Skocz do zawartości

Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl

nowy korek a ubywający płyn

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bezimienny Gość.ksjz_*

Bezimienny Gość.ksjz_*
  • Guests

Napisano 26 czerwca 2016 - 18:58

Witam, moje przygody z silnikiem zaczęły się po otwarciu korka wlewu do układu chłodzenia. Popękana uszczelka nie trzymała ciśnienia i spowodowała ubywanie płynu i nie przełączanie się gazu. Po wymianie korka na nowy ciśnienie w układzie jest ( po zagrzaniu, węże są twarde). Po ok. tygodniu od założenia nowego korka podczas jazdy zaczął się gotować, temp. na wskaźniku podniosła się do kreski w 3/4 zakresu. Zauważyłem, że ubywa płynu w chodnicy przed tym niż zacznie się gotować. Zbiorniczek wyrównujący przepełnia się i wygląda to tak, jak by podczas cyklu zagrzania nadmiar do niego trafiał, ale podczas schładzania silnika, silnik już go nie pobiera. Stwierdziłem to po tym jak po pokonaniu 300km w kawałku do układu dolałem ok 100 ml, natomiast jeżdżąc po mieście po 150km ( kilkanaście cykli grzania i schładzania silnika) zaczyna sie gotować i dolać trzeba ok 2l płynu. Może ktoś miał podobny przypadek, osobiście obstawiam korek( oznaczenia miał identyczne jak stary), ale czy kupować kolejny...? może jest ktoś ze śląska z okolic Jastrzębia i mógłby mi do testu pożyczyć swój korek?

#2 petrus

petrus

Zbanowany

• Zbanowany

Napisano 26 czerwca 2016 - 20:34

Tu masz podobny temat

http://ptclub.pl/ind...ić/#entry267428

a pierwszy post powinien byc tu :

http://ptclub.pl/ind...385#entry267430

#3 Bezimienny Gość.ksjz_*

Bezimienny Gość.ksjz_*
  • Guests

Napisano 29 czerwca 2016 - 02:22

Witaj
Ten dział jest dostępny dla użytkowników po napisaniu 50 postów

#4 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   
  • Rok Produkcji:2020
  • Silnik:Jeep
  • Imię:Andrzej

Napisano 29 czerwca 2016 - 05:40

Sprawdź czy pracuje wentylatornia 1 biegu , jak pracuje to żaden korek Ci juz nie pomoże jest uszkodzona uszczelka i dalsze gdybanie nic nie zmieni trzeba robić silnik .

#5 Bezimienny Gość.Meganior_*

Bezimienny Gość.Meganior_*
  • Guests

Napisano 29 czerwca 2016 - 20:11

A sprawdziłeś dokładnie czy masz wszystko szczelne ? Nie ma pod nim nigdzie kałuży ? 

#6 Bezimienny Gość.ksjz_*

Bezimienny Gość.ksjz_*
  • Guests

Napisano 30 czerwca 2016 - 21:39

Wentylator 1 biegu nie pracował, wsadziłem mostek na odpływ 1 i 2 biegu, tak że 2 bieg pracuje teraz za pierwszy. niestety nie pomogło.

Wycieku nie ma nigdzie, poza przelewającym się zbiornikiem wyrównawczym z którego silnik nie ma siły pobrać. Tak jak by podciśnienie które po ostygnięciu  ma wciągnąć wodę uciekało przez uszczelkę głowicy. Dzięki za pomoc, szykuje sie do uszczelki.

#7 Rafo

Rafo

Przedszkolak

• Pomagamy sobie
  • Rok Produkcji:2003 (USA)
  • Silnik:2.4 M
  • Imię:Rafał

Napisano 27 kwietnia 2017 - 18:21

Odświeżam.

Chcę wymienić korek chłodnicy w związku z dziwnym zachowaniem wskazówki temperatury w samochodzie i sporadycznym bąblowaniem w zbiorniczku po zgaszeniu.

Teoretycznie wszędzie gdzie sprawdzam do mojego silnika 2.4L korek jest 18 PSI, a dzisiaj ku mojemu zdziwieniu, po otwarciu maski spojrzałem że zamontowany jest korek 16 PSI.

Który wybrać? Wydaje mi się że 18 PSI powinien być prawidłowo zamontowany?

KOREK ORYGINALNY - MOPAR (16 PSI) - https://sklepjeep.re...r-chrysler.html

ZAMIENNIK - STANT (18 PSI) - https://sklepjeep.re...r-chrysler.html

Oba korki do tego samego silnika... Bądź tu mądry.

Użytkownik Rafo edytował ten post 27 kwietnia 2017 - 18:26