Skocz do zawartości

Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl

ile jest sond lambda ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bezimienny Gość.psx_*

Bezimienny Gość.psx_*
  • Guests

Napisano 02 kwietnia 2015 - 22:18

Ile jest sond w ukladzie wydechowym w pitku 2.4 z 10 . 2005???

Użytkownik andreeas7 edytował ten post 03 kwietnia 2015 - 06:35
pisownia i poprawa tutułu

#2 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   
  • Rok Produkcji:2020
  • Silnik:Jeep
  • Imię:Andrzej

Napisano 02 kwietnia 2015 - 22:30

w kazdym modelu benzynki są dwie sondy

#3 Bezimienny Gość.psx_*

Bezimienny Gość.psx_*
  • Guests

Napisano 10 kwietnia 2015 - 18:36

Ok już wszystko jasne mam totalnie zatkany kat.
Teraz pytanie czy ktos juz wymieniał kat. ( jakies doswiadczenia w tym temacie )Gdzie mozna kupic zamówić w rozsadnej cenie ???
oryginał z aso to kosmiczne pieniądze więc moze ktos coś podpowie co zrobić w tym temacie?,??
skoro 2 sondy to zdaje sobie sprawę że po wycieciu wywali check-a.

#4 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   

Napisano 10 kwietnia 2015 - 18:46

mozna dostac zamiennik ok 400-600 zl ktory bedzie pracował

#5 Bezimienny Gość.psx_*

Bezimienny Gość.psx_*
  • Guests

Napisano 10 kwietnia 2015 - 21:41

możesz cos podpowiedzieć wiecej jaki kształt ? Podesłać jakies linki

http://www.allegro.p...item=5233050987

czy cos takiego zadziała??

Użytkownik psx edytował ten post 10 kwietnia 2015 - 22:37

#6 Bezimienny Gość.Jachuautogas_*

Bezimienny Gość.Jachuautogas_*
  • Guests

Napisano 11 kwietnia 2015 - 20:27

również kupiłem auto z już wywalonym katem :dokitu jakiś spec go usuną i się wzbogacił o parę złotych żałosne,wyciąłem pozostałą puszkę ponieważ bardzo głośno przez to chodził,wspawałem prostą rurę i emulator 2 sondy(diagnostyczna katalizatora) i jest miodzio,brak check-a sonda pracuje jak z nowym katalizatorem,i najważniejsze wyciszył się wydech. :dance

#7 Bezimienny Gość.psx_*

Bezimienny Gość.psx_*
  • Guests

Napisano 11 kwietnia 2015 - 21:41

Ja jednak wstawie kata .
zaproponowali mi dzis w jednym warsztacie cos dedykowanego do chryslera od magnaflow (stalowy podobno ceramika gorsza)z pełnym montażem i gwarancją na 50000 km
tylko cena 850 zł ale mam nadzieję ze to wreszcie zacznie jeździć

#8 tmk

tmk

Przedszkolak

• Pomagamy sobie
  • Rok Produkcji:2003
  • Silnik:2.0 A + Gaz
  • Imię:Tomasz

Napisano 12 kwietnia 2015 - 10:26

tez mam z tego powodu check-eng.  Są jakieś negatywne skutki tego ?  wieksze spalanie badź mniejsza moc ?  Daj znać jak naprawisz czy coś dało :) bo dla samej kontrolki nie bede wywalał prawie tysiaka..

#9 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   

Napisano 12 kwietnia 2015 - 10:47

Jeśli chcesz trochę wydech przewietrzyć to po prostu zmień katalizator na taki o zwiększonym przepływie, albo po prostu weź kata od większego silnika i zrób rzeźbę.

również kupiłem auto z już wywalonym katem :dokitu jakiś spec go usuną i się wzbogacił o parę złotych żałosne,wyciąłem pozostałą puszkę ponieważ bardzo głośno przez to chodził,wspawałem prostą rurę i emulator 2 sondy(diagnostyczna katalizatora) i jest miodzio,brak check-a sonda pracuje jak z nowym katalizatorem,i najważniejsze wyciszył się wydech. :dance .

Przestań wprowadzać innych użytkowników w błąd co do pracy układu katalizatora i sond - kłania sie znajomość elektroniki samochodowej i sterowania silnika .
Pierwsza sonda dobiera chwilowy/natychmiastowy AFR, druga sonda sprawdza sprawność katalizatora oraz dobiera 'long term fuel trim' czyli długoterminowe dodawanie mieszanki. Chodzi o to, że druga sonda wykrywa generalnie tendencje silnika do wykorzystywania mieszanki i ustawia czy silnik ma generalnie mieć bogatą czy ubogą mieszankę, niezależnie od działania pierwszej sondy. W wypadku braku sygnału silnik może wejść w open loop, czyli podawany będzie AFR z pamięci komputera a nie z faktycznego działania silnika. W efekcie silnik będzie więcej spalał, miał mniej mocy i miał nieodpowiednio dobraną mieszankę.

Przy następnej takiej genialnej poradzie Jachuautogas w dziale technicznym dostaniesz ostrzeżenie

Użytkownik andreeas7 edytował ten post 12 kwietnia 2015 - 10:50

#10 Bezimienny Gość.Jachuautogas_*

Bezimienny Gość.Jachuautogas_*
  • Guests

Napisano 12 kwietnia 2015 - 20:22

bardzo przepraszam,ale nikogo nie wprowadzałem i nie wprowadzam w błąd,wychodzi brak doświadczenia,odnośnie innego wątku,o ciepły start na lpg również polecam się wczytać w temat. pozdr.

Ps. a porada o przewietrzeniu wydechu poprzez większy katalizator normalnie extra..... 

Użytkownik Jachuautogas edytował ten post 12 kwietnia 2015 - 20:26

#11 liseczek

liseczek

VIP

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:Aktualnie brak
  • Imię:Tomasz

Napisano 12 kwietnia 2015 - 22:21

W efekcie silnik będzie więcej spalał, miał mniej mocy i miał nieodpowiednio dobraną mieszankę.

... no i może "zabić" świece :lol

#12 Bezimienny Gość.psx_*

Bezimienny Gość.psx_*
  • Guests

Napisano 13 kwietnia 2015 - 12:48

Założony nowy kat od magnaflow .
PT pomyka cicho szybko i wreszcie nie swieci check engin

#13 Bezimienny Gość.BV8_*

Bezimienny Gość.BV8_*
  • Guests

Napisano 14 kwietnia 2015 - 20:42

A jak spalanie u Ciebie?

Mam pytanie, wywaliło mi check engine, po kluczykowaniu- błąd sondy ale za chwilę check zgasł a błąd po kluczykowaniu nadal jest.

Czy to znaczy, że sonda  nadal wykazuje usterkę, czy  był to chwilowy zanik sygnału?

#14 maxym72

maxym72

VIP

• Mayster
  •   
  • Rok Produkcji:2014
  • Silnik:Sedici=4x4
  • Imię:Max

Napisano 14 kwietnia 2015 - 20:57

A jak spalanie u Ciebie?

Mam pytanie, wywaliło mi check engine, po kluczykowaniu- błąd sondy ale za chwilę check zgasł a błąd po kluczykowaniu nadal jest.

Czy to znaczy, że sonda  nadal wykazuje usterkę, czy  był to chwilowy zanik sygnału?

Jeśli błąd był chwilowy to lampka zgaśnie po pozytywnym przejściu testu - zazwyczaj po 2-3 dniach normalnej eksploatacji. Niektóre błędy kasowane są (zgaśnięcie lampki) po trzech odpaleniach bez błędu stałego. Niektóre błędy są sygnalizowane lampką silnika - błędy skrzyni a nie można ich odczytać kluczykowaniem. Lampka check engine to nie tylko lampa silnika, ale także usterek skrzyni biegów - a tych nie odczyta się z licznika. Nie wiem - czy masz automata - nie zaznaczyłeś w swoim profilu literki A. Pozdrawiam 

A jak spalanie u Ciebie?

P.S. - lampka check zgaśnie - ale błędy w pamięci pozostaną jako stored. Wykasowanie ich nastąpi po wykasowaniu testerem lub odłączeniu akumulatora. Odłączeniem akumy wykasujesz także pamięć adaptacyjną - więc nie waro tego robić. Dokąd check się nie pali - znaczy błąd jest chwilowy zapamiętany. 

#15 Bezimienny Gość.BV8_*

Bezimienny Gość.BV8_*
  • Guests

Napisano 15 kwietnia 2015 - 16:31

Dzięki za dogłębne wyjaśnienie jak to jest z check ale pytanie czy jeśli zgasł to sonda jest ok czy ją wymieniać?

#16 Bezimienny Gość.psx_*

Bezimienny Gość.psx_*
  • Guests

Napisano 15 kwietnia 2015 - 17:45

Spalanie mam kolo 13 litrów.
Ha a najlepsze to że zona wlasnie dzwonila i mówi ze znow check jej sie swieci ciekawe co tym razem mam już nowa sondę nowy kat (;-*

Użytkownik psx edytował ten post 15 kwietnia 2015 - 17:47

#17 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   

Napisano 15 kwietnia 2015 - 18:18

że masz nową sondę ? (zapewne nie oryginał dedykowany ) - nie oznacza to że będzie ona poprawnie pracowała w chryslerze

Użytkownik andreeas7 edytował ten post 15 kwietnia 2015 - 18:19

#18 Bezimienny Gość.BV8_*

Bezimienny Gość.BV8_*
  • Guests

Napisano 15 kwietnia 2015 - 19:37

U mnie po kalibracji i przeglądzie instalacji jest spalanie gazu 14-15 przy bardzo spokojnej jeździe. Zastanawiam się czy kombinować z tymi sondami czy wstrzymać się jak zrobię mu pakiet startowy- rozrząd, filtry itp.

#19 maxym72

maxym72

VIP

• Mayster
  •   
  • Rok Produkcji:2014
  • Silnik:Sedici=4x4
  • Imię:Max

Napisano 15 kwietnia 2015 - 20:57

Spalanie mam kolo 13 litrów.
Ha a najlepsze to że zona wlasnie dzwonila i mówi ze znow check jej sie swieci ciekawe co tym razem mam już nowa sondę nowy kat (;-*

Bo naprawiać samochody to nie taka prosta sprawa. Jak ma gaz - to pierwsze do sprawdzenia czy przez tydzień jazdy na benzynie po uprzednim odłączeniu akumulatora będzie się zapalał check. Jeśli nie - to wina gazoli i do nich kierować pretensje. Po drugie - a może pierwsze - jaki błąd sondy lambda - brak obwodu, za wysokie wskazania, za niskie, uszkodzony obwód grzałki? Sama informacja: błąd sondy lambda, to taka informacja jak zamawianie steka - nie wiadomo, czy krwisty, wypieczony czy pośredni..... Trzecia sprawa - a właściwie może też pierwsza - zamiennik sondy lambda z zarabianą wtyczką to śmieć - nadaje się do wypierdzielenia jeszcze przed założeniem. Sonda sondzie nierówna - założenie źle dobranego zamiennika jest gorsze niż jazda na sondzie z uszkodzoną grzałką - praca takiej sondy całkowicie przebudowuje mapę wtrysku i po pewnym czasie  samochód albo wpierdziela jak najęty, albo jedzie jakby mu przyczepili z tyłu pług siedmioskibowy odwracalny....   Pozdrawiam. 

Dzięki za dogłębne wyjaśnienie jak to jest z check ale pytanie czy jeśli zgasł to sonda jest ok czy ją wymieniać?

To znaczy, że czasami coś się dzieje a czasami nie. Tak jak napisałem powyżej - wszystko zależy od typu błędu i przyczyny jego występowania. Wszystko trzeba dobrze rozważyć i sprawdzić, zanim wywali się z portfela kilka papierów....

#20 Bezimienny Gość.psx_*

Bezimienny Gość.psx_*
  • Guests

Napisano 15 kwietnia 2015 - 20:59

Gazu nie posiada i posiadal nie będzie
wszystkie sondy jakie mi proponowano byly bez wtyczki w aso mogą zamowic oryginał i trzeba czekac bo w polsce niema i do tego cena koło 1000
aut pali i jeździ bez problemu , po wymianie kata zeklbym zapierdal....
tylko ten cholerny check engin