PT - dym spod kierownicy TRAGEDIA
Napisano 14 September 2014 - 10:33
bo w czwartek podczas jazdy
(na szczęście nie mojej-bo znając życie pewnie bym spanikowała )
uniósł się dym spod kierownicy, w lipcu br. już jakiś objaw był i mi na szczęście też się nie przytrafił (Marek jakieś ma szczęście) bo już jakiś lekki dymek się pojawił, elektryk wówczas był popatrzył, nie widział nic podejrzanego, kazał obserwować, nie zakładać obudowy, no aż do feralnego dnia czwartkowego, Marek jechał, buchnął dym i obecnie jest u elektryka.
wiem, ze na odległość nic nie można poradzić, ale chciałam się podzielić smutną wiadomością - i wiem, żeby nie chwalić dnia przed zachodem słońca
Napisano 14 September 2014 - 10:36
Napisano 14 September 2014 - 10:37
Pitu,pitu to tylko przełącznik ma zwarcie na przeciwmgielnych , nic nowego i nic strasznego
Jak poszedł dym to znaczy że się przytopił i jest do wymiany lub pełnej regeneracji (pod warunkiem że nic nie połamiecie ) , nie wolno przełączać drogowe /mijania .
Napisano 14 September 2014 - 12:59
Napisano 14 September 2014 - 17:05
Napisano 21 September 2014 - 01:37
wypalil sie przelacznik - zwarte styki przeciwmgielnych.
Sama wymiana lub regeneracja nic nie da, bo w ukladzie z tego rocznika nie ma zabezpieczenia i przelacznik znow moze ulec uszkodzeniu.
Trzeba zainstalowac najpierw taki bajer, co sie nazywa przekanik (groszowa sprawa w zakupie), czy cos (elektryk powinien wiedziec, a jak nie wie to samemu mozna to zrobic - instrukcja na forum pod haslem PRZECIWMGIELNE.
Dopiero po zalozeniu tego przekaznika prosze wymienic lub naprawic przelacznik (instrukcja regeneracji rowniez na forum - choc mozliwosc regeneracji zalezy od stopnia uszkodzenia - mi do tej pory nie udalo sie tego dobrze zrobic - ale byc moze to z powodu wrodzonego lenistwa.
andreaas 7 - z tego co pamietam - ma niemale sukcesy na niwie regeneraji przelacznika zespolonego.
Napisano 23 September 2014 - 05:14
nie odzywałam się, bo nie było nic wiadomo, raczej to nie przełącznik (choć ja się na tym nie znam), a nie włączamy w ogóle przeciwmgielnych to też mogłoby być zrobić takie zwarcie?
bo okazało się, że stopił się cały kabel (Marek widział) podobno goły drut tylko został i potopił pozostałe - niby od fotela (od podgrzewania), podobno całą wiązkę trzeba wymienić
moje pytanie brzmi czy możliwe jest żeby aż tak od ogrzewania fotela się popaliło?
fakt ostatnio nam bezpiecznik od fotela wywalało i nie działało podnoszenie i opuszczanie fotela, ale czy to możliwe? po pierwsze nie jeździmy w zimie aż tyle, by non stop ogrzewanie fotela puszczać, chwilę tylko przy wsiadaniu, by się zagrzały, no chyba, że poprzedni właściciel, używał non stop.
[ Dodano: 2014-09-23, 06:14 ]
Andrzej, czy to możliwe, by od fotela a nie tak jak mówisz przeciwmgielne zadziałało się tak?
Napisano 23 September 2014 - 06:05
Jeżeli chodzi o regulacje fotela to w moim przypadku okablowanie które steruje fotelem znajduj się między siedzeniem a ramą fotela i podczas poruszania się na fotelu izolacja kablal przetarła sie w miare upływu czasu i robiła zwore.
Pozdro
Napisano 23 September 2014 - 06:06
Co tak naprawdę wam siadło : nie widzę i zawsze zostanie gdybania , ale jest mozliwość żę upalił się przewód idący w wiazce do stacyjki .
Napisano 23 September 2014 - 06:19
andreeas7,
z tego co pamiętam to chyba 12A ten bezpiecznik,
ale co do kabla to właśnie się upalił pod całą deską rozdzielczą, auto by mi się spaliło, gdyby nie szybka reakcja Marka, który odłączył akumulator, laweta i elektryk.
czy to możliwe, żeby grzanie fotela osłabiło instalację tak, że aż popaliło kabel,
ale jak sam mówisz, że kabel od fotela idzie inną drogą, czy to są dwie rożne rzeczy? podnoszenie, a grzanie
sorry ale nie znam się i dlatego dopytuję się
czy to faktycznie przeciwmgielne.. mogą być
Napisano 23 September 2014 - 06:23
Napisano 23 September 2014 - 06:25
[ Dodano: 2014-09-23, 07:25 ]
bigmeen, teraz już wszystko wymontowane z PTi, także na pewno zostanie zrobione,
Napisano 23 September 2014 - 07:37
Upalony kabel sie wycina i wstawia drugi sprawny , to normalna procedura
Napisano 23 September 2014 - 08:19
ale po nadpalane są wszystkie przewody, a jeszcze u nas elektryków to na lekarstwo, ze świecą szukać i najlepiej żeby zrobić, szybko, łatwo i prosto i dużo kasy zarobić,
także się okaże w praniu
Napisano 03 October 2014 - 17:56
Napisano 03 October 2014 - 18:01
Napisano 04 October 2014 - 08:06
Napisano 04 October 2014 - 12:32
Napisano 04 October 2014 - 12:34
wiesiek ja przez 5 lat wszystkiego nie ogarnąłem ? - tu się nie da , jedno zrobisz masz już następne - taki urok auta .
Napisano 04 October 2014 - 12:39