Skocz do zawartości

Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl

Zatarty silnik - wymiana

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#21 Bezimienny Gość.Kart888_*

Bezimienny Gość.Kart888_*
  • Guests

Napisano 25 June 2016 - 09:34

Udalo mi sie znalezc silnik jeszcze w aucie w prawdzie na drugim koncu Polski ale no coz trzeba zaryzykowac dadza mi gwarancje i czekam az zmierza kompresję i wysla warto cos jeszcze sprawdzic i wlasnie prawidłowa kompresja to 12-14 bar i nie wieksze roNice niz 0.3 pomiędzy garami?

#22 Bezimienny Gość.Kart888_*

Bezimienny Gość.Kart888_*
  • Guests

Napisano 26 June 2016 - 05:21

Jak sadzicie Panowie?Jezeli palnalem cos glupiego to prosze o wybaczenie: ] Dmucham na zimne bo od kiedy go kupilem to wiecznie w niego wkładam w tej cenie juz b ty m mial 3 Pitolce xP a po silniku czeka mnie jeszcze Kat chłodnica i magiel ;(

#23 kojot14

kojot14

Początkujący

• Pomagamy sobie
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0
  • Imię:Jaroslaw

Napisano 26 June 2016 - 06:29

Mam podobnie.Niedawno kupiłem pitka i przestałem liczyć ile w niego włożyłem,a ile jeszcze włożę.Problem polega na tym,że ciagle mi sie podoba :dance3

#24 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   
  • Rok Produkcji:2020
  • Silnik:Jeep
  • Imię:Andrzej

Napisano 26 June 2016 - 06:50

Kazdy wkłada , jeden mniej drugi więcej - tylko kwestia na ile sie przyzna ze tyle włożył , a Pt i tak żyje swoim życiem ........ Jest nieobliczalny ale jaka frajda .

Użytkownik andreeas7 edytował ten post 26 June 2016 - 06:51

#25 grzes968

grzes968

Kolegunio

• Pomagamy sobie
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2,0 M
  • Imię:Grzes

Napisano 26 June 2016 - 08:26

I właśnie chodzi o to coś w PT  :diabelek

#26 theo

theo

Uzależniony

• Pomagamy sobie
  • Rok Produkcji:brak
  • Silnik:brak
  • Imię:teodor

Napisano 26 June 2016 - 08:40

Udalo mi sie znalezc silnik jeszcze w aucie w prawdzie na drugim koncu Polski ale no coz trzeba zaryzykowac dadza mi gwarancje i czekam az zmierza kompresję i wysla warto cos jeszcze sprawdzic i wlasnie prawidłowa kompresja to 12-14 bar i nie wieksze roNice niz 0.3 pomiędzy garami?

Jeżeli jest jeszcze w aucie i można go odpalić to najlepiej na żywo oglądnąć i posłuchać jaka jest kultura jego pracy, żeby zmierzyć ciśnienie to trzeba pokręcić rozrusznikiem i musi być podłączony, chyba że zmierzą sprężonym powietrzem ale tu błąd pomiaru może być większy.

Nie znam danych katalogowych ale można przyjąć stopień sprężania dla 2,0 wynosi 10 X 1,25 co daje 12,5 bara, natomiast ważniejsza jest różnica pomiędzy wartością najwyższą  a najniższą która nie powinna przekroczyć 10%.

Tak że ta różnica  0,3  to raczej dla idealnego stanu

#27 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   
  • Rok Produkcji:2020
  • Silnik:Jeep
  • Imię:Andrzej

Napisano 26 June 2016 - 08:45

Dostępne testery , mogą mieć problem z taka dokładnością pomiaru , a rozładowanie akumulatora podczas próby tez może zniekształcić wyniki - tak jak Teodor napisał odsłuchaj go przed wyjęciem na zimnym i ciepłym silniku to podstawa .