Witam
Jaka jest granica zużycia tarcz hamulcowych albo jak je ocenić ?
Pozdrawiam
Napisano 28 września 2016 - 12:00
Witam
Jaka jest granica zużycia tarcz hamulcowych albo jak je ocenić ?
Pozdrawiam
Napisano 28 września 2016 - 12:13
Ważna jest grubość tarcz i wymiar graniczny którego raczej nie powinno się przekraczać. Piszę że powinno, bo u mnie tarcze miały poniżej 20mm jak je wymieniałem.
- przód 23mm nowe , dopuszczalna ekspolatacja 21,3 mm
- tył 9mm nowe , dopuszczalne eksploatacja 7,2 mm
Napisano 28 września 2016 - 14:06
widoczny "rant" kwalifikuje je do wymiany ?
Napisano 28 września 2016 - 14:59
Jeśli wymiar graniczny jest ok to rant można usunąć - splanować na tokarce
Pytanie tylko ile "zostało" i czy warto zakładac na to nowe klocki
Napisano 28 września 2016 - 15:17
A to nie jest tak ze jezeli widoczny jest już rant to jestesmy już w pobliżu wymiaru granicznego tarczy ?
Napisano 28 września 2016 - 16:04
A to nie jest tak ze jezeli widoczny jest już rant to jestesmy już w pobliżu wymiaru granicznego tarczy ?
nie, ważny jest minimalny wymiar graniczny, a rant w niczym nie przeszkadza, jak się zakłada te same, tylko nowe klocki to najczęściej szybko się wpasowują. Gorzej, jak są "ranty" gdzieś po środku tarczy.
Ważna jest grubość tarcz i wymiar graniczny którego raczej nie powinno się przekraczać.
Należy jeszcze pamiętać o takim parametrze jak bicie tarczy co też kwalifikują ją do wymiany (ale zazwyczaj jest to odczuwalne przy hamowaniu)
Napisano 01 października 2016 - 16:18
Szkoda kasy i zachodu lepiej nowe kupić.Jeśli wymiar graniczny jest ok to rant można usunąć - splanować na tokarce
Pytanie tylko ile "zostało" i czy warto zakładac na to nowe klocki
Napisano 15 października 2016 - 22:42
Zgadzam się z kolegą liseczek , wymieniłem komplet klocków na starych tarczach i to był mój błąd , hamowanie jak najbardziej ok ale bicie przy tym jest bardzo odczuwalne , zamówiłem już komplet tarcz i klocków do wymiany plus szczęki tył , bo już doświadczyłem brak ABS w układzie hamulcowym ,więc wolę dmuchać na zimne , jednym słowem szczerze polecam przy wymianie klocków zastanowić się nad wymianą tarcz , jeśli nie mamy pewności co do historii ich eksploatacji .
Napisano 16 października 2016 - 00:22
jeśli nie mamy pewności co do historii ich eksploatacji
Artur, dzięki za słowa uznania, ale nie trzeba od razu wymieniać wszystkiego - wszystko da się zmierzyć (nawet bicie tarczy) i wymienić co konieczne. Przykładowy film amatorski
Napisano 16 października 2016 - 09:23
Tak na mój chłopski rozum to ten pomiar jest do d.....
Czujnik - statyw magnetyczny - powinien być zamontowany do elementu stałego piasty czyli zacisku hamulcowego.
Napisano 16 października 2016 - 09:39
przede wszystkim to w ogóle nie na aucie
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Zmiana: hamulce bębnowe na tarcze |
Techniczny podstawowy | JacekN |
|
![]()
|
|
Kupię tarcze chamulcowe tył, 1.6 |
Części do PT Cruisera | steryd |