszych doctorów. Dostałeś odpowiedz a nadal szukasz i zadajesz pytania.
Jeżeli nie ma wycieków i skrzynia sucha to nie ma potrzeby tego ruszac. Po co szukać problemów.

Użytkownik bigmeen edytował ten post 16 kwietnia 2015 - 14:09
Napisano 16 kwietnia 2015 - 15:45
Dzieki za odpowiedz. Ja jednak uwazam, ze olej w manualnej tez nalezy wymienic bo przeciez pracuja w niej kola zebate przez caly okres jazdy i chociaz wymagania dot. wymiany i zastosowanego oleju sa mniejsze, to jednak...
Dzieki za odpowiedz. Ja jednak uwazam, ze olej w manualnej tez nalezy wymienic bo przeciez pracuja w niej kola zebate przez caly okres jazdy i chociaz wymagania dot. wymiany i zastosowanego oleju sa mniejsze, to jednak...
Napisano 17 kwietnia 2015 - 08:32
WitamDzieki za odpowiedz. Ja jednak uwazam, ze olej w manualnej tez nalezy wymienic bo przeciez pracuja w niej kola zebate przez caly okres jazdy i chociaz wymagania dot. wymiany i zastosowanego oleju sa mniejsze, to jednak...
Artur to jak tak uważasz to wiesz co robić.
Pozdro.

Użytkownik bigmeen edytował ten post 17 kwietnia 2015 - 08:33