Wyskakujący piąty bieg manułal
Started By
Bezimienny Gość.kkrawczyk82_*
, 07 Oct 2014 23:02
8 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 07 October 2014 - 23:02
Witam mam mały problem po wymianie rozrządu poduszki silnika dolnej pojawił sie nowy problem wyskakujący piaty bieg przeważnie wyskakuje zaraz po wrzuceniu go na początku wyskoczył dwa razy na 200km a teraz po miesiącu 10-15razy na 200km no i często ciężko włączyć wsteczny podpowiedzcie koledzy co to może być?
Napisano 08 October 2014 - 00:12
Wg mego skromnego doswiadczenia wygląda to jakby po wymianie poduszki mechanik nie ustawił zespołu napędowego prawidłowo na poduszkach w związku z czym poduszka na skrzyni moze byc za bardzo naciagnieta stąd piątka wylata a wsteczny ciężko wchodzi. Nie zauważyłeś czasem czy po w/w naprawie auto potrafi w którymkolwiek zakresie obrotów przenosić jakiekolwiek drgania, wibracje na nadwozie? Czy oprócz wypadajacej V cokolwiek zwróciło twoja uwagę? Np szarpniecia pukniecia drgania ktorych wcześniej nie bylo?? Źle ustawiony zespół napędowy daje się czasem wyczuć nawet po drganiach drazka podczas pracy na biegu jałowym czy tez w czasie jazdy na poszczególnych biegach moze drgac inaczej (bardziej) niz przed naprawą. I ostatnie pytanie czy wypadajacej V towazyszy zgrzyt??
Napisano 08 October 2014 - 07:31
kkrawczyk82,
Masz uszkodzone tulejki od blokady linek na wybierakach i nic więcej , trzeba to naprawić bo producent przewidziała tylko wymianę kompletnych linek za 800zł , aby się upewnić zdejmij obudowę filtra powietrza i popatrz na skrzynie , będą dwie linki z których koncówki wychodzące muszą sztywno siedzieć na trzpieniach wybieraków skrzyni - nie może tam być żaden luz .
ps.
bez rozbierania - lewarek w kabinie ma byc sztywny nie może mieć wyczuwalnych luzów na boki przed wrzuceniem biegu .
Masz uszkodzone tulejki od blokady linek na wybierakach i nic więcej , trzeba to naprawić bo producent przewidziała tylko wymianę kompletnych linek za 800zł , aby się upewnić zdejmij obudowę filtra powietrza i popatrz na skrzynie , będą dwie linki z których koncówki wychodzące muszą sztywno siedzieć na trzpieniach wybieraków skrzyni - nie może tam być żaden luz .

ps.
bez rozbierania - lewarek w kabinie ma byc sztywny nie może mieć wyczuwalnych luzów na boki przed wrzuceniem biegu .
Napisano 08 October 2014 - 22:03
andreeas7
Dzięki za podpowiedź jeszcze nie sprawdzałem pod filtrem może jutro a powiedz mi czy do wymiany tych tulejek trzeba wyjmować skrzynie biegów? Gdzie można kupić tulejki?
Dzięki za podpowiedź jeszcze nie sprawdzałem pod filtrem może jutro a powiedz mi czy do wymiany tych tulejek trzeba wyjmować skrzynie biegów? Gdzie można kupić tulejki?
Napisano 08 October 2014 - 22:05
Krzysiek, na forum już opisywane było, jak poradzić sobie z tym problemem - kawałki węża ogrodowego robiły robotę.
Napisano 08 October 2014 - 22:13
Tomasz
Daj namiar na forum gdzie był opisywany problem z tulejkami i wymianą na węża ogrodowego bo jakoś nie moge namierzyć tematu z góry DZIĘKI
Daj namiar na forum gdzie był opisywany problem z tulejkami i wymianą na węża ogrodowego bo jakoś nie moge namierzyć tematu z góry DZIĘKI
Napisano 08 October 2014 - 22:14
Krzysiek, musiałbyś się stać sponsorem forum lub jeszcze z nami trochę tu być i po napisaniu 50 postów masz wejście do technicznego

Napisano 21 October 2014 - 05:48
Witam nadal mam problem z wysakującym piatym biegiem mimo to ze zostały naprawione tulejki od blokady linek na wybierakach pomóżcie co to może być podpowiedzcie coś na ten temat?
Napisano 21 October 2014 - 05:57
kkrawczyk82,
Jeśli po naprawie linek sytuacja się nie poprawiła - to tylko znaczy że poprzez jazdę z uszkodzonym sterowaniem rozwaliła się skrzynia - szukaj drugiej sprawnej (koszt ok 600zł z gwarancją) naprawa nie opłacalna .
Jeśli po naprawie linek sytuacja się nie poprawiła - to tylko znaczy że poprzez jazdę z uszkodzonym sterowaniem rozwaliła się skrzynia - szukaj drugiej sprawnej (koszt ok 600zł z gwarancją) naprawa nie opłacalna .