Witam.
Na bazie własnych doświadczeń i wcześniej dostępnych na Forum informacji postanowiłem opisać sposób instalacji sterownika świateł DRL firmy KurG electric. Jest to sterownik polecany na tym forum posiadający wyjście statusowe do podtrzymania przekaźnika świateł mijania.
Po otrzymaniu przesyłki pierwsze wrażenia nie są najlepsze, dodatkowo brak jest instrukcji programowania.
Moduł DRL.png 344.52 KB
0 Ilość pobrań
Sterownik fabrycznie nie ma zanegowanego wyjścia statusowego więc albo należy to zaprogramować samodzielnie, albo zastosować dodatkowy przekaźnik. Być może można zamówić u producenta sterownik z zanegowanym już wyjściem statusowym (pin numer 3). Do zaprogramowania należy użyć konwertera USB - UART np. takiego:
Konwerter USB - UART.png 422.46 KB
0 Ilość pobrań
Następnie należy zainstalować program, np. darmowy Realterm.
Podłączyć konwerter zgodnie z instrukcją - zamieszczam poniżej instrukcję, którą dostałem mailem od producenta (niestety na stronie internetowej brak jest instrukcji programowania):
1. Pobrać z internetu i zainstalować program Realterm
2. Skonfigurować parametry połączenia jak na zdjęciu 1: Baud 38400, Port: taki pod jakim zgłosił się interfejs USB-TTL
3. Podłączamy masę GND interfejsu z masą modułu, RX interfejsu z TX modułu, TX interfejsu z RX modułu.
4. Podłączamy zasilanie modułu FLB, moduł powinien zgłosić się sygnaturką jak na zdjęciu 2.
5. Przechodzimy do zakładki Send i zaznaczamy okna +CR i +LF w EOL.
Konfiguracja wyjścia 3 jako wyjście statusowe DRL zwykłe jest pod pozycją: 201 (FF oznacza że konfiguracja jest aktywna NULL że nie)
Konfiguracja wyjścia 3 jako wyjście statusowe DRL zanegowane jest pod pozycją: 202 (FF oznacza że konfiguracja jest aktywna NULL że nie)
6. Opcjonalnie: Możemy sprawdzić aktualny stan: W oknie obok wpisujemy komendę ER201 i naciskamy Send ASCII, jeśli moduł odeśle FF oznacza to "DRL zwykłe" (zdjęcie 3).
Podobnie możemy zrobić dla pozycji 202, czyli komenda ER202. FF oznacza że wyjście jest jako "DRL zanegowane" (zdjęcie 4).
Wyjście nie może być jednocześnie jako: zwykłe i zanegowane czyli nie może być na obu pozycjach (201 i 201) wartość FF
7.W oknie wpisujemy komendę EW201:000 i naciskamy Send ASCII, w celu WYŁĄCZENIA funkcji "status DRL zwykłe", moduł powinien dopowiedzieć OK (zdjęcie 5).
8.Wpisujemy komendę EW202:255 i naciskamy Send ASCII, w celu WŁĄCZENIA funkcji "status DRL zanegowane", moduł powinien dopowiedzieć OK (zdjęcie 6).
9. Opcjonalneie: Możemy sprawdzić poprawność wprowadzonych zmian zgodnie z punktem 6 (zdjęcie 7 i zdjęcie 8).
10. Odpinamy i wpinamy moduł w celu zrestartowania i załadowania nowych ustawień.
W razie pomyłkowego zapisania innych pozycji lub innych wartości i nieprawidłowego działania modułu należy przywrócić ustawienia fabryczne zgodnie z instrukcją
Następnie zgodnie z umieszczoną już wcześniej instrukcją przygotowaną przez Andreeas7 podłączamy sterownik do do przewodów z tyłu skrzynki bezpieczników w kabinie nad nogami kierowcy + jeden przewód do przełącznika pod kierownicą:
Mój PiTi to wersja USA i przy dzisiejszym podłączaniu miałem małą niespodziankę w postaci braku okablowania i braku przekaźnika z kablem białym do stacyjki - sygnał stacyjki musiałem pozyskać z innego źródła.
Moduł sprzedawany jest w 3 wersjach - polecam tę z wiązką kabli (oszczędzi trochę pracy).
Zamontowane dzisiaj i działa poprawnie.
pozdrawiam
Sylwek.