Potrzebuję pompę do Pitka 2.0 benzyna niestety odmówiła posłuszeństwa. Jakoś nie wierzę, że nie można dostać używki w dobrym stanie za rozsądna cenę. Czy istnieją zamienniki np. z innego auta? może należy ja oddać do regeneracji? Proszę o pomoc. Sloviansky

Pompa wspomagania układu kierowniczego Pitek 2.0 benzyna
Bezimienny Gość.Sloviansky_*
Napisano 18 stycznia 2016 - 10:34
Napisano 18 stycznia 2016 - 11:17
Oczywiście chodzi mi o pompe wspomagania kierownicy. Z tego co słyszę to temat jest dość ciężki...proszę o pomoc.
Napisano 18 stycznia 2016 - 12:04
Napisano 18 stycznia 2016 - 12:05
Napisano 18 stycznia 2016 - 12:22
Napisano 18 stycznia 2016 - 14:18
Okej Koledzy sprawdzam sitko...i czyszczę potem dam znać co i jak wyszło:-)
Napisano 18 stycznia 2016 - 14:29
Mi czyszczenie ani zmiana płynu nie pomogła
Skonczyło sie na regenerowaniu bo już nieźle piszczała
JEśli dobrze pamiętam 450 PLN i półroczna gwarancja. Chodzi już półtora roku i jest OK
Napisano 18 stycznia 2016 - 20:24
Sorki ale jak się dostać do tego sitka
Napisano 18 stycznia 2016 - 20:27
Użytkownik andreeas7 edytował ten post 18 stycznia 2016 - 20:30
Napisano 18 stycznia 2016 - 20:56
możesz wygiąć na ciepło szczoteczkę do zębów, przynajmniej tak to ktoś z forum robił
Bezimienny Gość.nssk_*
Napisano 18 stycznia 2016 - 23:49
ja nie dawno płukałem układ i wymieniałem płyn wspomagania, i zaopatrzyłem się w taki wynalazek:
pomożesz za jego pomocą wyciągnąć płyn ze zbiorniczka (nie jest konieczna ta pompka do tego) i wyczyścić szczoteczką - ten patent się sprawdza.
Potem włączasz silnik na kilka sekund i kręcisz kierownicą ( ja podniosłem samochód na dwóch lewarkach, więc nie było problemu aby zakręcić kierownicą od lewej do prawej, w krótką chwilę). Zalewasz ATF+ 4, i znów odpalasz silnik i kręcisz. Skręcasz układ, zalewasz i jeździsz. spokojnie się zmieścisz z 1,5 l tego płyn ale raczej i tak musisz kupić 2x1l.
Wspominam o tej pomoce z innego powodu, te przewody okazały się, że idealnie, pasują (na wcisk) do przewodu wyjścia układu (ten co wchodzi do zbiorniczka. Tutaj na forum był patent z rozciętą butelką, z początku chciałem go zostawać ale bałem się, że po włączeniu silnika przewód wyskoczy i rozleje się wszystko dookoła. Ja użyłem przewodu od pompki i wyprowadziłem go na zewnątrz pitka do butelki. Idealnie się sprawdziło.
Napisano 19 stycznia 2016 - 08:20
Przemek o to narzędzie chodziło
Załączone pliki
Napisano 19 stycznia 2016 - 17:28
Przemek o to narzędzie chodziło
o to to to

Napisano 20 stycznia 2016 - 16:01
Cóż mam powiedzieć!
Najpierw podziękowania dla Was ale szczególnie dla ANDREEAS7 WSPOMAGANIE DZIAŁA JAK NOWE!!!!
wymontowałem zbiorniczek, wymyłem i dobrze wyszczotkowałem jak "zęby rano", zysk taki że pompy nie trzeba naprawiać ani wymieniać tym bardziej, szczoteczkę do zębów mam nową, a ze starej mam użyteczne narzędzie;-)) Dziękuję raz jeszcze!!
a.... zadzwoniłem do mechanika, który kazał mi wymienić pompę) nie zdradziłem sposobu ani co zrobiłem ale podziękowałem za usługi i powiedziałem, ze naprawiłem sam;-) no prawie sam:-) minę miał kwaśna nawet przez tel.. DZIĘKI!!
Temat nie jest ciężki tylko wymaga myślenia - nim sie dotknie pompy wspomagania która siada bardzo rzadko należy wyczyści sitko w układzie zbiorniczka płynu układu wspomagania i o dziwo pompa zaczyna pracować .
DZIAŁA!!!!! DZIĘKUJĘ!
- Nazwa lubi to
Napisano 20 stycznia 2016 - 16:03
:tak
to co, teraz może na jakiś spot wpadniesz i pobijemy to 7 osób w Pt
Napisano 20 stycznia 2016 - 16:08
YEEE!! i zaprosimy trzech amerykanów Jima Bima, Johny W. Jack D...pasi?
Bezimienny Gość.MarWal_*
Napisano 23 lutego 2016 - 00:56
Witajcie Panowie !
Widzę, że temat dość świeży i bardzo ciekawy ! Dołączyłem przed chwiła i żałuję, że nie widziałem forum wcześniej.
Też chciałem wymienić pompę... Pewnie wiecie o co chodzi z tym chamskim dzwiękiem przy skręcie. Wcześniej było tak też zaraz po odpaleniu. Mechanik "był pewien", że pompa siada ale dolałem po doczytaniu na forum więcej płynu i zaczęło być ok. Później znowu dolałem trochę jak lekko zaczęło buczeć i znowu lepiej ale... Martwi mnie luz w kierownicy, szczególnie po odpaleniu, kiedy zimny- potem już lepiej ale ogólnie cos jest nie tak. Lekki skręt kół przy kierownicy skręconej o 45 stopni- po chwili- rozgrzaniu wraca do normy ale wciąz toche buczy.
Czy podobnie jak u Sloviansky, mozliwe, że pomoże czyszczenie sitka, czy ten luz na co innego zdecydowanie może wskazywać ?
Proszę, pomóżcie !
Bezimienny Gość.witman42_*
Napisano 08 listopada 2019 - 10:35
dzień dobry na początku przedstawie się mam na imię Tomek i jestem posiadaczem od niedawna pt .,
zainteresował mnie ten wątek z pompą mam ten sam problem ,od czasu do czasu pompka zaczyna tak jakby mielić .
Mechanik powiedział że to pompa wspomagania., znalazłem nową na allegro za 600 zł nową .
chciałbym sprobować wyczyścić to sitko chciałbym się dowiedzieć czy muszę spuścić cały ten płyn czy poprostu wypompować ze zbiorniczka i go zdemontować w celu wyczyszczenia sitka
nadmienię że nie jestem stu procentowym mechanikiem ale z pomocą sąsiada byłbym w stanie to zrobić
Napisano 09 listopada 2019 - 02:33
Czyli potrzebujesz 2 litry płynu.
1 litr do płukanki,2 do zalania.
Użytkownik kade edytował ten post 09 listopada 2019 - 02:35
Bezimienny Gość.witman42_*
Napisano 10 listopada 2019 - 09:41
przepraszam ale to wygląda na 3 litry