Użytkownik andreeas7 edytował ten post 03 kwietnia 2015 - 06:35
pisownia i poprawa tutułu

ile jest sond lambda ?
Bezimienny Gość.psx_*
Napisano 02 kwietnia 2015 - 22:18
Napisano 02 kwietnia 2015 - 22:30
Bezimienny Gość.psx_*
Napisano 10 kwietnia 2015 - 18:36
Teraz pytanie czy ktos juz wymieniał kat. ( jakies doswiadczenia w tym temacie )Gdzie mozna kupic zamówić w rozsadnej cenie ???
oryginał z aso to kosmiczne pieniądze więc moze ktos coś podpowie co zrobić w tym temacie?,??
skoro 2 sondy to zdaje sobie sprawę że po wycieciu wywali check-a.
Napisano 10 kwietnia 2015 - 18:46
Bezimienny Gość.psx_*
Napisano 10 kwietnia 2015 - 21:41
http://www.allegro.p...item=5233050987
czy cos takiego zadziała??
Użytkownik psx edytował ten post 10 kwietnia 2015 - 22:37
Bezimienny Gość.Jachuautogas_*
Napisano 11 kwietnia 2015 - 20:27
również kupiłem auto z już wywalonym katem jakiś spec go usuną i się wzbogacił o parę złotych żałosne,wyciąłem pozostałą puszkę ponieważ bardzo głośno przez to chodził,wspawałem prostą rurę i emulator 2 sondy(diagnostyczna katalizatora) i jest miodzio,brak check-a sonda pracuje jak z nowym katalizatorem,i najważniejsze wyciszył się wydech.
.
Bezimienny Gość.psx_*
Napisano 11 kwietnia 2015 - 21:41
zaproponowali mi dzis w jednym warsztacie cos dedykowanego do chryslera od magnaflow (stalowy podobno ceramika gorsza)z pełnym montażem i gwarancją na 50000 km
tylko cena 850 zł ale mam nadzieję ze to wreszcie zacznie jeździć
Napisano 12 kwietnia 2015 - 10:26
tez mam z tego powodu check-eng. Są jakieś negatywne skutki tego ? wieksze spalanie badź mniejsza moc ? Daj znać jak naprawisz czy coś dało bo dla samej kontrolki nie bede wywalał prawie tysiaka..
Napisano 12 kwietnia 2015 - 10:47
Jeśli chcesz trochę wydech przewietrzyć to po prostu zmień katalizator na taki o zwiększonym przepływie, albo po prostu weź kata od większego silnika i zrób rzeźbę.
również kupiłem auto z już wywalonym katem
jakiś spec go usuną i się wzbogacił o parę złotych żałosne,wyciąłem pozostałą puszkę ponieważ bardzo głośno przez to chodził,wspawałem prostą rurę i emulator 2 sondy(diagnostyczna katalizatora) i jest miodzio,brak check-a sonda pracuje jak z nowym katalizatorem,i najważniejsze wyciszył się wydech.
.
Przestań wprowadzać innych użytkowników w błąd co do pracy układu katalizatora i sond - kłania sie znajomość elektroniki samochodowej i sterowania silnika .
Pierwsza sonda dobiera chwilowy/natychmiastowy AFR, druga sonda sprawdza sprawność katalizatora oraz dobiera 'long term fuel trim' czyli długoterminowe dodawanie mieszanki. Chodzi o to, że druga sonda wykrywa generalnie tendencje silnika do wykorzystywania mieszanki i ustawia czy silnik ma generalnie mieć bogatą czy ubogą mieszankę, niezależnie od działania pierwszej sondy. W wypadku braku sygnału silnik może wejść w open loop, czyli podawany będzie AFR z pamięci komputera a nie z faktycznego działania silnika. W efekcie silnik będzie więcej spalał, miał mniej mocy i miał nieodpowiednio dobraną mieszankę.
Przy następnej takiej genialnej poradzie Jachuautogas w dziale technicznym dostaniesz ostrzeżenie
Użytkownik andreeas7 edytował ten post 12 kwietnia 2015 - 10:50
Bezimienny Gość.Jachuautogas_*
Napisano 12 kwietnia 2015 - 20:22
bardzo przepraszam,ale nikogo nie wprowadzałem i nie wprowadzam w błąd,wychodzi brak doświadczenia,odnośnie innego wątku,o ciepły start na lpg również polecam się wczytać w temat. pozdr.
Ps. a porada o przewietrzeniu wydechu poprzez większy katalizator normalnie extra.....
Użytkownik Jachuautogas edytował ten post 12 kwietnia 2015 - 20:26
Napisano 12 kwietnia 2015 - 22:21
... no i może "zabić" świeceW efekcie silnik będzie więcej spalał, miał mniej mocy i miał nieodpowiednio dobraną mieszankę.

Bezimienny Gość.psx_*
Napisano 13 kwietnia 2015 - 12:48
PT pomyka cicho szybko i wreszcie nie swieci check engin
Bezimienny Gość.BV8_*
Napisano 14 kwietnia 2015 - 20:42
A jak spalanie u Ciebie?
Mam pytanie, wywaliło mi check engine, po kluczykowaniu- błąd sondy ale za chwilę check zgasł a błąd po kluczykowaniu nadal jest.
Czy to znaczy, że sonda nadal wykazuje usterkę, czy był to chwilowy zanik sygnału?
Napisano 14 kwietnia 2015 - 20:57
A jak spalanie u Ciebie?
Mam pytanie, wywaliło mi check engine, po kluczykowaniu- błąd sondy ale za chwilę check zgasł a błąd po kluczykowaniu nadal jest.
Czy to znaczy, że sonda nadal wykazuje usterkę, czy był to chwilowy zanik sygnału?
Jeśli błąd był chwilowy to lampka zgaśnie po pozytywnym przejściu testu - zazwyczaj po 2-3 dniach normalnej eksploatacji. Niektóre błędy kasowane są (zgaśnięcie lampki) po trzech odpaleniach bez błędu stałego. Niektóre błędy są sygnalizowane lampką silnika - błędy skrzyni a nie można ich odczytać kluczykowaniem. Lampka check engine to nie tylko lampa silnika, ale także usterek skrzyni biegów - a tych nie odczyta się z licznika. Nie wiem - czy masz automata - nie zaznaczyłeś w swoim profilu literki A. Pozdrawiam
A jak spalanie u Ciebie?
P.S. - lampka check zgaśnie - ale błędy w pamięci pozostaną jako stored. Wykasowanie ich nastąpi po wykasowaniu testerem lub odłączeniu akumulatora. Odłączeniem akumy wykasujesz także pamięć adaptacyjną - więc nie waro tego robić. Dokąd check się nie pali - znaczy błąd jest chwilowy zapamiętany.
Bezimienny Gość.BV8_*
Napisano 15 kwietnia 2015 - 16:31
Dzięki za dogłębne wyjaśnienie jak to jest z check ale pytanie czy jeśli zgasł to sonda jest ok czy ją wymieniać?
Bezimienny Gość.psx_*
Napisano 15 kwietnia 2015 - 17:45
Ha a najlepsze to że zona wlasnie dzwonila i mówi ze znow check jej sie swieci ciekawe co tym razem mam już nowa sondę nowy kat (;-*
Użytkownik psx edytował ten post 15 kwietnia 2015 - 17:47
Napisano 15 kwietnia 2015 - 18:18
Użytkownik andreeas7 edytował ten post 15 kwietnia 2015 - 18:19
Bezimienny Gość.BV8_*
Napisano 15 kwietnia 2015 - 19:37
U mnie po kalibracji i przeglądzie instalacji jest spalanie gazu 14-15 przy bardzo spokojnej jeździe. Zastanawiam się czy kombinować z tymi sondami czy wstrzymać się jak zrobię mu pakiet startowy- rozrząd, filtry itp.
Napisano 15 kwietnia 2015 - 20:57
Spalanie mam kolo 13 litrów.
Ha a najlepsze to że zona wlasnie dzwonila i mówi ze znow check jej sie swieci ciekawe co tym razem mam już nowa sondę nowy kat (;-*
Bo naprawiać samochody to nie taka prosta sprawa. Jak ma gaz - to pierwsze do sprawdzenia czy przez tydzień jazdy na benzynie po uprzednim odłączeniu akumulatora będzie się zapalał check. Jeśli nie - to wina gazoli i do nich kierować pretensje. Po drugie - a może pierwsze - jaki błąd sondy lambda - brak obwodu, za wysokie wskazania, za niskie, uszkodzony obwód grzałki? Sama informacja: błąd sondy lambda, to taka informacja jak zamawianie steka - nie wiadomo, czy krwisty, wypieczony czy pośredni..... Trzecia sprawa - a właściwie może też pierwsza - zamiennik sondy lambda z zarabianą wtyczką to śmieć - nadaje się do wypierdzielenia jeszcze przed założeniem. Sonda sondzie nierówna - założenie źle dobranego zamiennika jest gorsze niż jazda na sondzie z uszkodzoną grzałką - praca takiej sondy całkowicie przebudowuje mapę wtrysku i po pewnym czasie samochód albo wpierdziela jak najęty, albo jedzie jakby mu przyczepili z tyłu pług siedmioskibowy odwracalny.... Pozdrawiam.
Dzięki za dogłębne wyjaśnienie jak to jest z check ale pytanie czy jeśli zgasł to sonda jest ok czy ją wymieniać?
To znaczy, że czasami coś się dzieje a czasami nie. Tak jak napisałem powyżej - wszystko zależy od typu błędu i przyczyny jego występowania. Wszystko trzeba dobrze rozważyć i sprawdzić, zanim wywali się z portfela kilka papierów....
Bezimienny Gość.psx_*
Napisano 15 kwietnia 2015 - 20:59
wszystkie sondy jakie mi proponowano byly bez wtyczki w aso mogą zamowic oryginał i trzeba czekac bo w polsce niema i do tego cena koło 1000
aut pali i jeździ bez problemu , po wymianie kata zeklbym zapierdal....
tylko ten cholerny check engin