Skocz do zawartości

Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl

Nie można uruchomić silnika !

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bezimienny Gość.rocky_*

Bezimienny Gość.rocky_*
  • Guests

Napisano 22 sierpnia 2016 - 09:47

Witam wszystkich !

Podjąłem się na prośbę mojego bardzo dobrego kumpla dokończenia złożenia silnika (mechanik który to rozpaprał poddał się)

Silnik 2.0 benz. + lpg 141KM 2001r. była wymieniana uszczelka pod głowicą + rozrząd -generalnie była zwalona cała góra silnika. Po zmontowaniu całości i powpinaniu instalacji przy próbie rozruchu rozrusznik tylko "zatyrkotał"- padł aku -10,8 V. Po naładowaniu aku próba uruchomienia silnika i ..... :huh:  - po włączeniu zapłonu i przekręceniu kluczyka rozrusznik "kręci" około 5 sekund i sam zatrzymuje się, w tym samym czasie obrotomierz startuje od zera do końca zakresu. Po zatrzymaniu rozrusznika(na włączonym zapłonie) obrotomierz wskazuje 2500 -3000 obr/min. Objawy przy kolejnych próbach uruchomienia powtarzają się tak jak wyżej opisałem. Silnik odpalany na trybie pracy na benzynie - bo znalazłem uszkodzony przewód sterowania jednego z wtryskiwaczy lpg. I jeszcze jedno - nie jest podłączony czujnik klimy- na sprężarce(ułamana kostka-czekam na przesyłkę)

Próba odczytania kodów metodą kluczykową nie pokazała żadnego błędu. Nie wiem co jest grane...

#2 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   
  • Rok Produkcji:2025
  • Silnik:MG ZS Hybrid +
  • Imię:Andrzej

Napisano 22 sierpnia 2016 - 10:00

Podłącz pod komputer sprawdź synchronizację czujników wału i walka rozrządu sprawdź w parametrach czy komputer diagnostyczny widzi obroty z czujnika położenia wału .Zdeimij podstawę akumulatora i sprawdź na kostkach pod podstawa czy nie jest zielono w kostce lub czy nie ma urwanych przewodów - rozłączanie zapłonu i kręcenia świadczy o aktywnej awarii sterownik rozłącza .

#3 Bezimienny Gość.rocky_*

Bezimienny Gość.rocky_*
  • Guests

Napisano 22 sierpnia 2016 - 10:23

Dzięki za podpowiedzi, małe sprostowanie do metody kluczykowej - napisałem że nie pokazała żadnego kodu usterki - doczytałem że jeżeli jest ok to powinny pojawić się kreski ----  , a mi to się nie udało, tzn. za każdym razem kluczykiem do zapłonu i nic nie wskakuje - tylko przebieg. A plecionka od masy gdzie powinna być przykręcona(była zdemontowana) jest teraz głowica - podstawa mocowania górnej łapy silnika do kielicha

#4 Bezimienny Gość.rocky_*

Bezimienny Gość.rocky_*
  • Guests

Napisano 22 sierpnia 2016 - 12:53

Kostki pod aku ok - czyściutkie, pozostało wpięcie pod kompa

#5 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   

Napisano 22 sierpnia 2016 - 15:10

Jeszcze jedna sprawa , sprawdź czy masz iskrę na dowolnej fajce z cewki zapłonowej - jest możliwe ze zostały zamienione przy składaniu dwie kostki : kostka z czujnika walka rozrządu z kostka z cewki zapłonowej są takie same kostki i przewody pozwalają na pomyłkę przy montażu .
Aby sprawdzic czy nie zostały zamienione trzeba zmierzyć napięcie 12v na kostkach : w prawidłowej od cewki zapłonowej będzie na środkowej nóżce , a kostka od czujnika położeniu walka będzie miała na skrajnym pinie .

Użytkownik andreeas7 edytował ten post 22 sierpnia 2016 - 15:11

#6 Bezimienny Gość.rocky_*

Bezimienny Gość.rocky_*
  • Guests

Napisano 23 sierpnia 2016 - 00:11

Dopiero przed 24.00 przeczytałem twój ostatni wpis i ... chwila zastanowienia i ...maska w górę, wypiąłem kostki, miernik w łapy(rzut okiem na kostki-faktycznie są identyczne), pierwszy pomiar na kostce czujnika wałka rozrządu(łatwiejszy dostęp) 12V na środkowym pinie i wszystko jasne - zamiana kostek, zapłon - obrotomierz ani nie drgnie(poprzednio startował na zapłonie do max obrotów), silnik odpalił od pierwszego strzała  :jupi  :jupi  :jupi Andrzej dzięki za pomoc  :lubieto

Ps.

teraz mogę spokojny iść spać.

#7 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   

Napisano 23 sierpnia 2016 - 00:13

Sprawdz spokojnie jutro czy nie wyrzuci błędu p0340 - po zamianie tych kostek czujnik położenia walka rozrządu ulega uszkodzeniu .

#8 Bezimienny Gość.rocky_*

Bezimienny Gość.rocky_*
  • Guests

Napisano 23 sierpnia 2016 - 00:18

Ok sprawdzę

#9 Bezimienny Gość.rocky_*

Bezimienny Gość.rocky_*
  • Guests

Napisano 23 sierpnia 2016 - 09:16

Na kluczyku wyskoczyło :

0340

1684

0601

#10 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   

Napisano 23 sierpnia 2016 - 09:23

No właśnie :
P0601 to błąd sterownika - do wymiany uszkodzony eprom
P0340 czujnik walka rozrządu do wymiany
P1684 inf.o słabym akumulatorze lub o tym ze był odłączamy .

#11 Bezimienny Gość.rocky_*

Bezimienny Gość.rocky_*
  • Guests

Napisano 23 sierpnia 2016 - 09:35

340 - brak sygnału z czuj.wał. rozrządu - walnięty czujnik

1684 - odłączenie aku w ciągu ostatnich 50 rozruchów - odłączony aku do ładowania

601 - błąd wewnętrzny komputera - to najbardziej mnie martwi 

0601- czyli do wymiany sterownik silnika ?

#12 Bezimienny Gość.rocky_*

Bezimienny Gość.rocky_*
  • Guests

Napisano 23 sierpnia 2016 - 16:09

Czujnik poł. wałka rozrządu zamówiony, wymienię i zobaczymy co wyjdzie na "kluczyku"

#13 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   

Napisano 23 sierpnia 2016 - 16:14

Co do sterownika póki pali i jeździ nic nie musisz wymieniać ale jest to usterka i to dość poważna - może unieruchomić Pt w każdym momencie .
Czasami są objawy jak bledy czujników które są sprawne , czasami jest wypadanie zapłonu i wymiana świec cewki i przewodów nie rozwiązuje problemu , zdarza sie tez problem z wolnymi obrotami , szarpaniem i gaśnięciem auta lub błąd czujnikow przepustnicy .

#14 Bezimienny Gość.rocky_*

Bezimienny Gość.rocky_*
  • Guests

Napisano 26 sierpnia 2016 - 11:03

Wymieniłem czujnik i na nowym czujniku nie można uruchomić silnika, silnik odpala bez czujnika i na starym czujniku.

Zmierzyłem napięcie na kostce czujnika i na zasilaniu jest tylko 9V zamiast 12V (skrajny pin).

#15 Bezimienny Gość.pawelzap_*

Bezimienny Gość.pawelzap_*
  • Guests

Napisano 13 listopada 2016 - 16:34

No właśnie :
P0601 to błąd sterownika - do wymiany uszkodzony eprom
P0340 czujnik walka rozrządu do wymiany
P1684 inf.o słabym akumulatorze lub o tym ze był odłączamy .

Witam 

spotkało mnie dziś P601 i P1684    po wyminie akumulatora tylko raz zapalił i teraz stoi.
czy można troszkę więcej info o Epromie do wymiany jak zdobyć wsad itp  .  czy gorsza wersja komp do wyminay ?

#16 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   

Napisano 13 listopada 2016 - 16:37

Jaki wsad ? - to nie soft uwalony tylko scalak w sterowniku - sterownik nie naprawialny

#17 Bezimienny Gość.pawelzap_*

Bezimienny Gość.pawelzap_*
  • Guests

Napisano 13 listopada 2016 - 18:10

czy dobrze to zrozumiałem

z tego co piszesz to tylko wymiana kompa wchodzi w rachubę.

EEPROM to raczej to nie będzie SMD.  ale czy ktos wsad mi potrafi dać

a jaki eeprom tam siedzi ?    a  czy wsad jest gdzieś osiągalny ?   a może ktoś to już robi na forum usługowo.

z zapytaniem znów czy możesz coś mi podesłać do poczytania  bo google nie oferuje nic  na ten temat o rodzaju tego epromu

A zaczeło się że  ja tylko wymieniałem słaby akumulator w sobotę ;)   mój PECH  ;)

A czy możesz mi dać jakieś ewentualne możliwości jakie są aby żonka mnie nie zabiła .

PS .

jeśli uszodzenie elektryczne to  jeśli  kość będzie osiągalna to ok  

fizycznie przeszczep  zrobię ,

A problem główny to tylko zawartość bo trzeba zrzucić.

ale z uwalonego scalaka to raczej sie nie da.

Więc tylko  pozostaje wsad do podegrania.

PS   sorki za mój polski - ciśnienie mi nachodzi jak żona  jest obok i suszy głowę.

PS   jakaś  wskazówka na mój  P0601  tzn komp co da się z nim jeszcze zrobić.

#18 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   

Napisano 13 listopada 2016 - 18:11

Sterownik zalewany żywica - nie rozbieralną - dlatego brak opisów napraw i nie chodzi o sam eprom tylko o procesor sterujący zapisem parametrów bierzących i sterowaniem elektroniki . Drugi sterownik do kupna o takich samych numerach i na serwisie dopuszczenie do pracy z bierzącym immo .

#19 theo

theo

Uzależniony

• Pomagamy sobie
  • Rok Produkcji:brak
  • Silnik:brak
  • Imię:teodor

Napisano 13 listopada 2016 - 18:22

A zaczeło się że ja tylko wymieniałem słaby akumulator w sobotę ;) mój PECH ;)

A zrób reset jeszcze raz, tzn. odepnij aku an jakieś 10min w międzyczasie załącz odbiorniki