Skocz do zawartości

Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl

Pompa sprzęgła?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bezimienny Gość.Marcin86_*

Bezimienny Gość.Marcin86_*
  • Guests

Napisano 19 August 2015 - 15:31

Witam podejrzewam, że  mam do wymiany pompę sprzęgła w moim pt 2.0 2003r. objawy są następujące najczęściej przy parkowaniu gdy naciska się kilka razy sprzęgło i wrzuca 1, wsteczny, 1, w pewnym momencie bieg zostaje zblokowany, nie można wyżucić na luz, a auto pomimo wciśniętego sprzęgła zaczyna ciągnąć, jedyna rada zgasić silnik i po chwili kontynuować manewry. podczas jazdy nic się nie dzieje.  teraz pytanie - słyszałem, że są dwie pompy 1 przy pedale sprzęgła, a 2 przy skrzyni - która jest uszkodzona? ps płyn nigdzie nie ucieka

Użytkownik Marcin86 edytował ten post 19 August 2015 - 15:33

#2 bax

bax

Zwolennik

• Przyjaciel forum
  •   
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0 M + gazior
  • Imię:Piotr

Napisano 19 August 2015 - 21:58

jedna to pompa sprzęgła
druga to wysprzęglik
co uszkodzone - trudno tak stwierdzić
najprawdopodobniej puszcza Ci uszczelnienie na tłoczysku wewnątrz  /coś w rodzaju przelewu między sekcjami/
nie buduje się ciśnienie i tak się dzieje.
Może być również uszkodzony przewód elastyczny łączący i puchnie podczas naciskania pedału , ale to mało prawdopodobne , częściej występuje to w hamulcach
i ostatnie
może ubyło Ci płynu i masz zapowietrzony układ - wystarczy odpowietrzyć

#3 Bezimienny Gość.Marcin86_*

Bezimienny Gość.Marcin86_*
  • Guests

Napisano 23 August 2015 - 15:00

Pompa i wysprzeglik juz sa w drodze, a Pt zwariowal do konca... tera skuteczna praca sprzegla trwa ok sekunde. Po wcisnieciu sprzegla i wrzuceniu biegu auto od raz ciagnie... i nie mozna juz wrzucic na luz pomimo wcisnietego sprzegla... jedyna opcja puscic sprzeglo i auto jedzie a po paru sekundach mozna wcisnac sprzeglo i wyluzowac. Macie moze jakies pomysly bo po wymianie pompy i wysprzeglika (niestety uzywki) mam nadzieje ze temat sie skonczy. Ma ktos namiary na zestaw naprawczy pompy? Bo fajnie bylo by wymienic te gumki z uwagi na fakt ze zakladam uzywane czesci
Pompa i wysprzeglik juz sa w drodze, a Pt zwariowal do konca... tera skuteczna praca sprzegla trwa ok sekunde. Po wcisnieciu sprzegla i wrzuceniu biegu auto od raz ciagnie... i nie mozna juz wrzucic na luz pomimo wcisnietego sprzegla... jedyna opcja puscic sprzeglo i auto jedzie a po paru sekundach mozna wcisnac sprzeglo i wyluzowac. Macie moze jakies pomysly bo po wymianie pompy i wysprzeglika (niestety uzywki) mam nadzieje ze temat sie skonczy. Ma ktos namiary na zestaw naprawczy pompy? Bo fajnie bylo by wymienic te gumki z uwagi na fakt ze zakladam uzywane czesci

#4 bax

bax

Zwolennik

• Przyjaciel forum
  •   
  • Silnik:2.0 M + gazior
  • Imię:Piotr

Napisano 23 August 2015 - 15:09

To czego nie regenerujesz swojeg układu ?

To czego nie regenerujesz swojeg układu ?

#5 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   
  • Rok Produkcji:2020
  • Silnik:Jeep
  • Imię:Andrzej

Napisano 23 August 2015 - 16:05

Wysprzęglik i pompę sprzęgla  montuje się tylko nową - nie ma zestawów naprawczych to nie maluch , pompa jest w komplecie z przewodem i zaworkiem - jako całość , każda usterka mechaniczna przy demontażu kończy się  wymiana kompletu .

#6 maxym72

maxym72

VIP

• Mayster
  •   
  • Rok Produkcji:2014
  • Silnik:Sedici=4x4
  • Imię:Max

Napisano 20 September 2015 - 22:08

Z ciekawostek warsztatowych - ostatnio spotkałem wysprzęglik, który nie ciekł, a przy odpuszczaniu zaciągał powietrze i zapowietrzał układ..... Mozna w takiej sytuacji rzucić monetą co jest uszkodzone....... :lol

#7 Wojtas

Wojtas

Przedszkolak

• Pomagamy sobie
  • Silnik:1.6 M
  • Imię:Wojtek

Napisano 25 October 2015 - 22:20

Nie chcę zakładać nowego tematu, ale mam nieco inny problem. Mianowicie pedał sprzęgła jest znacznie wyżej jak pedał hamulca. Sprzęgło jest ogólnie super, ale z racji wysokiego pedału jest niewygodne. Co może o tym świadczyć? Jest jakaś regulacja przy skrzyni?

#8 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   
  • Rok Produkcji:2020
  • Silnik:Jeep
  • Imię:Andrzej

Napisano 25 October 2015 - 22:32

Regulacja jest w kabinie na trzpieniu pompy sprzęgla przy połączeniu z pedałem sprzegla ( mocowanie jedna śrubka ) i otwór fasolka .

#9 Wojtas

Wojtas

Przedszkolak

• Pomagamy sobie
  • Silnik:1.6 M
  • Imię:Wojtek

Napisano 25 October 2015 - 22:36

Kurczę... patrzyłem tam wczoraj, ale mnie chyba zaślepiło :glupek