Skocz do zawartości

Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl

Pompa wspomagania układu kierowniczego - awaria czy nie ;)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bezimienny Gość.driver_*

Bezimienny Gość.driver_*
  • Guests

Napisano 06 marca 2016 - 16:05

Witam wiem że na forum był opisywany ten problem ale chciałbym was zapoznać z moim przypadkiem.

Tak po krótko od niedawno zaczęło wyć mi wspomaganie i ubywało płynu:

- wizyta u mechanika  okazało się że ucieka płyn w miejscu gdzie jest jakiś czujnik i mechanik zaślepił go i  wymienił mi płyn ale bez poprawy wspomaganie wyje ( nie wiem na jaki ale kolor słomkowy ) a na dodatek świeci check skasował go ale po jakimś czasie znów świeci czyli pewnie przez to że brak tego czujnika

- Pitek zabrany z powodu wyjazdu na delegacje a żona potrzebowała autka i zrobiła nim może kilkanaście km w ciągu tygodnia ( płyn nie uciekał )

- no i po powrocie znów mechanik i zasugerowałem żeby sprawdził sitko ( dowiedziałem się tego z tego forum:) 

- przeczyścił sitko (niby nie było dużo zabrudzone) a także przepłukał układ, w sitku czy tam zbiorniczku nie pamiętam już dokładnie znalazł jakieś drobiny metalu i stwierdził że pompa jest na wykończeniu i raczej będzie potrzebna wymiana a i zalał układ nowym płynem i twierdził że taki jest odpowiedni a ja dopiero w domu zauważyłem że ma kolor czerwony. hmm

Podsumowując: wspomaganie wyje a płynu nie wycieka. Proszę o jakieś sugestie, rady itp bo niewiem co już robić.  :(  :(  :(

#2 adames

adames

VIP

• Przyjaciel forum
  •   
  • Rok Produkcji:2003
  • Silnik:2,2 CRD
  • Imię:Adam

Napisano 06 marca 2016 - 16:16

Pompa może być już zajechana, ale ważniejszą sprawą jest sam płyn, nie może być dowolny, musi być tylko taki jak przewidział producent czyli na pewno Mopar ATF i tu nie wiem jaki symbol w Twoim aucie ale w większości jest to ATF+4

I nie pytaj dlaczego nie może być innego producenta, temat wielokrotnie opisywany i sprawdzony na forum. 

#3 Bezimienny Gość.driver_*

Bezimienny Gość.driver_*
  • Guests

Napisano 06 marca 2016 - 16:45

Tak co do płynu to wiem i prawdopodobnie mam mieć MS - 5931 Power steering fluid. Ale co radzicie mi zrobić po raz 3 wymienić płyn czy szukać pompy a jak wymiana ktoś pomoże gdzie można kupić w rozsądnej cenie?

pozdrawiam

#4 adames

adames

VIP

• Przyjaciel forum
  •   
  • Rok Produkcji:2003
  • Imię:Adam

Napisano 06 marca 2016 - 17:21

Jakiej wypowiedzi oczekujesz?

Nikt na odległość nie odpowie. Mogę napisać co ja bym zrobił. 

Na pewno bym wymienił na właściwy płyn, czyli przepłukał cały układ żeby mieć pewność że olej jest taki jaki jest. Kupujesz 2 litry , odkręcasz przewód od zbiorniczka którym olej do niego z pompy wpływa i wkładasz go najlepiej do bańki po płynie do spryskiwacza. uruchamiasz silnik i dolewasz nowy płyn. Rób to w dwie osoby bo płyn szybko jest pompowany jak przepłuczesz 1,5l druga osoba niech wyłączy silnik. 

Dolej do poziomu i sprawdź czy jest poprawa.

Jak nie ma, to niestety pozostaje wymiana pompy.

Nie mniej zawsze warto spróbować tańszego sposobu usunięcia usterki.

#5 Bezimienny Gość.driver_*

Bezimienny Gość.driver_*
  • Guests

Napisano 06 marca 2016 - 17:45

Bardzo dziękuje :) za radę jak znajdę chwile czasu spróbuje i dam znać jakie były efekty.

#6 andmis

andmis

VIP

• Moderator
  •      
  • Rok Produkcji:2003 LTD
  • Imię:Andrzej

Napisano 06 marca 2016 - 17:52

a i zalał układ nowym płynem i twierdził że taki jest odpowiedni a ja dopiero w domu zauważyłem że ma kolor czerwony.

Dowiedz się od mechanika, jaki dokładnie zalał płyn. Słomkowy to MS-5931, a czerwony to MS-9602, Oba dedykowane.

Użytkownik andmis edytował ten post 06 marca 2016 - 17:53

#7 Bezimienny Gość.driver_*

Bezimienny Gość.driver_*
  • Guests

Napisano 06 marca 2016 - 17:54

Dowiedz się od mechanika, jaki dokładnie zalał płyn. Słomkowy to MS-5931, a czerwony to MS-9602,

ok dobrze dziękuje

#8 MANDEY

MANDEY

PT PRO

• Przyjaciel forum
  •   
  • Rok Produkcji:2006 Route 66
  • Silnik:2,2crd M
  • Imię:Andrzej

Napisano 06 marca 2016 - 17:55

Pompę można regenerować. Poszukaj warsztatu, umów się, powiedz o typie pompy ( z czujnikiem), wymiana w ciągu jednego dnia.Najlepiej abyś oddając pitka do naprawy przekazał także zakupiony przez siebie dedykowany olej, gdyż mogą w warsztacie nie wiedzieć, że pitek innego oleju nie lubi. 

#9 petrus

petrus

Zbanowany

• Zbanowany

Napisano 06 marca 2016 - 19:20

Nie chce być złym prorokiem, ale miesiąc temu strasznie zaczęła mi wyć pompa, szczególnie przy max skręconych kolach.

Pewnego dnia nie wytrzymała i diabli ja wzięli. Cały płyn poszedł na jezdnie. Wracałem bez wspomagania. Skończyło się na wymianie. Nie było czego regenerować :)

Użytkownik petrus edytował ten post 06 marca 2016 - 21:46

#10 niechwiad

niechwiad

Przedszkolak

• Pomagamy sobie
  • Rok Produkcji:2007
  • Silnik:1.6 M
  • Imię:Przemek

Napisano 07 marca 2016 - 09:33

U mnie przy max skręconych kołach też słychać wycie. Ale to już od dłuższego czasu tak mam. Przy normalnej jeździe tego nie ma.

Jakieś sugestie???

#11 petrus

petrus

Zbanowany

• Zbanowany

Napisano 07 marca 2016 - 11:33

U mnie przy max skręconych kołach też słychać wycie. Ale to już od dłuższego czasu tak mam. Przy normalnej jeździe tego nie ma.

Jakieś sugestie???

Ja z takim wyciem jeździłem przez rok...

Zrób co trzeba, wyczyść sitko, przepłucz układ.

Jeśli nie pomoże to na pewno nie zaszkodzi.

#12 Slawek101

Slawek101

Przedszkolak

• Użytkownicy
  •   
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0 M
  • Imię:Sławek

Napisano 25 marca 2016 - 19:00

U mnie kilka miesięcy temu pojawiło się dziwne buczenie, nawet przy lekkim skręcie kierownicą. Z tym, że pojawiało się i znikało niespodziewanie, w różnych momentach. Nie było żadnej powtarzalności. W warsztacie żadnych wycieków z układu nie stwierdzono. Nie mam pojęcia co tam było wcześniej wlane, pitka mam dopiero od roku, więc zdecydowałem się na przeczyszczenie układu i wymianę płynu. Pomogło natychmiast. W tej chwili całkowita cisza, nawet przy skręconych na maksa kołach. Pytanie tylko na jak długo, bo z tego co widzę na forum, to większość poleca Mopar, a mój mechanik wlał tam jakiś Motul jako ten "jedyny słuszny". Zobaczymy...

#13 petrus

petrus

Zbanowany

• Zbanowany

Napisano 25 marca 2016 - 19:32

Rok temu oddałem mojego PT do mechanika, było parę rzeczy do zrobienie, miedzy innymi regeneracja maglownicy.

Zostawiłem panu "specjaliście" 2 butelki ATF+4 z prośbą o przepłukanie i zalanie jak już będzie maglownica zamontowana.

Odebrałem auto i po powrocie do domu ze zdziwieniem stwierdziłem, ze w bagażniku nadal są 2 pełne butelki ATF+4.

Przy skręcie dziwne odgłosy...wyje, skrzypi.

Dzwonie do gościa a ten mi mówi, ze zalał "płynem do amerykanów".

Pojechałem, opie......, bo w końcu na kompletna naprawę przedniego zawieszenia i układu kierowniczego wydałem kilka tys, i wreszcie zrobił jak trzeba.

Wszystko ostało. Mimo, ze cala resztę naprawy zrobił OK, była to moja ostatnia wizyta w tym warsztacie. Niestety, później trafiłem na jeszcze gorszego partacza, ale to już inna bajka.